0. Дојдете пред Творецот

О, дојдете пред Творецот
И славете го с песни, пој,
Тој ни е Бог и Господ наш
Од века и во векови.

О, пејте му на Творецот,
Од љубов Тој не створи нас,
Тој нам ни даде видело
И блажен мир и вечен спас.

И негов народ ние сме,
Гревојте ни ги прости Тој,
Сегде нека се ори пој
За дарот негов милоста.

1. Дојдете пред Творецот

О, дојдете пред Творецот
И славете го с песни, пој,
Тој ни е Бог и Господ наш
Од века и во векови.

О, пејте му на Творецот,
Од љубов Тој не створи нас,
Тој нам ни даде видело
И блажен мир и вечен спас.

И негов народ ние сме,
Гревојте ни ги прости Тој,
Сегде нека се ори пој
За дарот негов милоста.

2. Мили Спасе дојдовме

Мили Спасе, дојдовме,
Секој да те слуша сега,
Благослови срца ти,
Да не паѓа Збор на празно.
Ти од грижи нè оддели,
Да сме с цело срце твои.

Расветли го умот наш,
Дај ни, Спасе, мудрост света,
Води нè во секој час,
Кога слабост нам ни смета.
Мудрост дај ни, мудрост цела,
За небесни свети дела.

Извор си на светлоста,
Вистината ни ја кажи,
Нека твојот силен Збор,
Нам ни вечно срца снажи.
Дај ни дух и срце смерно
Секој да ти служи верно.

3. Чуј Пастиру молба наша

Чуј, Пастиру, молба наша:
Дојди сега ти кај нас.
Дај ни, Спасе, добра паша,
Ти нè води в секој час.

Хор: Мили Спасе, дај ни сили,
Дојди, благослови нè.

Сега уште јаки не сме,
Лек и сила ти ни дај.
Чекаме сред борби, јадој,
Да ни дојдеш в помош ти.

О Пастиру, гласот мил твој
Радосно го слушаме.
Секогаш си бил ти добар,
Си нè водел сегде ти.

4. Славно е и свето место

Славно е и свето место
Кај се моли народ твој,
Дај ми да те навек славам,
В твојот дом, о, Господи.

Реф:
Твојот дом е свето место,
Близу сум до Тебе јас,
В Твојот дом е мир и радост,
Кај го слушам Твојот глас.

В него слушам славопои,
Сладок милозвучен глас,
Нова сила срце прима,
И со Збор ме храбри Спас.

Сите јадои ќе минат,
Ти ќе дојдеш, Спасе мој,
Вечно блажен јас ќе можам,
Да ти пеам славопои.

5. Дај ни надеж, дај ни сила

Мили Татко твојте деца,
В твојот дом се собрани,
Да ти дадат срца свои,
Надеж ти им оживи.

Хор: Дај ни надеж, дај ни сили,
В твојот дом сме, Спасе наш.

Излеј реки благослови,
Отстрани го злиот дух,
Дај на сите срца нови,
Дај ни, Спасе, Свети Дух.

Дај ни сила и моќ своја,
Дај ни помош в овој час,
Расветли го патот в ноќта,
Дај ни, Боже, вечен спас.

6. Сè тивко е тивко

Сè тивко е тивко
Пред Бога в тој час,
О тивко е тивко
Да слушаме глас.

Хор: Сè тивко е тивко
Пред Бога в тој час,
О дојдете сите,
Кај вечниот спас.

Сè тивко е тивко
Во Божјиот дом,
Кај народ се збира,
Пред милиот Бог.

Сè тивко е тивко
Пред нас стои Спас,
Тој благослов дава,
И нè сака нас.

7. Спасе дај да твојта љубов

Спасе, дај да твојта љубов,
В наши срца сега тече,
С Духот дај ни светлост твоја,
Да нè посветува, лечи.

О ти Спасе, со нас биди,
Твојот Дух нас да нè води,
Секој по тебе да оди,
И да прави што ти годи.

Ти нè учи, мили Спасе,
Да по прав пат секој оди,
За никој в грев да не падне,
Вечно Спасе, ти нè води.

Спасе, извор си на сила,
Својта волја нам ни јави,
Да сме твои вечно ние,
Секој тебе да те слави.

8. О, пејте, пејте му

О пејте, пејте му,
Со цело срце пејте,
За дела голем број,
О звучни песни лејте.

Тој бдее в секој час,
Тој наш е вечен Спас,
Ни праќа радост Тој,
И Тој ни дава сè.

Ќе ни го даде Бог
И сето добро свое,
И радост небесна,
И штит од гревој Тој е.
Со својот добар Дух
Нè води в секој час,
На земја ден и ноќ
Во вечен мир и спас.

О пејте, пејте му
За сè што Тој ни стори,
О кој е како Бог,
На земја и на небо.
О пејте, пејте му
Во слава и во чест,
Тој наш е Творец мил
И има вечна власт.

9. Тебе, Боже славиме

Тебе, Боже, славиме,
Славни се, о твојте дела,
Тебе ти се чудиме.
Ти се чуди земја цела,
Ти во слава владееш,
Сега и во векови.

Тебе слави живо сè:
Херувими, серафими,
Со небесен славопој.
Благодарност од нас прими:
Свет, свет, свет е Господ Бог,
Тој е голем Творец наш.

Твојот род ти слава пеј,
Народ твој од земја цела.
Твојта љубов, Боже наш,
Ќе се слави дур' до века.
Твојот еднороден Син,
Наш е Бог и вечен Спас.

10. Бог е со нас овде

Бог е со нас овде,
Нека сите верни
Својте глави ги наведнат.
Бог е со нас овде,
Сите в стравот негов
Пејте му, о пејте славно.
Пејте му славопој,
Тој е наша слава,
Тој е Господ Бог наш.

Бог е со нас овде,
Кого херувими
В непрестан го слават сега.
С покриено лице,
Пеат серафими,
Праведно Тој владеј вечно.
Боже наш, чуј нè нас,
Благодарност прими,
Прими чест и слава.

Ја фрливме, Боже,
Сета светска слава,
Сите земни празни сласти.
Нека жртва наша:
Душа, дух и тело
Тебе, Оче, ти е драга.
Само ти, за нас си,
Овде радост права,
Прими чест и слава.

11. О, душо моја, ти слави Бога

О душо моја, ти слави Бога
И фали го до гробот свој.
За многу добри и чудни дела
Ти слави Бога, Господа.
Нам живот Тој ни даде, знај,
И прати спас за вечен рај.
Алилуја, алилуја,
На Бога слава нека е.

Блажен е сега, и во овој живот,
На Бога кој се предаде.
Кој с вера живеј и не отстапи
Од патот за небесен дом.
О Христе, ти си вечен сјај,
Да најде секој пат за во рај.
Алилуја, алилуја,
На Бога слава нека е.

О слави, земјо, ти Бога слави,
За сите дела негови.
И сето живо нека го слави
Со песна Бога, Господа.
О Божји деца, дојдете,
Да Спасот свој го прославите.
Алилуја, алилуја,
На Бога слава нека е.

12. О, Боже чуј нè, благодарност прими

О Боже, чуј нè, благодарност прими,
Ти во Христа ни дарува спасение.

Реф:
Алилуја, благодарно,
Алилуја, Амин,
Алилуја, ти се слави,
Благослови нè.

За Светиот Дух, благодарност прими,
Преку Христа со Него ни даде Ти спас.

Благодариме што не спаси Ти нас,
Среќни сме ние во Тебе, Ти си наш Спас.

13. Боже, благодарност од нас прими

Боже, благодарност од нас прими,
Ти си за нас овде радост, сè.
Пејте му, нек' ори песна славна,
(:Вечна е, о милост негова.:)

Слави го ти, о народе Божји,
Наш е мир Тој, чувар е од зло.
Слави го и фали Спасот добар,
(:Вечна е, о милост негова.:)

Пејте му на Господа, о пејте,
Нам ни е Тој радост, живот, сè.
Пејте му нек' ори песна нова,
(:Вечна е, о милост негова.:)

14. Слави го душо, ти слави го добриот твој Спас

Слави го душо, ти слави го добриот свој Спас,
Слави го пеј му ти, слави го во секој твој час.
О дојди ти,
Тој е твој живот и спас,
Вечно те чува и љуби.

Слави го душо ти Творец твој премудар Тој е,
Здравје ти дава Бог и добри дела ти прави.
Те чува Тој, варди и брани од зло,
С љубовта своја те води.

Слави го душо, ти сакај го, верно го сакај,
И сиот овој свет Творецот нека го слави.
О сети се: Творецот ти даде сè,
Живот и слава на небо.

15. Во семирот Господен

Во семирот цел, Господен
И сјајни ѕвезди дигат глас,
На сешто Творец сам е Бог,
И Он сè води секој час.
Цел семир гласи ден и ноќ
За Божја слава, вечна моќ,
И секој тивко слуша глас,
Да Бог сè створи, па и нас.

Штом сонце зајде, паѓа ноќ,
Засвети красно месец блед,
Во сенка ноќ се јавува,
На сјајни ѕвезди красен ред.
Планетите и ѕвездите,
И метеори безбројни,
На сегде гласат по цел свет,
На Спасот силен славата.

Со зборот ѕвезден и наш глас,
Сè слави, Боже, твојта моќ,
И срцето ти даваме,
Што нè ти чуваш ден и ноќ.
За добри дела голем број,
О прими и наш славопој.
И колку ние молиме,
Од тебе појќе примаме.

16. Бог е владетел над нас

Бог е владетел над нас,
Тој радост ни е нам,
Кај него сите дојдете,
Во негов свети храм.
На Бога песни пејте,
Ко ѕвезди, голем број,
Ги создал сите сонца Тој
И нас на овој свет.

Бог е владетел над нас,
О да му дајме сè,
И времето и силата,
За дарој негови.
И секој да го слави,
За многу добрини,
За тоа што нè води Тој,
Нè брани нас од зло.

17. О Боже, Творче мој

О Боже, Творче мој,
Од тебе имам сè.
(:И секој ден ми даваш ти,
О дарој небесни.:)

Ти си ме создал, знам,
И чуваш живот мој.
(:Со љубов си ме водел ти,
Од зло во народ свој.:)

Со својта љубов ти,
Обнови живот мој.
(:Со силата на Духот свој,
Да бидам вечно твој.:)

18. Кога гледам твоја моќ

Јас кога гледам твоја моќ
И твојте мудри дела,
И сета љубов што ни нам
Открива земја цела:
Восхитен тогаш славам те,
Што правиш вечно добро сè,
Мој Боже, Спасе, Оче.

На сонцето кој дава сјај,
Кој праќа дожд од небо
Да даде земја голем род
И даде што ни треба?
Ти, Господ си на силите,
И милост твоја достига
До бескрајниот семир.

О слави Бога, душо ти,
Возвиши тоа име
И фали Бога, Творецот,
И сложи се со него.
И цел свет слава да му пеј,
И да му служи земјата
Од века и во векој.

19. Славете, небеса Бога

Славете, небеса, Бога,
Славете го ангели!
И ти, сонце, Бога слави,
И ти, земјо слави го.
Славете го оти рече,
И се стори така сè.
Својот Збор Тој не го мени,
Нити својте закони.

Божја мудрост, вечна сила,
Слави сè од секогаш.
Зборуват безбројни дела,
Дека Бог ги создаде.
Дали може да се молчи,
Кога Бога слави сè?
Сега секој нека пее
И го слави Творецот.

Сиот свет од земја створен,
Тебе те прославува.
Дај ни сега нова сила,
Силата на Духот твој.
Кога на Стаклено море,
Стигне оној среќен час,
Во тој спасен, голем народ,
Да те славам вечно јас.

20. Душе, Ти кој нас нè храбриш

Душе, ти кој нас нè храбриш,
Верни послушни да сме,
Ти кој родови ни даваш,
Па и мудрост небесна.
Ти си Дух на патријарси,
Сила на пророците,
И на сите апостоли,
Верни, Божји сведоци.

Дај ни вера ко на Аврам,
С нова надеж јакни нè,
Да во борбата до крајот,
Веруваме секој час.
Завет твој да одржиме,
Учи нè на земјава,
Па и своето најмило
Тебе ти го дадеме.

Апостолска храброст дај ни,
Нек' во вера стоиме,
И за Христа, кој воскресна,
Во животот јавиме.
Вистина да подигнеме
И признајме Спасот свој,
За во вера да сме цврсти
Сè до денот вечен твој.

21. О, дојди Душе Свети

О дојди, Душе Свети,
Во срцата кај нас,
И дај ни светлост твоја,
Да служиме за спас.
Со твојот оган свети
Очисти срца ти,
Да уште појќе секој
Господ го познае.

Очисти наши мисли
И води нè по пат,
Ти дај ни сила твоја,
Знам ѓаволот е лут.
Трпение ни дај ти
И верност нам ни дај,
И ова наша мудрост
Замени с' небесна.

О дојди, Душе Свети,
Приготви нè ти нас,
Со своја сила прати,
Од Божји зборој глас.
Отвори наше срце
И со нас биди сам,
На секого кој бара
Да служиме за спас.

22. О, Душе Свети, благодарам

О Душе Свети, благодарам
За безброј дарој, милости,
Кон Бога ти нè водиш нас,
Во Христа ти ни даваш спас.

О дај ни сила, волја дај,
Нек' подобро те слушаме,
О ти сега дај ни љубов нам,
И јакни вера, надеж дај.

Нек' подобро те славиме,
Ти светост дај ни повеќе,
Да срце наше биде храм,
Во кое ти ќе бидеш сам.

23. Оче, Твојот Дух го прати

Оче, твојот Дух го прати,
О ти чуј го мојот глас,
И со својот Збор ме води
Ти одведи во твој спас.
Одев долго јас во мракот
Дур' не видов твојот сјај,
Од десна ми страна биди,
Поголема светлост дај.

Ти ги слушна мојте молби,
И ми прати видело,
Срцето ми го утеши
И ми даде радост ти.
Кажуј, душо, ти на сите,
Што за тебе даде Бог,
За да спаси грешен народ,
Тој го даде Синот свој.

Милиони, Боже мили,
Ти се молат ден и ноќ,
О наш Спасе, ти им даруј,
Свети Дух и своја моќ.
Дај да најдат светлост твоја,
Ти расветли секој крај,
Молбата ми ја послушај
И приготви ме за рај.

24. Збор ме води Твој

Дојдете и слушајте,
Зборој Божји, Божји глас,
Извор е на вистина,
В живот Тој нè води нас.

Хор: Збор ме води твој,
Патот прав е тој,
Преку вечна милост води в рај,
Радост моја овде си,
(:Сигурно ме водиш ти.:)

Мудрост па и знаење,
Што е за спасение,
Учител и Творец знам,
Пастир наш е Исус сам.

Твојот Збор е мил и јак,
Јасно свети тој во мрак,
Кој го држи твојот Збор,
Знам ќе дојде в твојот двор.

25. О, мило Слово Божје

О мило слово Божје,
С' блаженство полно си,
Со љубов ти ме викаш
Кај Бога в овој час.
Од бол и сомнение,
Од лажна среќа, сè,
Чуј, Исус нас нè кани:
“О дојди, врати се!”

Хор: (:Дојди, дојди ти!:)
Дај ми цел свој товар,
Дојди, дојди ти!
(:Дојди, дојди ти!:)
Дај ми цел свој товар,
Дојди, дојди ти!

Штом грев со желба вика,
Во лажен грешен сјај,
Јас слушам зборој тивко:
На гревот гроб е крај.
Со тага Исус вика:
“О дојди, сине мој!”
Од јадот јас се враќам
И слушам негов глас.

За да се не изгубам
Ти твојот Збор ми дај,
Низ темни ноќи грешни
В сјај да ме води Тој.
По твоја волја, Спасе,
Да правам, учи ме,
Да живеам јас овде
За тебе, Исусе.

26. Крај живата сме река ние

Крај живата сме река ние,
Што гасне сека жед,
И Исус Господ нас нè вика
на тие обали.

Реф:
И сега сме крај таа река,
(: Еве нè крај таа река :)
Изворот на животот.

На уморните Исус служи,
Им дава одмор свој,
И нежно лечи лути рани,
Да биде секој здрав.

О, дојди овде, дојди сега,
На Христа рака дај,
Блаженство сега Тој ти дава,
Те води Тој во рај.

27. Збор Божји дај ми

Збор Божји дај ми, да ме води в небо,
Само во него имам утеха.
Зборојте Божји мир во срце носат,
Патот за живот само во нив е.

Хор: Збор Божји дај ми, вест за вечен мој спас,
Низ тесна врата тој нè води нас,
За живот вечен тој нè спрема сите,
Од него сега збори Божји глас.

Збор Божји дај ми, кога јад ме мачи,
Од тежок грев ме чува овде, знај,
С' тој Збор се тешам, зашто тој ми вели
Дека ми Исус гревој простува.

Збор Божји дај ми, Збор на Спасот вечен,
И кога тешки деној дојдат зли,
Тој Збор ме води сè до вечна слава,
И како ѕвезда в ноќта свети ми.

28. Читај го читај Светото Писмо

Читај го читај, Светото писмо,
Барај го Спасот во него,
Правата мудрост да ја најдеш,
Проучи ја Библијата.

Хор: Читај ја ти, о Бог ти вели,
Читај ја ти и моли се,
Чукај на Божја врата сега,
Тој да ти прости гревојте.

Читај го читај, Светото писмо,
Оди по патот Божји прав,
Во вечен живот ти ќе дојдеш,
Верувај што ти вели Бог.

Читај го читај, Светото писмо,
За патот прав нè учи нас,
Чини што вели Светото писмо
Од него збори Божји глас.

29. О, кажи ми за Спасот

О кажи ми за Спасот,
Тој колку ме љуби,
За милоста ми кажи,
Што ми ја даде Тој.
О колку мило слушам за крстот Исусов,
За неговата љубов со која ме сака.

Хор: (:О кажи ми за Спасот,:)
О кажи ми за Спасот колку нè љуби нас.

О кажи ми за Спасот,
За болот негов лут,
О како Тој за мене
На крстот умре сам.
Во живот јас да појдам,
Во гроб Тој стапи сам,
О кажи ми, о кажи
Што можам јас да дам?

О кажи ми за Спасот,
Ти зборуј ден и ноќ,
Јас срце ќе му дадам,
Да биде негов храм.
Со него јас да бидам,
Од желба горам, знај,
Тој умре да ме спаси
И живот да ми дај.

30. Божјиот збор е жижок твој

Божјиот Збор е жижок твој,
Спасот да познаеш
И љубов која спаси свет
(:Од страшен тежок грев.:)

Тој Збор е свет и дава мир,
По него живеј ти,
Животот твој сам Господ е,
(:А друго сè е прав.:)

Со вера в него живеј ти
Во Божја светлина,
Да бидеш жив на земјата,
(:Па и во вечноста.:)

31. Врати поглед свој

Врати поглед свој на тоа
Израелско племе ти,
Наредбите Божји чуј ги,
Дадени за векови:
(:Јас сум Господ, Творец твој,
Само од мене се бој!:)

Дим и облак Синај скрива,
Дури труби силен глас,
Тој од висини ни збори,
Опомени дава Тој:
(:Служи му на Бога ти,
Не на идол камени!:)

Силен ветар стени крши,
Молњи фрлат, гора в дим,
Кој би можел да не чуе,
За наредби вечити?
(:Со глас силен збори Бог:
Името му почитај!:)

И под гора народ слуша,
А од стравот паѓа тој,
Кој ли грешен може смело
Да го сретне Творецот?
(:Празнуј, празнуј, вели Тој,
Сабота е празник мој!:)

Родителите почитај,
Не го мрази ближниот,
Бракот верно ти го чувај,
И не кради, вели Бог.
(:Ако слушаш, ќе ти дај
Живот и во вечноста!:)

Нигде лажно не сведочи
Против никој ближен твој,
Ништо туѓо ти не сакај,
Ништо туѓо братово.
(:Ти ќе бидеш блажен, знај,
И ќе дојдеш в вечен рај!:)

32. Учи ме да творам Закон Твој

Учи ме да творам закон твој,
Закон твој, закон твој,
Сè што сакаш ти да чинам јас,
Мили Спасе мој.

Хор: Сосем твој, сосем твој,
Дај да бидам сосем твој.
Сосем твој, сосем твој
Да ти служам, Спасе мој.

Ништо не е грешната радост,
Богатство, богатство -
О за тебе јас го оставам,
Ти ме сакаш, знам.
Понос мој си вечен само ти,
Само ти, само ти,
Ти си моја слава, Спасе мој,
Мили Спасе мој.

33. Работните дни штом минат

Работните дни штом минат,
Полни маки, полни труд,
Тогаш сабота е мила,
Моја радост, блажен мир.
Седми ден е одмор Божји,
Како ѕвезда свети тој,
Мир и утеха ни дава,
И небесни блаженства.

Бог по мудроста на Духот,
Нам ни даде таков ден,
Човек нек' по Божја волја
Отпочине во тој ден.
Шесте деној вреден биди,
Така вели Господ Бог,
А во седмиот ти слави,
Слави го ти Творецот.

Не е првиот за одмор,
Туку седмиот е, ден,
Само него Бог го даде,
Како печат небесен.
Закон Божји вечно трае,
Вечно трае негов Збор,
Сабота е вечно света
Како што е Господ сам.
И во Едем на Адама,
Беше празник седми ден,
И од сите патријарси
Беше тој ден празнуван.
Празник и на Христос, Павле,
И на сите беше тој,
И кој денеска го држи,
Тој ќе појде в рајски стан.

34. Божји одмор, мир Господен

Божји одмор, мир Господен,
Од висини даден е,
Твојот Дух, о дај го Спасе,
И радоста саботна.
С твојот Збор нè учи Спасе,
Чувај ме в грев да не паднам,
И за вечност секој час,
Спасе, готви нè ти нас.

Срце мое нека јакне
И на гревот дојде крај,
Кога тежок јад нè плаши,
Ти ми нова надеж дај.
Дај ми мудрост, дај ми сила,
Дај ми светлост в ноќта темна,
И за вечност, секој час,
Ти нè Спасе готви нас.

Ти нè води в небо горе,
Кнез на мирот, Исусе,
Таму солзи не ќе има,
Нити болест, нити смрт.
Таму вечно блажен мир е,
Твојот Збор е наша среќа,
И за вечност, секој час,
Ти нè Спасе готви нас.

35. Кога гасне сончев зрак

Кога гасне сончев зрак,
И на земја падне мрак,
Тогаш расте ѕвезден рој,
Тогаш иде денот твој,
О Боже мој.

Хор: Слава, слава, слава, на Творецот!
Теб' те слави ѕвезден рој,
Теб' те слави семир твој,
О Боже наш.

Во тој свети мили час,
Збираш нè кај себе нас,
Твојот дом е славен, знам,
Готви ме за вечен рај,
О Господе.

Штом задниот мине бој,
Ќе ти пеам славопој,
Среде рајска слава пој,
В таа вечна сабота,
О Спасе мој.

36. Денес наш'те срца в Бога среќни се

Денес наш'те срца в Бога среќни се,
Слободни од грижи, полни блаженства.
Сега цела земја слави Господа,
Творецот и Спасот в денот саботен.

Кога Божја љубов здружи два ил' три,
Со нив е и Христос, сите среќни се.
С песна Бога слават, среќни радосни,
Најарен од сите ден е саботен.

О ти, Душе Свети, дојди ти кај нас,
Со Збор Божји учи, готви нè за спас.
Дојдовме од сегде, ние в твојот храм,
Да те прославиме в денот саботен.

Тие свети деној наша среќа се,
Кога сме без грижи и без јадој сме.
Одмор е Господен во тој свети ден,
Тој нè готви сега за небесен дом.

37. Теб' Tе, Боже, фалиме

Теб' те, Боже, фалиме
Во тој свет саботен ден,
Народот те слави твој,
Со срце благодарно.
Славете го в негов храм,
Полн е вечна милост, знам,
Грев да прости сака Тој,
И нè води в домот свој.

Секој слава да ти пеј,
Срце да ти предаде,
О ти, Боже, славен си,
Народ свој ти погледај.
Да сме едно во тебе,
Кажи ни со Зборот свој,
Кој е пат за домот твој
Кажи ни со Зборот свој.

Нека твојот свети Збор
Ги освети срцата,
С Духот твој нè учи ти,
Да сме полни родови.
Дај на сите живот нов
И свој свети благослов,
А штом дојде денот твој
Води нè во домот свој.

38. Јас го поздравувам денот од одморот

Јас го поздравувам
Денот од одморот,
И пеам радосен
Во Божјиот свет дом.
Од безвредните мисли знам,
(:Ме води тој кон мојот Спас.:)

О ела, Спасе мој,
Во срцето ми ти,
И разум ти ми дај,
Да бидам верен твој.
Ти мојот грев опрости го
(:На сите дај ни милост ти.:)
Дух Свети дај ми ти
Да не се сомневам,
О дај ни надеж ти
И теши жалосни.
На сите нова храброст дај
(:И води нè во вечен рај.:)

39. Слободни од сите грижи

И на работа и по пат,
Пеам песни сионски.
И од сите најарни се
Тие песни саботни.

Хор: Слободни од сите грижи
Ние сме во сабота,
Срцата со радост полни,
Теб' те слават, Боже наш.

Серафими Бога слават,
Славен е на престолот.
Овде сега пак и ние
Радосно го славиме.

Боже, тебе ќе ти пеам
Овде в сиот живот мој,
И на небо еднаш вечно
Јас да бидам само твој.

40. Ден седми како печат свој

Бог што создаде свет
И сиот семир тој,
На чии еден збор
И сонце дава сјај.
На земјата го даде Тој,
(:Ден седми како печат свој.:)

Го благослови Бог,
Во рајот седми ден,
Да биде секогаш
На земја празнуван.
И после сите дела свој
(:Го посвети за себе Тој.:)

На гора Синајска
Пак Бог ни даде нам
Свој закон вечен свет,
И плочи пиша сам.
И не го мени Бог тој ден,
(:Ќе биде вечно празнуван.:)

И кога дојде Спас,
Одржа закон цел,
И пример даде свет
И пат ни кажа прав.
Во денот седми в храмот е,
(:Ги учи таму верните.:)

41. Господниот ден пак ни дојде

Господниот ден пак ни дојде,
Блаженство ни донесе тој,
И мали и големи сега
Со Господа радосни се.
Во својот благ и тивок ветер,
Низ грмеж ни зборува Бог.
О да можам да слушам вечно
Јас гласот на Господа мој.
Во доброто, а и во злото,
Со законот ме учи свој.
Нè води Тој с наредба своја
Во рајскиот изгубен дом.

Сум блажен јас кога го гледам
Во семирот Исуса мој,
И делата кога ги гледам
По светот што ги прави Тој.
И јас кога во ѕвезди гледам
И следам го нивниот лет,
И штом поглед во море спуштам,
И сфатам го тој чуден свет:
Со поклон јас Бога го славам,
Што мудро нè создаде нас,
И славните дела ги гледам,
Громовен му јас слушам глас.

Во сабота Исус во гробот,
Од трудот се одмори Тој,
И така ни сабота даде
За печат на законот свој.
Тој и денес нам спас ни дава
И кани нè во својот дом
За да закон држиме верно
И сакаме го искрено.
Го собира Бог својот народ
И славно го води Тој сам,
До небо и сабота вечна,
Во радост и во слава, знам.

42. Алилуја, красно утро

Алилуја, красно утро,
Покрасно од другите,
Јас во него грижи немам,
Јадој, нити неволји.
Тоа утро в сончев сјај,
Мое срце води в рај.

Свет е денот благословен,
В рајски дом ме води тој,
Благословот негов зрачи,
Свечен мир во срцето.
Полн си вечни блаженства,
Од нас бега тагата.

Ти нè благослови, Спасе,
И нас како својот ден,
И со сите ти обнови
Заветот на милоста.
А штом дојде оној ден,
Земи нè во својот дом.

43. Од грижите сум слободен

Од грижите сум слободен
Во денот саботен.
Нам ни го даде тој ден Бог,
(:Со него за да сме.:)

Припреми ни го срцето
Да слушаме твој глас.
Во нас да биде твојот Збор,
(:Ти, Спасе, учи нè.:)
Ти чуј ни ги молитвите
Од твојот свети храм,
И благослов ни прати нам
(:Во денот саботен.:)

44. Во денот свет и саботен

Во тебе, дену свети,
Ни даде радост Бог,
Те даде за нас тебе
Во рајот Господ сам.

Хор: Во денот свет и саботен
На Бога слава пејте му.
Славете, славете,
По сиот овој свет.

Глеј мир и светост цари
И слава гледајте,
Кај света Божја волја,
Ги води мислите.

А кога овде ние,
На земја среќни сме,
О како ќе ни биде,
В рај кога дојдеме!

45. О, сабото мила, во Господа мој

О сабото мила, во Господа мој,
Во тебе сум блажен, ти празник си мој.
Штом дојдеш ти кај нас, за нас среќа си,
Блаженство ни даваш во радосен час.
Слава, слава, на Спасот мој,
Што сабота даде на народот свој.

Јас радосен брзам во Божјиот храм,
Знам таму е слава, кај Господ е сам,
Кај красно го слави ко ангелски хор,
И му пее слава спасениот збор.
Слава, слава, на Спасот мој,
Што сабота даде на народот свој.

О сабото мила, по тебе јас знам,
Што Господ на небо ни припрема нам.
А кога се вратам во изгубен дом,
Ќе пеам јас тогаш во блаженство знам:
Слава, слава, о Спасе мој,
За сабота твоја и благослов твој.

46. Посветен да ти е овој ден Боже

Посветен да ти е, овој ден Боже,
Радосни ние во него ти пејме.
Молитви смерни ти испраќат тебе
Слугите верни.

Дух Свети нека твојот Збор го јави,
Во нас да живеј, низ нас да се слави,
И да ниеден кој те тука љуби
Сила не губи.

Нека те слави наша земја цела,
Во денот свети и за твојте дела.
Врска со Бога е сабота света,
Од век до века.

47. Сабото мила, штом ни дојдеш ти

Сабото мила, со едемски сјај,
Назад нè водиш во изгубен рај,
Од сите страни нè збираш ти нас,
Бог да го слушаме и негов глас.

Хор: Сабото мила, штом ни дојдеш ти,
Блажени ние сме и радосни,
Славопој пеам на Господа мој,
Што Тој те даде во законот свој.

Сабото мила, ти блажен си ден,
Утеха си ми во маки и јад,
Кај Спасот ме водиш да гледам сјај,
Радост ми даваш и враќаш ме в рај.

Сабото мила, твој едемски мир,
Небесна слава и радост си ти,
Води ме вечно ти води ме там',
Таму во вечност кај Господ е сам.

48. Божјиот ден полн светлост е

Божјиот ден полн светлост е,
И тој нè води на небо,
На секој патник уморен
Му дава тој радост и мир.

Тој ден е свет и радост, сјај,
Само на Бога посветен.
Чуј, јас те молам, Боже мој,
Во домот твој ме води ти.

Од рајот тој ни носи глас,
Со мирот свој нè теши нас,
Нас тој нè храбри секој ден,
По патот свет кон Ханан.

49. Тој ден е полн со среќа

О колку јас сум радосен
Штом ден Господен дојде.
Тој ден е в слава овенчан,
И сиот јад ни пројде.

Хор: (:Тој ден е полн со среќа,:)
Што ни носи тој Божји Збор во наш дом,
Тој ден полн е Божја слава.

Во Зборот Божји извор е
Што тече жива вода.
Ни дава храна Исус нам
И лек на срце става.

Во домот Божји добро е,
На сите ни е мило.
На земја овде никаде, поарно не би било.

50. Мили Боже, Ти погледај

Мили Боже, ти погледај
Сега на нас од небо,
(:Благодарност, Оче, прими,
Прими ти од народ твој.:)

Твои деца ќе бидеме,
Дај ни права верност ти,
(:Да ти служиме на земја,
Па и таму в вечноста.:)

Ќе бидеме верно стадо,
Послушни и стрпливи,
(:Дека и ти за нас беше
Трпелив и милостив.:)

О пастиру, води, паси,
Јагниња и овци нас,
(:И доведи нè во слава
Да те славиме за спас.:)

51. Во мила школa саботна

Во мила школа саботна,
О Боже, овде, на земја,
Ме храбриш ти со Зборот свој,
Ме спремаш ти за домот твој.

Хор: (:Јас одам с радосно срце
Во школа в денот саботен.:)

Знам слава полн е Божји храм,
Кај учител е Господ сам,
Од Зборот Божји учам јас
Дека ме сака Исус Спас.

О мила школо саботна,
Отвораш врата небесна,
Низ неа гледам в слава гор'
И слушам мил ангелски хор.

52. В Божјата се школа ние спремаме

В Божјата се школа ние спремаме,
За небесен живот, за во вечноста,
Во неа е изворот на радоста
Сè дури не дојде Спас.

Хор: (:Слава, чест:), (:Сила, моќ:),
(:Боже наш:), нека ти е слава, чест!
В Божја школа ние сила примаме,
За свој венец храбро да се бориме,
Сиот закон да го верно држиме
Сè до крајот радосно.

Борците ги чека слава небесна,
Ерусалим, кај сам Господ станува,
Каде веќе нема да се мачиме,
Кај што цари вечен мир.

53. Јас знам за еден убав дом

Јас знам за еден убав дом,
За којшто вечно копнеам,
Да слушам таму Божји глас,
Кај Господ ќе нè учи нас.

Тој дом е школа саботна,
На срце радост едемска,
Ме учи дека за мене,
Го даде Бог и Синот свој.

О слава му на Творецот
За саботниот благослов,
За небо да се спремам јас,
Во школата ме учи Спас.

54. Боже, благослови нè

Боже, благослови нè
После ова света служба.
Дај ни своја помош ти,
И за борба сили нови,
Дај ни оган, вера права,
Спремај нè за царство слава.

55. Дух твој ни дај Ти Спасе

Дух твој ни дај Tи, Спасе,
И остани крај нас,
И кога грев нè плаши,
Ти наш да бидеш Спас.

До крајот биди со нас,
Ко Господ и наш Бог,
О дај ни верност права,
Од зло нè чувај ти.

Со благословот свети,
Оживи народ свој,
И с твојот Дух о Спасе,
Ти до нас вечно стој.

56. О, колку бргу сабота ни мина

О колку бргу сабота ни мина,
Тешко ни е да се разделиме,
Срце ни сака сега в домот вечен
Кај ќе те вечно Боже, славиме.

Нека ме, Оче, води Духот Свети,
Овде на земјата по твојот пат,
А кога ѓаволот ми прети силно
Чувај ме ти да стигнам в твојот дом.

57. Да те чува Бог и дај благослов

Да те чува Бог и дај благослов,
Да оди пред тебе и со свое лице
Патот твој го осветли,
Ти осветли лице и даде мир,
И даде ти свој мир, Амин.

58. Тиха ноќ, света ноќ!

Тиха ноќ, света ноќ!
Спие сè, само глеј:
Таму в пондила витлеемска
Бдее Марија во таа ноќ,
(:Глеј, се роди наш Спас!:)

Тиха ноќ, света ноќ!
Пастирски стражи, глеј,
Будно слушаат ангелски хор:
Сега роден е вашиот Спас,
(:Тој ќе спаси цел свет!:)

Тиха ноќ, света ноќ!
Будно е сега сè,
Сегде ангелски се слуша пој:
“Слава да е на вишниот Бог,
(:А на земјата мир!”:)

59. На небо заблиста чуден зрак

На небо заблиста чуден зрак,
Од ѕвездите пак до земјата.
На мудреци Тој им кажа пат,
До племната во Витлеем.
Хор: Ни свети Тој, ни свети нам,
Ќе свети ни тој вечно знам.
Да видиш ти, да видам јас,
И сега свети во овој час.

Од пророчкиот Збор разбраа
За небесен знак, за ѕвездата,
И појдоа тогаш по тој знак
Во трлото кон Спасот свој.

Кај него и ние одиме,
Ни свети нам со слава Тој,
О кој сака сега в негов сјај,
Во вечен мир, во сакан крај.

60. Галилеја! Галилеја!

Галилеја, Галилеја,
До векот ти си сведок наш.
Сам Господ баш на морето
Зборувал му на својот род.

Хор: Галилеја, Галилеја,
Песна е таа најмила.
Ќе трае таа в светот, знај,
Сè дури постој сончев сјај.

На езерото сакано
Прозбори Спас од чамецот...
Собраните крај обала,
Господни чуда гледаа.
Тука ги лечел болните,
Ги тешел и жалосните.
Тука Тој правел чудеса,
Него го слави земјата.

61. О, каде оди народ цел

О каде оди народ цел,
И каде брза сиот град?
И ден по ден сè повеќе,
Во исти правец оди тој?
(:Сè посилно, о вика сè:
Минува Исус, Тој лекар наш!:)

Кој човек може да е Тој,
Што лекој има в Зборот свој?
И раните ги лечи сам
И јадој в души неволни?
(:Сè посилно, о вика сè:
Минува Исус, Тој лекар наш!:)

Тој човек, Исус, вика сè,
На крстот умре Тој за нас,
И ни го зеде сиот грев
Да спас ни даде како дар.
(:Сè посилно, о вика сè:
Минува Исус, Тој лекар наш!:)

Нè сака Исус денес пак,
Тој нам ни дава лек и спас,
На сите срца чука Тој,
И дава мир и блаженство.
(:Сè посилно, о вика сè:
Минува Исус, Тој лекар наш!:)

62. О, гледај на Голгота ти

О гледај на Голгота ти,
Ти љубов гледај там',
Кај Божји Син е жртвуван,
Нас да нè избави.

Хор: О добар е наш Исус Спас,
Тој даде живот свој,
На крстот Тој е распнат жив
За грев и долгој мој.

Кој знае сè за маките,
На крст што трпел Тој,
Но доста е што знаеме
От' за нас умре Тој.

Тој умре тогаш за наш спас,
Го плати долгот сам,
На крстот Тој пролеа крв
И за нас сносел срам.

63. О, главо крунисана

О главо крунисана,
Што светот ти се смеј,
О главо полна с рани,
Ти имаш трнлив сплет.
Од чело твое тече,
Во маки крв и пот,
За тебе сега мислам,
Ти прими поздрав мој.

За бол и маки твои,
О јас сум само крив,
А ти си зарад' мене
На крстот распнат жив.
А јас се кајам сега,
Од цело срце, знај,
Прости ми, Христе, Спасе,
Ти прости ми за сè.

Ти благодарам, Спасе,
Што страдаше в тој час,
Знам смртта твоја даде,
За мене вечен спас.
Дај ми да навек гледам,
Во трнлив венец твој,
На крстот тебе, Спасе,
Низ сиот живот мој.

64. О, гледај на Голгота таму

О гледај на Голгота таму,
На тој крст, на тој крст,
Кај Божји Син е сега распнат,
На тој крст, на тој крст.
О чуј му извик жалосен,
Што сам го Отец остави,
За тебе невин умира,
Невин Тој, невин Тој.

Од раце крв му тече врела,
Од тој крст, од тој крст,
Од лице крв и пот му тече,
Гледај го гледај го.
Во мрак се слева сонцето
Од небо тага избива,
Се бори Исус на крст сам,
Сосем сам, сосем сам.

О зошто криеш лице свое,
Боже мој, Боже мој?
Во твои раце свој дух давам,
Оче мој, Оче мој.
И с духот заден викна Спас:
О сврши се тој тежок час!
На Бога даде живот свој,
Умре Тој, умре Тој.

За мене умре мили Спасе,
Спасе мој, Спасе мој!
Да јас во твоја слава влезам,
Умре ти, умре ти.
И јас го земам крстот свој,
За да те следам, Спасе мој,
За да ти бидам достоен,
Само крст, само крст.

65. Во гробот лежи в смрт

Во гробот лежи в смрт
Исус, мој Господ,
Но пак ќе стане Тој
Исус, мој Спас.

Хор: Гробот е сам, стана Спас,
Господ живеј, чујте весел глас!
Жив е Тој и не го држи гробна ноќ,
О глеј, Господ смело свлада смртна моќ!
(:Живеј Спас!:) Алилуја, живеј Спас!
Гледај го каменот,
На гробот печат,
Но ќе го разбие
Исус, мој Спас.

Каде е твојот бод,
О смрт, ти кај си?
Исус е победник,
Господ и Спас

66. Твоја победа е Спасе

Твоја победа е, Спасе,
Имаш славен ореол.
После лута, тешка борба,
Од грев ме ослободи.

Хор: Јас те славам, Спасе верен,
Што ти умре за мене,
И со крвта твоја света
Нам ни даде вечен спас.

Јас во ова земно тело
Како в сон те гледам сè.
Величество твое гледам,
В вечна слава небесна.

Пејте верни, пејте сега,
Сегде да се чуе глас.
Дајте му, о красни палми,
Зашто умре Тој за нас.

67. Јас знам, о, жив е Исус мој

Јас знам, о жив е Исус мој,
И Тој ми готви вечен дом.
Ме храбри и во борба Тој,
Ми дава в срце мелем свој.

Хор: Во Христа надеж имам јас,
И сега трпам срам и јад,
(:И скоро знам ќе чујам глас:
“О дете, прими вечен спас!”:)

На Спасот верувам му сè,
Ме изми Тој со својта крв.
На мила вест јас чекам, знај,
Да појдам во небесен крај.

О колку милостив е Спас,
На крстот умре зарад' нас.
Тој нас нè кани в домот свој,
И сака да ни прости Тој.

68. Песна света

Ни харфиниот звук,
Ни песна с весел глас,
Не звучи како зборот “Исус”.
И кога в страшен вик,
Од бури трепти свет,
О слатко звучи зборот “Исус”.

Хор: Песна света,
В небо лета,
Го слави тоа име “Исус”.
Песна света, в небо лета,
Го слават својот Спас.

За народ Божји свет,
Тој глас е толку мил,
О тоа свето име “Исус”.
Ко нежен и бел цвет,
Што има мирис благ,
О така мил е зборот “Исус”.

И в срце ми е рај
Штом умре лично “јас”,
А тогаш жив е само Исус.
На гревот иде крај
И живот нов е, знај,
Нам светлост ни е само Исус

69. Наш славен лекар Исус е

Наш славен лекар Исус е,
И со нас Тој е сега,
Нам утеха ни дава, знај,
И Тој е наша надеж.

Хор: Најсладок е оној глас,
С кој се слави Исус Спас,
Најарна е песна, знам,
Исус, само Исус.

И крстот наш го зеде Спас,
На себе Тој го стави,
Во слава Тој нè води нас,
Од смртта Тој нè спаси.
За мене умре, Спасе, ти,
Да ти е слава, Христе,
И сешто ти ми прости, знам,
О Спасе, мили Спасе.

70. Најмило е име Исус

Најмило е име Исус,
Тоа лечи рани сè,
Тоа носи мир и радост,
В срцата на верните.

Реф:
(: Колку е сладок глас,
Со кој се слави Исус Спас! :)

Најмило е име Исус,
Кој од грев нè спаси нас,
И нè води в живот вечен,
И во него наш е спас.

Нека секој гласно слави,
Името на Спасот свој,
Зашто Бог наш преку него
Даде спас на родот свој.

71. За тебе пролив крв

За тебе пролив крв
И дадов живот свој,
Со тоа платив јас
За да ти дадам спас.
На жртва дадов живот свој,
А што е твојот дар?
Од гроб те спасив тогаш јас,
На мене мислиш ли?

Јас дадов Татков сјај
И славен престол свој,
Го носев твојот крст
Во оној тежок час.
За тебе јас бев сиромав,
Да дојдеш в царство ти,
А што ми даде мене ти,
За тоа мислиш ли?

За тебе страдав сам,
На крстот мачен бев,
И в тебе гледав јас
За надеж да ти дам.
За твојот живот умрев јас,
Претрпев тешко зло,
До тебе сега стои сал'
Ме примаш или не?

72. Од срце јас те сакам, мили Спасе

Од срце јас те сакам, мили Спасе,
От' ти ме сакаш вечно добро знам.
Ти знаеше за тоа, не бев вреден,
Но пак за мене, Спасе, умре сам.
О дај ми, Боже, Спасе мој,
Да пеам вечно славопој,
И тебе да те славам,
На светот да те јавам.

Во татков дом, о ти, ме води Спасе,
Знам дека радост вечна в тебе е.
Јас таму, кај што нема, Спасе, гревој,
Во тебе најдам надеж, вечен спас.
О храбри ме со твојот Збор,
И чувај ме на патот твој,
До денот кога дојдеш,
Во небо да ме земеш.

73. Во Христа сум спасен јас

Во Христа сум спасен јас,
О среќа е,
Во крвта ме изми Тој,
Ме прими Спас.
Од грев и од грешно сè
Сум очистен,
И пеам јас радосен,
Во овој час.

Хор: Славете ја љубовта,
Силната нејна моќ,
Вечно ја славете,
Нè спаси нас.

Во Христа сум спасен јас,
Ме спаси Тој,
Тој лечи од слабости
И цврсне ме.
Од маки ме спаси Тој,
Ме спаси Тој,
Ми ги брише солзите,
Спасител мој.

О Исусе распнати,
Те славам јас,
Мој Спасе и Господе,
Ме води ти.
Со тебе ќе победам,
Смртната моќ,
И ќе појдам таму јас,
Кај нема ноќ.

74. Го славам Спасот вечен

Го славам Спасот вечен
И пеам радосен,
Што Тој за мене умре
И даде победа.
Знам за животот му свет,
За пример в секој час,
(:И вечно јас го славам,
Што мир ми даде Спас.:)

Тој верните ги води
Во цветен Татков крај,
Кај нема смртна сенка
На болој кај е крај.
На земја, глеј, смрт цари
И маки, бол и јад,
(:О кога јас ќе појдам,
Во оној вечен Град!:)

Кај цари мир и радост,
Од таму слушам глас,
Низ милост своја вечна
Ме кани Исус Спас:
“О дојди, слуго верен,
Во овој заден час,
(:Да примиш вечна слава,
И блажен мир и спас!:)

75. За среќата јас долго мислев

За среќата јас долго мислев,
На патот црн, патот на грев.
И денеска го најдов домот,
Во Спасот мој, во Спасот мој.

Хор: О мили Спасе, после бојот,
Ти стана, знам, од гробот свој.
Ми даде мир, ми даде среќа,
И мелем благ, на срце лек.

Среќен сум, знај, што сега можам
Со срце да му служам јас,
Што Тој го зеде сиот мој јад,
Ми даде мир и вечен спас.

О среќен сум што можам сега
Во храмот свет, во домот твој,
Јас тебе вечно да те славам,
О мили Спасе, Спасе мој.

76. Знајте ли за украс мој

Знајте ли за украс мој,
Кому пеам славопој,
Кој ми е на мене сè,
Кого славам в сите дни?
- Исус ми е тоа сè.

Кој за мене беше в срам,
Мојот долг го плати сам,
Кој ми зеде гревојте,
Кој ми готви блаженство?
- Исус ми е тоа сè.
Кој ми прости в оној час,
Кој е мојот вечен Спас,
Кој ме сака секој час,
Кој ми дава мир и спас?
- Исус ми е тоа сè.

Чии Збор ме теши в сјај,
Кој ми готви вечен рај,
Кој го лечи болот мој,
И ме теши в солзи рој?
- Исус ми е тоа сè .

Знаете ли в секој час,
Кој е мојот вечен Спас,
Радост, сè на овој свет,
А и горе в небото?
- Исус ми е тоа сè.

77. О, браќа да ви кажам

О браќа да ви кажам
Што ми Бог даде сам,
И зошто јас му пеам
Го сакам од срце.
Јас затоа се фалам,
Што Исус Спас е мој,
Со радост јас го славам,
Му давам живот свој.

Хор: И сите нека знаат,
О колку љуби Бог,
Од смртта да ме спаси,
Го прати Синот свој.
О нема такво благо
Ко што е Христов дар,
Со љубов Тој ме грее,
Со љубов пламен жар.
Во гревој јас бев врзан,
Во оној тежок час,
За мене Исус умре,
Да бидам блажен јас.

И вечно ќе го славам,
Ме крепи в надеж Тој,
И што Тој зарад' мене,
Претрпе бол и јад.
И сега Тој ме води,
Во слава, вечен рај,
Од земја в небо горе,
Ме води Спасот мој.

78. Мој живот Ти си Христе

Мој живот ти си, Христе,
За мене ти си сè,
Во срце си ми радост
И слава вечна си.

Најголем дар во тебе,
Ни даде Татко нам,
Со тебе јас сум спасен,
Со тебе храбар сум.

Ги лечиш мојте рани,
И грев ми прости ти,
Со крвта своја света,
Од грев ме очисти.
Сè што ми треба овде,
Во тебе имам јас,
И теб' те, Спасе, славам,
За сека победа.

79. Да ти е слава, Спасе мој

Да ти е слава, Спасе мој,
И чест на светот тој,
Што в живот ти ме водеше
И бранеше од зло.
И кога патев в стравот јас,
Го чу ти мојот глас,
И помош ти ми испрати
Да најдам мир и спас.

Хор: Сакај го душо (:Спасот свој:)
(:И дај:) (:о дај:),
И дај му живот свој!

И кога болен паднав јас,
Те молев: Спаси ме!
Ми даде тогаш здравје мен',
Благодарен сум ти.
И кога бев во тежок час
И помош барав јас,
О ти ми сешто даде, знам,
И мир и вечен спас.

И кога еднаш погрешив,
Се вратив тажен јас,
Ти пак ме прими, Спасе мој,
И пак ме сакаше.
И кога нигде немам мир,
Кај тебе идам јас,
Да најдам лек за мојот грев,
Да најдам мир и спас.

80. Од Христа река тече

Од Христа река тече,
Бистра ко кристал чист,
Река на живот вечен,
Ни дава живот нам.
(:Покрај неа, за нас сега
Цвета вечен рај.:)

О каква радост чека
В бистриот нејзин сјај,
Кај златни харфи ѕвонат
И свети златен Град.
(:Красна река, полна лекој
Чека верни свој.:)

О реко водо жива,
Ти прими поздрав мој,
Во тебе жед јас гасам
О реко Спасе мој.
(:Секој ден,
И уште рано,
Пијам од тебе.:)

81. На запад сонце тоне

На запад сонце тоне,
Се губи сончев зрак,
И мрачна сен' се шири,
И тивко паѓа мрак...
Од поле стадо иде,
Се празни полска шир:
(:Наутро сто си беа,
А сега колку се?:)

Хор: О душо моја в темница,
Што си во грев и тежок јад,
Чуј сега Исус вика те:
О дојди ти и спаси се!
О врати се во Татков дом,
При својот вечен Пастир мил!
О ти, не чекај појќе, чуј,
Во јадот тегобен!

О Пастир како сака
И сека овца знај,
Со љубов Тој ги брои,
Пред да им одмор дај.
И гледај, една нема!
Тој тогаш појде сам
(:Во мрачна шума страшна,
За да ја најде, знам.:)

Тој овде дојде, кај нас,
Кај цари смртна сен',
Од трње и од ѕверој,
Да спаси гробен плен.
Да спаси една овца,
Во смртта појде Тој,
(:Од гробот ја извади,
Во дом ја врати свој.:)

82. На Голгота сега брзам

На Голгота сега брзам,
И под крстот барам спас,
Јас на Спасот ќе му кажам,
Дека имам тежок јад.
Заклон таму јас ќе најдам,
А и толку баран мир,
Зато' брзам на Голгота,
Кај е права среќа, вир.

Хор: Јас под крстот твој, о Спасе,
Добив мир во срцето,
Мирно чекам јас да дојдам
В небесниот дворец твој.

Сега јас страв овде немам,
В срце мое надеж е,
Твојот Збор ме води в живот,
И без гревој и без јад.
И со полно срце среќа,
Пеам сè за Спасот мој,
И со песна јас го славам,
Што од грев ме спаси Тој.

Кога не знаев за Спасот,
Врзан в страв во тежок час,
Сакав сам јас да се дигнам,
Сакав сам да најдам спас.
Не сум појќе в тежок оков,
В оној длабок, мрачен вир,
В тебе, Боже, најдов среќа,
Слава, па и рајски мир.

83. Славно име, Исус

Име изнад секо друго
Даде Бог на својот Син,
Тој да биде живот вечен,
Патот за небесен дом.

Хор: Славно име, Исус,
Тоа мило име,
Тоа лице нам ни го прати Бог.
Тој од смрт нè спаси,
Тоа име славно,
Спасител наш, мили Исус.

Тој е благослов, дар свети,
Вечно ќе го славам јас,
Тој ми дава надеж, сила,
Милостив е в секој час.

Пејте сите, пејте слава,
Пејте му на Спасот свој,
Зашто животот е в него
И спасение од зло.

84. Овој живот полн е с јадо

Овој живот полн е с јадој,
Маки и сомненија,
Мојто срце Бога сака,
Во него е спасот мој.
За кај него ти се труди,
Гледај само во него,
Ти по него навек оди
За да немаш тегоби.

Отфрли го патот грешен,
И кај Христа барај мир,
Права радост ти ќе најдеш
И блаженство длабок вир.
Дојди само да го видиш
И да чуеш негов глас,
Тој те кани, сега ела
За да примиш мир и спас.

Сè што сакаш, душо сега,
Мир и радост, цветен крај:
Сека желба, сека надеж,
Води те кон Спасот твој.
Ти кај него сега појди,
Прими го за Спасител.
Исус сака да те спаси,
Живот да ти даде Тој.

85. Мили Христе мој, спас си Ти

Мили Христе мој, спас ти си,
Ти во раце земи ме.
Кога в бури море крене,
Кога в молњи треска гром,
В тие деној ти ме чувај,
Дур' да минат олуи.
Пристаниште дај ми твое,
Прими ме во домот свој.

Јас друг заклон овде немам,
Ти си моја надеж, сè,
Ти ме чувај, Спасе мили,
В пропаст да не паднам јас.
Јас со тебе в бури, ветрој,
Мирно с вера стојам, знај,
И под твојте свети крила,
Верно ти ме чуваш, знам.

Проштевање има в тебе
Во бескрајната милост,
Ти ме лечи и од мани
И до мене верно стој.
Ти си извор на животот
Кој ја гаси жедноста,
Ти си извор, сета надеж,
И советник на тој пат.

Кај тебе е само добро,
Само твој сум вечно јас,
Дај јас да те вечно гледам,
Навек твој да останам.
Завет овој ти утврди,
Тоа можеш само ти,
Јас сум слаб, о ти ме води,
Во вечниот мирен дом.

86. Зошто да спиеш пред небесна врата

Зошто да спиеш пред небесна врата,
Зошто да дремеш пред наследството?
Станувај, тргни, о знај не е доцна,
Брзај во пресрет на Спасителот.

Зошто се мислиш пред вратите сега,
Близу пред живот е среќниот час!
Станувај, појди, знај те чека слава,
Спасот твој иде, о приготви се!

Сега без Христа умираат многу,
Совест ги мачи во тој тежок јад.
Побрзај сега и појди кон Спасот,
Оди, не чекај, пред врата не стој.

Гледај во Христа и ќе видиш слава,
Таа се гледа и од далеку.
Господ е близу наследството твое,
Појди при него и срце му дај.

87. Како цар ќе дојде Исус

Како цар ќе дојде Исус
В своја слава, а и сила,
(:Тој над смртта има власт!:)
Тој е Господ, Бог над сите,
Сè во своја рака има,
(:Сите ќе му дадат чест!:)

Исус своја милост дава
Секому, о кој се кае,
(:И со крвта чисти Тој!:)
Откуп за нас сам исплати,
И кај својот Татко врати,
(:Тој е живот, вечен Спас!:)

Дајте му ги својте срца
Тој е Спасител и Господ,
(:Јадот наш го знае Тој!:)
Сите рани Тој ги лечи,
И со својте зборој свети
(:Вечен живот дава Тој!:)

88. Од небото ќе дојде Бог

Од небото ќе дојде Бог,
Да земе верен народ свој,
Кој с вера сега живее
Во надеж негова.

Хор: Близу е оној час
Да од небо дојде Исус Спас.
Тој ќе дојде, Тој ќе дојде
За да спаси народ свој.

Глеј, сите знаци говорат
От' бргу иде оној ден,
И цело небо спремно е
За тој час радосен.

Во веселба и богатство
О нема мир и спокојство,
Во Христа животот е наш,
И вечен мир и спас.

89. Со Збор Божји труби гласно

Ој стражару, труби гласно,
Јави ти со силен глас,
Време е да дојде Спасот,
Господ наш во овој час.

Хор: Со Збор Божји труби гласно,
Нека знае овој свет,
Ти им јави сегде јасно
Дека спас им нуди Бог.

И над гори и над води,
Нека труби јасен глас,
Сегде јасно да се чуе:
Скоро наш ќе дојде Спас.

Уморните нека дојдат,
В одмор благ кај Спасот свој,
Скоро Исус ќе ни дојде,
В сета слава небесна.

90. Исус Христос пак ќе дојде

Исус Христос пак ќе дојде,
Само сега в слава, моќ,
С безброј ангели ќе дојде
И со сила голема.
(:Алилуја, в свое царство иде Тој!:)

Ќе го види секо око,
Ќе му пеат верните,
А со страв ќе нижат поглед
Тие што го распнале.
(:Да им суди иде Тој во царството!:)

Достоинство, чест и слава
Само теб' ти припаѓа.
В царството го свое прими
Сиот верен народ свој.
(:Спасе, дојди, царуј ти во царството!:)

91. Бдејте до крајот

Кој знае Бог кога ќе дојде,
Дење или в полноќен час,
Во зора или в доцна вечер,
И како ќе нè најде нас?

Тој сега нè вика и буди,
Со светлост ни разбива сон,
Спасение Тој нам ни дава,
На небо Тој ни спрема дом.

Хор: Бдејте до крајот,
(:Дење и ноќе!:)
О бдејте и молете се.

Свој живот за тебе Тој даде,
На крстот Тој умре за нас,
И претрпе маки и болој,
Од гробот нè избави нас.
И скоро Тој пак ќе ни дојде,
На верните живот да дај.
О стражи ти и моли му се,
Тој нам ни е надеж и сè.

О Христе и Спасе наш мили,
Го знаеш ти копнежот мој,
О дојди во слава и сила,
И живот и радост ми дај.
О дојди ти, Спасе мој мили,
Го чекам јас тој среќен час,
И тогаш по милоста твоја,
Од тебе ќе добијам спас.

92. Иде Тој, ти се моли и чекај

О кој е тој час, кога Господ ќе дојде?
На знаците глеј, време скоро ќе пројде.
О близу е тој, така пророци велат,
Тој ден не се знае.

Хор: Иде Тој, ти се моли и чекај,
Иде Тој, алилуја, алилуја,
Ете иде тој час,
Тој ќе дојде во слава,
Само не знам кој ден.

Во молитва бдеј,
Нека жижок твој гори.
О труди се ти, и Господен Збор твори.
А штом дојде Тој, ќе те земе во слава
И во вечен свој дом.

Пророчкиот Збор
По пат нека ти свети,
До светиот дом, и до животот вечен.
О готви се ти,
Брзај дури е време,
Иде Бог, носи спас.

93. Ете Го иде, Тој иде по нас!

Земните знаци јавуваат вест
Дека е близу Бог, нашиот Спас.
Одамна мнозина готови се,
Зборуваат: “Дојди, Спасе, земи нè!”

Хор: Сегде се слуша, по сиот свет:
Ете Го иде, Тој иде по нас!
Сегде се слуша тој радосен глас:
Дојди, Спасе, дојди скоро, земи нè!

Чудни се знаци јавуваат, глеј,
Ѕвезди што паѓаат даваат знак.
Иде наш Господ и близу е час,
Дојди денес, Тој те вика, прими спас.

Дојдете денес и фрлете грев,
Спасот го примете, чујте му глас.
Кога ќе дојде Спасителот наш,
Тој во вечна слава ќе нè води нас.

94. В Татков дом на небо горе

В Татков дом на небо горе
Верните ги чека мир,
Секој јад и бол ќе мине,
Таму е, о среќа вир.

Хор: Таму вечен одмор чека
И прекрасна жива река,
Полна здравје, полна лекој
За нас верните.

Мака нема да се знае,
Вечно Сонце ќе ни сјае,
Штом се прва слава врати,
Дојде Исус Спас.

А и болеста ќе мине,
Сиот умор на земја,
Господ венци ќе ни даде,
Рајска слава бесмртна.

Нема појќе смрт да има,
Сета жалост ќе мине,
Никој не ќе воздивнува,
Господ сам ќе владее.

95. Како што елен извор в гора бара

Како што елен извор в гора бара,
Така за Бога копнеј срцето.
За него гори и за мирот жеднеј,
Таму кај Бог ни готви вечен дом.

Со милост, знам, ме чува твојта рака,
Сега сум блажен, добри Татко мој.
Иако плаши грижа, јад и мака,
Радосен јас ти пеам славопој.

Зошто, о душо, надеж ти да губиш,
Господ е добар, вечно сака Тој?
Слави го ти, со цело срце сакај,
Тој ти е извор, извор е на сè.

96. Копнеам за Бога вечно

Копнеам за Бога вечно
И за блаженство.
Морам сосем да го свладам
Гревот в срцето.
Трчам јас кон славата,
За свој венец трпам сè.
Смело одам и се борам
За свој вечен дом.

Канет сум на царска свадба
Кај е Господ мој.
Брзам таму да на време
Дојдам в славата.
Кој е млак, тој губи сè,
Касни, заостанува,
Смртта брза и не праша
За приговор твој.

Јас сум слаб, о силни Боже,
Дај ми твоја моќ.
Кај не можам, ти помогни
Низ тегобен крај.
Твојот Збор оживува,
Свети Дух ме води твој,
Тој ме води таму горе,
В мојот Татков дом.

97. Вечно кај Спасот мој

Вечно кај Спасот мој,
Нек' ми е лозинка.
Тој ѕвезда е што води в рај,
И ноќе дава сјај.
Сум странец овде јас,
На пат низ овој свет,
И целта моја небо е,
Кај Бога поблизу.
Поблизу, поблизу,
Кај тебе, Боже мој.

Во небо гледам јас
Кон мојот вечен крај,
И често ми се чини там'
Да гледам негов сјај,
За него копнеам.
Со радост одам јас
Во Градот златен, пресјаен,
Во Ерусалим нов.
Златен Град, златен Град,
За него копнеам.

Вечно кај мојот Спас,
О тоа сакам јас.
О следи с срце Спасот свој,
Со радост следи го.
О утеха си ти
И мое добро сè,
Од гревој ти ме избави,
Во слава води ме.
Води ме, води ме,
Во слава води ме.

98. Чуј ме, о, Боже мој

Чуј ме, о Боже мој,
Чуј, чуј ме ти.
Овде ме мачи грев,
Ме плаши јад.
И покрај сите зла,
Јас имам лозинка:
Вечно да бидам твој, о Боже мој.

Тесен е патот прав
За вечен дом,
Но јас ќе дојдам, знам,
Кај Спасот мој.
Со Духот води ме, кај тебе поблизу,
Вечно да бидам твој, о Боже мој.

Животниот ми пат,
Јас не го знам,
Ме води закон твој,
Тој ми е пат.
А кога дојдеш ти,
О радост подај ми:
Вечно да бидам твој, о Спасе мој.

99. Сосем близу, сосем близу

Сосем близу, сосем близу,
Сосем близу, Спасе мој,
С цело срце јас те сакам,
Појќе и од живот свој.

Хор: Овде сум, овде сум,
Сосем близу, Спасе мој,
Секој грев ми зеде ти,
В срце надеж даде ми.

И од маки ти ме спаси
И од тешко страшно зло,
Своја милост ти му даваш
На тој кој ти срце дај.

Само тебе јас те сакам,
Се надевам во тебе,
Спаси ме од зло и гревој,
В твојот дом ме води ти.

100. Само Ти, само Ти

Друго лице, освен тебе,
Спасе, не барам.
И на земја и на небо,
јас те признавам.

Реф:
Само Ти, Само Ти,
Ти ќе бидеш вечно мој.
Само Ти, само Ти, ти ќе бидеш мој.

Кој друг овде, место мене,
Дал и живот свој,
Кој ме толку многу сака
Како Исус мој?

Затоа те барам тебе
Јас на овој свет,
Дојди Спасе и ме земи,
Води в твојот дом.

101. Јас копнеам за Татков дом

За мојот дом, за мојот Татко чезнам,
За верно срце негово.
Во болот мој и маките ми овде,
Кај долго злото мачи ме.
На светот дојдов јас со безброј желби,
А сега само една в срце лежи:
Да бидам вечно, вечно в домот твој,
Во домот твој, во домот твој.

Хор: Јас копнеам за Татков дом,
Во сакан крај, во домот вечен твој.
Јас копнеам за мили Татков дом,
За домот мој, за домот мој.

Во мојот дом, о кога јас ќе дојдам,
Во оној мил и сакан крај.
На ова земја јас сум туѓин само,
А таму имам вечен рај.
О таму знам и птица шири крила,
Во твојот дом, кај еднаш таа била,
Ја гони љубовта кон домот твој,
Кон домот твој, кон домот твој.

Кон домот мој, кон него бродот плови,
И поток брза в морска шир.
И децата во мајчините раце
Нејзиниот го држат скут.
Низ бол и јад јас пеев многу песни,
А сега ми в срце само една -
Ја пеам неа јас по патот свој:
За домот мој, за домот мој.

102. О, во мојот крај јас сакам

О во мојот крај јас сакам,
Срцето ми копнее,
Кај ќе нема бол ни мака,
И кај нема грижи, јад.

Хор: О во мојот крај јас сакам,
Срцето ми копнее
За вечен дом, за вечен дом,
Кај ме чека мир и радост.

Таму мирот вечен цари
Кој на земја нема го,
Херувими Бога слават,
Вечно слава пеат в хор.

В твојот крај јас сакам, Боже,
Таму кај ме чека дом,
И во рајот мил и вечен
И во твојот блажен дом.

103. Таму в рај, таму в рај

Таму в рај, таму в рај,
Мое срце сака, знај.
Овде страшна жалост цари,
Сега само таму сакам,
Кај на борбата е крај.

Твојта моќ, твојта моќ
Нек ме чува ден и ноќ.
Овде, Боже, ти ме снажи,
Рани в борба ти ми блажи,
Јас да стигнам таму в Град.

За свој дом, за свој дом,
Копнеам на овој свет.
Што се тие земни маки
Спрема небесната слава
Кај ме чека Татков дом.

104. Во занос гледам горе јас

Во занос гледам горе јас,
Во вечниот мој крај,
Во земја која спрема Бог
За верен народ свој.

Хор: Полн е с радост тој вечен мили дом,
Нема грижи во градот златен мој.
Сите ќе го слават (:Спасот свој:)
И без грижи и без јад и зло.

Нè чека вечна радост нас
И мир, о Боже мој,
И скоро дојди, земи ме,
О дојди, Спасе мој.
До крајот верен ќе сум јас,
Во радост и во јад,
И знам, јас твој ќе бидам пак,
Во оној среќен час.

105. О, граде златен, граде мој

О Граде златен, Граде мој,
Во тебе сакам јас,
На твои врати бисерни,
Кај нема зло ни јад.
Во твоја слава сакам јас,
Кај милиот ми Спас,
Кон среќата ми едемска,
Во мили Татков дом.

Хор: О Граде ти, о доме мој,
За тебе ние копнејме,
Сè дури овде сме.

Теб' не ти треба сончев сјај,
Знам светлост ти е Бог,
Со цврста вера гледам јас,
Во слава едемска.
Ми даваш нова храброст ти,
До оној заден час,
И тогаш да нè води нас,
Кон тебе Исус Спас.

О Граде, в тебе нема бол,
Ни мака, грев ни јад,
И сега таму сакаме,
Од овој земен крај.
И својот крст го носиме,
По твојот совет мил,
По патот твој ќе одиме,
Кон тебе, во твој дом.

106. Сионе, ти мил и убав

Сионе, ти мил и убав,
С блаженство полн си ти,
В рането срце ми носиш
Мелем за маките.

Хор: Сионе, ти мил и убав,
Брзам јас во твој дом,
О за тебе пеам и мислам,
За блаженство и твој мир.

Срцето ми долго тежи
За тебе, Сионе,
Води ме скоро кај себе,
Во Сион, Господе.

Таму е престолот свети,
Таму е мојот Спас,
Нова се песна пеј, ори,
Сè слави Господа.

107. Одам јас, одам јас

Одам јас, одам јас,
Да го видам мојот Спас.
Само едно овде сакам:
Нек' во вечност стигнам таму,
Таму кај е Господ мој.
Убав час, убав час,
Исус ќе нè сретне нас.
О да имам леки крила,
Летнал би, о веднаш сега
В Сион кај е Господ мој.

Убав Град, убав Град,
Нас нè чека в небо знам.
Бисерна е сека врата,
Градот цел од чисто злато,
Таму кај е мојот Спас.

108. Копнеам за својот крај

Копнеам за својот крај,
Таму сакам секој ден.
Таму, знам, ме чека Спас,
Во тој рајски, мирен стан.

Хор: (:И сè појќе копнеам:)
Во тој свети и мил крај.
Јас брзам с копнеж по патот твој,
За красен, вечен мој рајски дом.

Како туѓин овде сум,
Гостин, патник само сум.
Патувам и копнеам
За дом вечен, Господен.

Добро е во твојот дом:
Ангелскиот пее хор.
Сега брзам таму јас,
Во небесен, Татков двор.

109. Сонце зајде, сонце зајде

Сонце зајде, сонце зајде,
Тихо паѓа сегде мрак...
Сладок мир се од вис спушта,
Одмор бара слаб и јак.
Уште еден ден си мина,
Мрак е пак над земјата...
Среќни сме и таа вечер,
Близу сме до својот дом.

Хор: Поблизу, поблизу,
Поблизу во Татков дом,
Кон животот, во вечен мир,
Поблизу кон Татков дом.

Близу, близу, морнар пее,
Пее в рамна морска шир,
Што и таму гасне сонце,
И тој бара сладок мир.
Верното му срце пее,
Штом ќе мине светол ден,
Поблизу е сека вечер,
Поблизу в небесен дом.

Поблизу јас секој ден сум,
Поблизу кон домот мил,
И кај животното дрво,
Близу до тој рајски дом.
В ѕвезди небо трепка цело,
Колку мило сјае сè,
Ние сега поблизу сме,
Поблизу кон Спасот свој.

110. Во Ханан ќе одиме горе

О брате мој, кај мислиш сега,
По мрачниот и тесен пат?
Кој, сестро, те гони, о кажи,
По мракот и ветерот лут?

Одговор:
Во Ханан ќе одиме гор',
Со песна кај нашиот Спас,
Пред Бога на стаклено море
Нè чекаат ангели нас.

Хор: Во Сион ќе одиме, знај,
О таму е вечниот рај,
Кај Спасот ќе го слават вечно
Со нас и ангелите в хор.

О дали се вистина оди
Од земја на небо во Град?
О брате мој, можам ли и јас
Да појдам со вас во овој час?

Одговор:
Со Христа ќе одиме там',
Тој свети во темниот мрак,
О дојди и ти со нас сега
Во обеќан, златен наш Град.

О браќа, и јас идам со вас,
О Боже, ти помош ми дај,
И ако е светот во темно
Со Христа ќе стигнам во рај.
Одговор:
О добро ни дошол, наш брате,
Со песна ќе одиме в дом,
О Христе, ти дај ни нам сила
До целта да стигнеме там'!

111. Јас идам таков каков сум

Јас идам таков каков сум,
Да ти го дадам срцето.
Ти викаш грешни кај себе,
О Јагне Божје, еве ме!

Јас знам за мојте гревој сè,
Ме мори тешка мака, знај.
Кај тебе сега доаѓам,
О Јагне Божје, прими ме.

Во својта крв ме изми ти,
Под крстот твој на Голгота.
Се надевам во жртвата,
О Јагне Божје, пери ме.

И своја правда ти ми дај,
Ти дај ми руво славен сјај,
За да те славам в сите дни,
О Јагне Божје, води ме.

112. Јас срцето го давам

Јас срцето
Го давам сега сам,
О Боже, Творче мој.
О земи го,
Јас смирен стојам глеј,
Пред твојот престол свет.
Од срце појќе што да дадам,
Во твојта милост да се врати?
Ти спаси го, ти спаси го.

Ти спаси го,
О ти си милостив,
И знам да примаш сè.
О прими го,
На својте гради ти,
Се кајам горко јас.
За опроштај те моли сега,
Се надева во милост тоа,
И секогаш од грев се кај.

Ти спаси го,
О Татко смилуј се,
О прости му ти сè.
Свој мир му дај,
О добри Оче мој,
Да најде надеж пак.
Да остане кај тебе сега,
Од гревој да далеку бега
Во заклон твој, во заклон твој.

113. Ги носат својте дарови

Ги носат својте дарој
Пред Божји престол свет,
А Господ гледа с љубов
Во секој нивни дар.
Па и за сиромаси
Од срце носат сè,
Му носат толку среќни,
На Бог благодарни.

Хор: Дар кога свој му носиш,
Во свети негов храм,
Ти подај срце свое,
На Спасот ти го дај.

На крајот тажен стои
Сиромав патник сам,
И красни дарој гледа
Што носат сите в храм.
И копнеж жалост свлада
Срце ражалено,
Со солза в око дојде
Кај својот вечен Спас.

“О Боже”, плачно рече,
“Со милост ти си полн,
О земи сè што имам:
Ти давам срце јас.”
А Бог му тивко рече:
“Не плачи, синко мој,
Од сите дарој појќе,
Јас примам поклон твој.”

114. Јас славам она љубов Божја

Јас славам она љубов Божја
Што Христос ни ја откри нам,
За љубов с којашто ме спаси
Му давам сега нему сè.
По своја волја нек' ме води
Да правам само што му годи.

Ти давам сега срце свое
О Спасе, мое добро сè,
Што ти за мене живот даде
На крстот проли своја крв.
За откуп и спасење мое
Ти давам сега срце свое.

О да се слави Јагне Божје,
Тој извор свет на љубовта,
Од него тече жива река
Кон која одат верните.
И таму својот жед го гасат,
Теб' да те вечно слават, Спасе.

115. Благослов свој, о, дај ми Спасе

(:Не пуштам те!:)
Благослов свој, о дај ми, Спасе,
И ти ги прими мојте гревој,
И прости ми, о прости ми за сè,
(:Не пуштам те!:)

(:Не пуштам те!:)
О срце ново дај ми сега,
Нек Духот твој со мене владеј,
По твојта волја, Спасе, води ме,
(:Не пуштам те!:)
(:Не пуштам те!:)
Пред тебе Спасе, грешен паѓам,
О дај ми сила грев да свладам,
Од мене ти стори за себе дом,
(:Во срцето!:)

116. Со вера идам сега јас

Со вера идам сега јас
Пред твојот престол свет,
Што ти за мене проли крв
И грев ми опрости.
Му дава уште милост Тој,
На секој верен свој,
И красен рај ми отвора
И свет полн блаженства.

Во маките о идам јас,
Од гревот болен сум,
О Спасе, ти си милостив
И проштаваш за сè.
За милост јас те молам, чуј,
Од целото срце,
Избави ме од гревои
Со твојта света крв.

На мнозина им даде мир,
О Спасе милостив,
Опрости го и мојот долг
И дај ми радост ти.
Со твоја жртва спасен сум,
О мили Спасе мој,
Во правда ти ме облечи,
Ќе бидам вечно твој.

117. Стено Спасе, Боже мој

Стено Спасе, Боже мој,
Прими ме во заклон свој.
Ти ме измиј в својта крв
И испери гревој мој.
В Зборот свој ти лек ми дај,
И свој вечен опроштај.

Закон твој е свет и смел,
Пред него сум в гревој цел.
Никој нема таква моќ,
Да ме спаси од судот.
Ти едини, Спасе мој,
Дај ми свети живот свој.

Надежта е во тебе,
Крстот твој ми дава Спас.
Своја правда даруј ми
И во милост облечи.
Знам, без тебе не можам,
С милост ти ми помогни.

Штом ќе мине животот,
И штом дојде часот тој,
Да во слава дојдеш ти,
О и мен' ме воскресни.
Стено, Спасе, земи ме,
Горе в небо води ме.

118. Сегде с Христа

Сегде с Христа само
В овој земјин шир,
Со него ќе одам
И низ бол и јад.
Послушен и верен,
Сегде, в секој час,
В рајски мир и твој дом,
Во свој сакан крај.

Сегде с Христа само
В маки, јад и срам,
Вечно благ и стрплив
Како Христос сам.
Низ Тој тесен твој пат
Брзам радосен,
С милост ме ти водиш
Во небесен стан.

Сегде с Христа само
Сè до победа,
Дури ден не светне
В слава вечита.
А штом Господ дојде,
Тогаш в царството
Со него ќе појдам
Во свој рајски дом.

119. Бог нека живеј во мене

Бог нека живеј во мене
Од сега па до век,
Од вечна смрт ме спаси Тој
На срце даде лек.
И маните што имам јас
О знам, ги лечи Тој,
Јас морам да сум сосем чист
И овде на тој свет.
Не чини што сум работел
Без него овде јас,
И своја волја давам му
На мојот вечен Спас.
Уништи, Спасе, мое “јас”
Да бидам сосем нов,
О дај ми свети живот чист
И вечен благослов.

Јас твој сум, Спасе, за навек
За мене умре ти,
А јас за теб' да живеам
Свој Дух ми даруј ти.
Почеток и свршеток си,
Ти си мој живот цел,
По својта волја води ме
Во своја слава, дом.

120. О, Спасе еве ме

О Спасе, еве ме,
Јас стојам пред тебе,
Во крвта твоја барам спас,
Што за мен' проли ти.

Хор: Пред тебе стојам јас,
За милост молам те,
Измиј ме мене в крвта ти,
Под крстот голготски.

Јас сум полн слабости,
Ти биди мое сè,
Во крвта твоја чисти ме,
О чисти ме од сè.
О Спасе, добро знам,
За мене даде сè,
И крвта си ја проли ти,
На крстот за мене.

121. О, што да правам јас за Спасот

О што да правам јас за Спасот,
Со жртва Тој ме спаси мен',
За многу добра и за милост,
Со кои Тој ми прости сè.

Хор: Јас ќе му дадам раце свои
И срце свое, живот свој,
За него сегде јас ќе кажам,
Дек' ми Тој даде вечен дом.

Признавам, Боже, дека сум паднал,
И јас те молам, дигни ме,
Чуј го ти мојот завет свети:
Верен ќе бидам до крај јас.

Да читам појќе твојте зборој,
О каква радост, среќен час,
Па и на други јас да кажам
Кај да го најдат својот Спас.

122. Исус ги прима грешните

Исус ги прима грешните,
И Тој им дава сè.
О вечна Божја љубов ти,
И мене прими ме.
Хор: (:И мене прими ме,:)
О вечна Божја љубов ти,
И мене прими ме.

На својте зборој сети се,
На својот тежок јад,
Од крстот ти ме погледај,
И мене прими ме.

А кога дојдеш в царството,
Поведи ме во Град,
Желбата ми ја исполни,
И сега прими ме.

123. Дојди о, Спасе, дојди сам

О дојди, Спасе мој,
Во моето срце,
Да бидам само твој,
О Спасе, ден и ноќ.

Хор: Дојди, о Спасе, дојди сам,
На твојот Дух да бидам храм,
И од гревој чисти ме ти,
Да бидам јас чист како снег.
(:Чист како снег!:)
И од гревој чисти ме ти,
Да бидам јас чист како снег.

Нек' твојот Свети Дух
Ме зачува од зло,
О дај ми живот нов,
Прости ми гревој сè.
Во мене живеј ти,
Кон Бога води ме,
А верен ќе сум јас,
На твојот светол пат.

124. О, мили Спасе

О мили Спасе, с мене што ќе беше
Да ти не даде живот свој на крстот?
Кој ќе ми беше утеха и надеж
На земја овде?

Од цело срце јас ти пеам слава,
Знам, смртта твоја мен' ми живот даде.
Таа ми жртва небото отвора
И радост дава.

О дај да овде живеам за тебе,
Без гревој, Спасе, ти ме по пат води.
Нека те слави мое срце цело
За твојто дело.

125. Од Бога еднаш отидов

Од Бога еднаш отидов,
Сега враќам се,
И горко јас се кајам, знај,
Сега враќам се.

Хор: Доаѓам, доаѓам,
Јас во домот твој,
Врата ми отвори ти,
Прими ме в свој дом.
О многу време изгубив,
Денес враќам се,
И долго грев ме водеше,
Денес враќам се.

Во крвта своја измиј ме,
Денес враќам се,
Да бидам чист и бел ко снег,
Денес враќам се.

126. Радост нека цари по целиот свет

Радост нека цари по целиот свет
Зашто грешно срце најде дом.
Цело небо пее, ѕвезди носат глас,
Гревој прости Бог на синот свој.

Хор: Алилуја! - пеат ангели.
Алилуја! - пејте спасени.
Цело небо пее, радосно е, знај,
Пее му на Бога славопој.

Цела земја нека чуе весел глас,
В живот грешник пак се враќа нов.
В тежок оков беше сè до овој час,
И го најде сега својот Спас.

127. Ко слуга дојдов јас

Ко слуга дојдов јас
Во овој туѓи град.
Далеку мој е дом
Во дворот небесен.
Бог мој ме прати сам
Гости да поканам
За свадбата на Спасот мој.
Хор: Чуј како ори весел глас,
Тој глас е, знам, за вечен спас.
Бог дава живот драг,
О сите дојдете
Дури е време, дојдете.

Те кани Исус мој
О дојди грешниче.
И ако дојдеш ти,
И презреш грев и јад,
Ќе седнеш в Божји сјај
Во вечно царство рај
На столот свет со Господа.

Кај мојот, мојот Спасител
Глеј, чека спасен збор,
И таму нема јад,
Ни солзи, нити глад.
Ве кани в овој час
Мој Бог и вечен Спас,
Дојдете уште овој час.

128. Твојот крај, твојот крај

Твојот крај, твојот крај
Е мој вечен рај,
О колку мил е твојот крај
И мил е твојот дом.
На овој свет сум гостин јас,
За тоа добро знам,
За твојот дом јас копнеам,
О мили Спасе мој.
Хор: Твојот крај, твојот крај
Е мој вечен рај,
О колку мил е твојот крај
И мил е твојот дом.

Во домот твој, во домот твој
Дигам поглед свој.
О колку долго в небо си
А јас на земјава
Во борба с гревој секој ден,
Со страдање и јад.
Во твојот крај, о гледам јас,
За него копнеам.

Близу е, близу е,
Близу е тој час,
Ќе појдам и јас в домот свој,
Во вечен мир и спас.
Што уште никој не видел
Ни чул до овој час,
Ни готви Бог, јас добро знам,
Наш Господ, Бог е Спас.

129. Кај Христа дојди и прими спас

Кај Христа дојди и прими спас,
Сега е време, сега е час.
Тој ни е близу, ќе прости сè,
Дојди, нè кани нас.

Хор: Красно, красно тогаш ќе е, знам,
Кога дојде Господ Исус сам.
Тој ќе нè води во небото,
Ќе ојме со него.
Дојди, о дојди и чуј му глас,
Ти дај му срце во овој час.
Тој живот дава, надеж и мир,
Кај него дојди ти.

Ти верба имај во Спасот свој,
Топло го сакај, Тој е твој Бог.
Тој милост дава, радост и спас,
Дојди во овој час.

130. Земја на радост нè чека знај

Земја на радост нè чека, знај,
Гледаме с вера во нејзин сјај,
Таа земја е вечниот рај,
Таму на гревој ќе биде крај.

Хор: Близу е времето
За да Исус нè собере нас,
Близу е времето
За да настапи вечниот ден.

Туѓин не ќе ја гази, јас знам,
Там' ќе владее Господен мир,
Сјајни дворој ќе бидат наш дом,
А во Исуса радост е вир.

Во блаженство спасените в Град,
И со радост и небесен глас,
Ќе му пеат на Творецот свој,
Ќе му пеат на вечниот спас.

131. На гозба Исус те кани

На гозба Исус те кани, чуј,
Слава те чека и златен Град,
Ти што ќе кажеш во оној час
Кога дојде Спас.

Хор: Кога дојде Спас,
Брате, кога дојде Спас!
Ти што ќе кажеш во тој час,
Кога дојде Спас?

И тогаш в разделбен, заден час
Грешната радост ќе престане,
И многу жално ќе заплачат
Кога дојде Спас.

Ти сега послушај Божји глас,
Предај му срце и прими спас,
Да примиш слава и радост, сè
Кога дојде Спас.

132. На небото ме чека дом

На небото ме чека дом,
Овде сме само на гости, знам.
Сега копнеам за оној крај,
Кај ме чека тој вечен Град.

Хор: Домот мој, домот мој,
На небо е тој сакан крај.
Мој е дом, мој е дом,
Во светлост и на небо знам.
На небо е, знам, Господ мој,
Таму ми готви Тој рајски стан.
Таму гледам, се надевам јас,
О таму кај е вечен ден.

И набргу ќе појдам јас,
С вера таму сум во овој час.
Скоро Исус ќе дојде по нас,
Нам живот и мир да ни дај.

133. Ноќна темнина се спрема

Ноќна темнина се спрема
Да направи на сè крај,
Скоро, скоро живот мине
И со него сончев сјај.

Хор: Дал' си готов ти,
Дал' си готов ти?
Божји Дух те вика
В овој час.
Дал' си готов ти, дал' си готов ти?
Ела, не чекај, и прими спас.

Ако гревот не победиш
С Бога не се смириш ти,
Вечна смрт ти денес прети,
Исус сега вика те.

Милост, љубов и спасење
Исус дава в секој час,
Дојди дури денот трае,
Дај му срце, прими спас.

134. Чуј од небо харфи ѕвонат

Чуј, од небо харфи ѕвонат,
Низ цел семир нам ни носат
Дивни звукој, мила песна:
“Иде вечен мир!”

Хор: Блажен мир, вечен мир,
Иде Господ наш, носи вечен мир.
Блажен мир, вечен мир,
Таму в небо горе ќе биде мир.

Скоро на стаклено море,
Кога дојде Спасот славен,
Тогаш сите в хор ќе пеат:
“Дојде вечен мир!”

Маките сè ќе ни минат
И за навек сека тага,
Вечна радост ќе ни дојде,
И со Христа мир.

135. Некoj чука в овој час

Некој чука в овој час,
Чуј го ти пак, чуј тој глас.
Господ Исус чука сега,
Тој на врата чука сам.
Срце свое дај му скоро
За да биде негов храм.

Чуј пак сега, чука Бог
На врата од срцето.
Нашиот е Исус тоа,
Прими го во својот дом.
Својот сладок мир го дава,
А и радост в срцето.

Уште чука, прими го,
Да ти даде живот нов.
Тој е Спасител твој верен,
Своја милост дава Тој.
Кани те во вечна слава,
В животот на вечноста.

136. И ден по ден си мине

И ден по ден си мине,
Се ближи часот тој,
Во темна ноќ ќе светне,
Од Нова земја сјај.
На верните во слава
Ќе им се јави Бог,
И тогаш вечна слава
Ќе ори с весел глас.

Хор: О близу секој ден сме,
Близу, близу.
О близу секој ден сме,
Кај Бога близу сме.

О како уште денес
Да појдам в оној крај,
Кај цвеќе вечно цвета
И пее славопој?
О ајде сега таму
Во Нова земја сјај,
Сам Бог нè води таму,
Во убав негов крај.

137. Денес те вика Твој Спасител нежно

Денес те вика твој Спасител нежно,
Везден се моли за нас,
Чека да фрлиме окови грешни,
Дојди и прими свој спас.

Хор: Чуј глас, чуј глас,
Дојди ти кај својот Спас.
Денес те вика твој Спасител нежно,
Дојди, о дојди сега.

Зошто ти чекаш и одбиваш милост,
Погледај, заден е час?
Исус те вика, ти срце му даруј,
Прими го, Тој е твој Спас.

Христос ти проштава и с љубов прима,
Милост ти дарува Тој,
Сака за навек и теб' да те спаси,
Дојди кај Спасителот.

138. О, каде да барам на земјата мир

О каде да барам на земјата мир,
На правата радост, о кај е тој вир?
Кај можам на душата што в грев е мој,
Јас одмор да најдам, о знае ли кој?
Таму, таму кај Господа,
На небо е заклон и рајски наш дом.

О ајде од земјата сè во оној крај,
Кон Божјиот дворец, кон светиот рај.
О таму е домот твој, Божјиот храм,
О таму е, таму, јас тоа го знам.
Таму горе твојот е Спас,
О таму се ори, чуј Божјиот глас.
Кај Христа блаженства спремени се, знај,
Там' нема ни маки ни спомен на зло.
Кај Исуса нема за болест ни збор,
Кај харфи се слушат и пее цел збор.
Таму, таму е мојот Спас,
Кај е мир и одмор приготвен за нас.

139. Чуј ти душо Божји глас

Чуј ти, душо, Божји глас,
Фрли гревој, барај спас.
Не го служи гревот свој,
Дојди си кај Спасот твој.

Хор: Дојди си, дојди си,
Ела си кај Спасот твој.
Ела си, ела си, дојди, дојди в домот свој.

Исус ќе ти прости сè,
Од пат грешен врати се.
Ти промени живот свој,
Против гревот стапи в бој.

Кажи му на Спасот сè,
Тој те вечно сака, знај.
С Христа биди секој ден,
Појди с него в рајски стан.

140. Мојот дом е горе

Мојот дом е горе, дур' над ѕвезди сјајни,
Кај Исус ми готви стан.
Таму нема бури, нит' се знае за јад,
(:Сегде радост и вечен е ден.:)
Таму нема бури, нит' се знае за јад,
Сегде радост и вечен е ден.
Веќе на сон гледам улици од злато,
Во Градот кај мојот е Спас.
Уште денес да можам да појдам в тој крај
(:Каде Творецот нè чека нас.:)
Уште денес да можам да појдам в тој крај
Каде Творецот нè чека нас.

Таму вечен е мир, сегде славопој мил,
О славен и красен е ден.
Ни смрт нема, ни тага се слуша, ни плач,
(:Домот му с венци е искитен.:)
Ни смрт нема, ни тага се слуша, ни плач,
Домот му с венци е искитен.

141. Божјиот глас го слушнав јас

Божјиот глас го слушнав јас:
“О дојди, грешниче!
Во мене ти ќе најдеш мир
И лек за раните.”
Кај него појдов каков бев:
Во гревој ранет цел,
И Тој ми даде добар лек,
Да бидам среќен, здрав.

Божјиот глас го слушнав јас:
“О жедни, дојдете,
Од жива вода пијте сал'
И жед угасете!”
Јас дојдов и угасив жед
На извор Христов свет.
Во него најдов вечен спас,
Во него најдов мир.
Божјиот глас го слушнав јас:
“На светот светлост сум,
Во темно гледај в мене ти
И пат ќе најдеш, знај.”
Во него погледнав, о јас, и видов ѕвезден сјај.
Во таа светлост одам јас, во убав сакан крај.

142. Јас знам за еден убав свет

Јас знам за еден убав свет
Кај радост полни здив,
Кај нема мрзост, зависти,
(:Кај в љубов живеј сè.:)

За грижи таму не се знај,
За воздив жалосен,
О таму нема неволји,
(:Сите се радосни.:)

Во добро Божје живеј сè,
Во слога заедно,
За навреди не се знае,
(:За гревој нити зло.:)

О мило царство Божје ти,
За тебе копнеам,
О кога таму ќе сум јас,
(:Кај само радост греј.:)

143. Зошто не му даваш место?

Зошто не му даваш место
Да во тебе најде дом?
Чуј на твое срце чука,
Отвори на Спасот свој.

Реф:
Кој ќе му се предај сега,
Да во него најде дом?
Живот вечен тој ќе има,
Кој ќе прими Христа в дом.

Имаш место за сè друго
А зар не за својот Спас?
Вечно ти ќе бидеш среќен,
Штом во тебе живеј Бог.

Сè што имаш ти му предај,
Тој те вечно сака знај.
Бргу милоста ќе мине,
И ќе биде доцна сè.

144. Кој гледа под крстот на Исуса

Кој гледа под крстот на Исуса, знај,
Тој с вера ќе прими свој спас.
Знај, Исус е распнат да живееш ти,
О гледај - глеј, заден е час.

Хор: О ти гледај го!
Кој гледа на Христа во правиот час,
Со вера тој прима свој спас.

Зар не плати Исус на Голгота сам,
Со маки, бол, за твојот долг?
Зар не е за твое спасение, мир,
На крстот Тој претрпел срам?

Не сомневај се појќе, веруј му сè,
Знај, друго не бара твој Спас.
За тебе, о Исус е поднесол сè,
Ти веруј, знај, заден е час.

145. О, гледај го на крстот Спасот свој

О гледај го на крстот Спасот свој,
Одамна Тој те вика, знај.
Под крстот слава ќе добиеш,
О слава, но не како земната.

Хор: Гледај го ти Спасот свој,
На Голгота гледај го.
Гледај го, те вика Тој,
Вечен живот да ти дај.

О пази ти овде на тој свет Збор,
И ветување Божие.
Те варди од искушение,
Ги слуша Тој твоите молитви.

О гледај го на крстот Спасот свој,
За тебе таму распнат е.
Во тага Тој ти е утеха,
О гледај во него до крајот сè.

146. Канете го нека дојде

Канете Го нека дојде
Секој којшто бара спас,
Само овој пат е вечен,
Добар лек за секој јад.
Ваму нека дојде секој,
Којшто пати в гревој зли,
Исус сака да ги спаси,
Тој ги чека да дојдат.

Викајте и мали деца
Да го видат Исуса,
Сега за нив баш е време,
Нек во вечен појдат дом.
По прав пат ги води Спасот,
Чува ги од секо зло,
Сите сега нека дојдат
Да ги спаси Господ Бог.

Нека дојдат сите сега,
Кои в гревој трпат срам,
Кажете им за Исуса,
Дека ќе ги прими Тој.
Ден по ден си мине време,
Бргу иде ноќен мрак,
Нека сите бргу дојдат,
Ете, гасне заден зрак.

147. О, слуги, сегде појдете

О слуги, сегде појдете,
На гозба гости канете.
О готово е сега сè,
Само да дојдат гостите.

Хор: (:Ваму ај!:)
Избегајте од грешен пат.
(:Ваму ај!:)
Денес сите Бог ве вика.

Таму од таа пустина
Чуј како ветар носи глас,
О тој е глас на Пастирот,
Тој води стадо в домот свој.
Далеку в таа пустина
За помош ечи силен глас,
Вика за помош, бара спас,
И нив ги спаси, Боже наш.

148. Сигурен сум во Христа

Сигурен сум во Христа,
На срце негово.
Под својте нежни крила,
Бог мир ми дава свој.
И сега Тој ме вика
Благиот Пастир мој:
“Од светот ела ваму,
Во домот дојди свој!”

Хор: Сигурен сум во Христа,
На срце негово.
Под својте нежни крила,
Бог мир ми дава свој.

Сигурен сум во Христа,
И грижи немам јас.
Крај него лесно ми е,
С крстот свој в борбите.
За тага појќе не знам,
И бега грев и јад,
А скоро јас ќе стигнам,
Со него в Божји Град.

Исусе, ти си заклон,
На срце надеж си.
Прав темел си за мене
Во тебе гледам јас.
Ќе чекам овде мирно
Дури не дојде ден,
Сè дури Спас не дојде,
И земе кај себе.

149. За рака Ти ме земи

За рака ти ме земи,
И води ме,
Во красни Твои дворој,
О Исусе.
Сам не можам да дојдам
В далечен крај,
И сега своја рака
О ти ми дај.

И милост в мое срце
Ти сега дај,
На твојто добро срце
Да најде рај.
До нозе ќе ти легне
Твојот син слаб
И ќе затвори очи
Со вера јак.

И ако разбрав доцна
За твојта моќ,
Ти пак ме в небо прими
Штом мине ноќ.
О земи раце мои
И води ме
Во красни твои дворој
О Исусе.

150. Со Христа по морето немирно

Со Христа по морето немирно,
Брзаме за в Божји дом.
Низ морски браној и низ ветар јак,
Брзаме за в Божји дом.
Уште сме далеку од брегот тој,
Пловиме храбро низ брановите,
Во пристаниште на бура е крај,
Во сакан крај, сакан крај.

Бурите беснеат со силна моќ,
Брзаме пак в Божји дом.
Домот Господен нè чека нас, знај,
Брзаме пак в Божји дом.
О ти, Бродару, ојачај надеж,
И шири едра кон Божјиот Град,
На пристаниште во тихиот крај,
Во сакан крај, сакан крај.

Небесната лука е близу, знам,
Скоро во дом, вечен дом.
Лесно ги трпиме маките сè,
Знајме дек' близу е дом.
Наш Господ Исус нè избави нас,
Слава да му е за нашиот спас,
Тој ќе ни даде и слава и сјај,
Во сакан крај, сакан крај.

151. На земја другар мил

На земја другар мил,
Исус е мој,
Радост на срцето
Исус е мој.
Штом дојдат страшни дни
И појдат милите,
Мој дом и роднини,
Исус е мој.

В младоста моја, знај,
Исус е мој,
Па и во староста
Исус е мој.
Се грижи за мене,
Ме води славно Тој,
Бог е мој, вечно Тој,
Спасител мој.

И кога пројде сè,
Исус е мој,
И кога почне суд,
Исус е мој.
Со него одам јас
Во свој небесен крас.
Цар е во слава Тој,
Спасител мој.

152. Олуја и море бучи

Олуја и море бучи,
А чамецот пропаѓа.
Зар спас нема од смртта страшна,
Зар сега е крај на сè?
Зар не го гледаш, о Христе,
Нашиот голем јад?
Ете, глеј, чамец во море тоне,
О Христе, помогни ни.
Хор: Тој рече и веднаш се разли мир,
Длабок мир...
И ако беснее надвор сè
И со смрт нè плашат нас ветрови зли,
Во чамецот Христов сме сигурни
И Господ над силите е со нас.
Од него и море има страв,
Бои се, бои се,
Од него и море има страв, слуша го сè.

О Спасе, од длабочини
Во стравот те викам свој,
Од море и силна вода
Ме стави на стена ти.
Олуи и стравој тешки
Плашат ме овој час,
Чамец ти земи во свои раце
И мирен ќе бидам јас.

О Спасе, ветерот стивна
И морето смири се,
И по небо се раѓаат ѕвезди,
Крај мене те гледам јас.
Немој сам ти да ме пуштиш,
Води ме, Спасе мој.
Води ме, води о Спасе мили,
До залив свој небесен.

153. Што се боиш зар не гледаш

Што се боиш зар не гледаш
На кормило стои Спас.
Тој нè толку топло сака,
Сигурно нè води нас.
(:Тој нè води:)
Таму в својот вечен дом.

Не сакаме да сме овде,
Кај што гревот живее.
Макар тешко да се оди,
Таму в слава небесна,
(:Далеку сме:)
И од грев и од лош пат.

Ако сега малку знајме
За вечниот Божји дом,
Таму вера нас нè води
И по бурното море.
(:Пак сме среќни:)
Што на кормило е Спас.

154. Најјака крепост е Бог наш

Најјака крепост е Бог наш,
Семоќен штит и наш Спас,
Нè брани Тој од секо зло,
Нè брани Тој в секој час.
И кога злотвор наш,
На нас се дигне сам,
Со страшен силен ек,
С брзина пеколна,
Нам ништо не ни може.

О слаба знам е наш'та моќ
Пред силата на гревот,
Затоа дојде Витез наш
Од небо сам, од Бога.
О знаеш ли го ти,
Тој Спас е Исус наш?
Се бори за нас Тој,
О каков јунак е,
И Тој сè ќе надвладеј.

И кога тргне ѓавол лут,
Со страшен гнев и сила,
Нас не нè плаши негов страв,
Наш штит е вечна Стена.
Тој кнез на мракот црн
Ништо не ни може,
Со нас е Витезот,
Со војска небесна
Од него да нè брани.

155. Против искушение

Против искушење
Храбро бори се,
Да те не победи,
Збери силите.
Гледај ти во Спасот
Штом ќе почне бој,
И по Зборот Божји,
Како стена стој.

Хор: Немој грев да те свлада,
Моќта твоја е Спасот,
Ќе ти помогне тебе,
Храбро бори се ти.
Бегај од зло друштво
Верен биди му,
Срцето го чувај, чувај се од зло.
Ти го слушај Спасот,
Прашај го за сè,
Знај во права радост, Бог те води твој.

Немој да се плашиш,
Само храбро стој,
Ти во Спасот гледај,
Чувај венец свој.
Свиден дар ти готви, горе Господ твој,
Гревој ако свладаш, ќе те дари Тој.

156. Само с Христа сегде јас ќе појдам

Само с Христа сегде јас ќе појдам,
С него јас ќе одам по тој свет,
Тој ме чува, Тој ме по пат води,
(:Живот ми е Тој на срцето.:)

В шума, в поле, в море, дење, ноќе,
С него ќе сум јас по патот стрм,
И да Христос овде не ме води,
(:Не би стигнал јас во негов дом.:)

Кога легнам, Тој крај мене стои,
Дење Тој е верен чувар мој,
Совет, надеж Спасот мој ми дава,
(:Чува ме и верно брани Тој.:)

С него ќе сум дур' не дојде време
Да си малку отпочинам јас,
Штом ќе дојде царство твое вечно
(:На трпеза твоја ќе седнам.:)

157. О, каде брате уморен?

О каде, брате, уморен,
Зар не во Татков дом?
Во него само имаш мир
И одмор в срцето - о врати се!

О врати се кај Спасот свој,
Тој лечи рани, сè.
И само Тој е добар лек
Што лечи рани, бол, о врати се!

О врати се од патот свој,
Во Христа мир е твој.
Кај него спас ќе најдеш ти
И слава небесна, о врати се!

158. На вечната стена ние ѕидаме

На вечната стена ѕидаме,
На стената Исус Христос,
И во неа само гледаме,
Во таа вечна стена.

Хор: (:Ние ѕидаме,:)
На вечната стена се ѕидаме,
На законот Христов.

Кој ѕида на лажно богатство,
На слава и чест од други,
Штом ќе дојде бура на тој дом,
Без тресок тој ќе падне.
О дојдете сите, ѕидајте
На правата Божја стена,
И во неа само гледајте,
Од неа живот тече.

159. Господ ги гледа своите

Господ ги гледа својте
И нив ги добро знај,
И големи и мали
На земјиниот шир.
Од видот не ги губи,
И Тој ги води сам,
(:До крајот на тој живот,
Па и во вечноста.:)

Бог знае секо срце
Што с вера живее,
И него кој го сака
Во радост и во јад.
О дај ни јака вера
Во тебе, Боже наш,
(:А срцата ги наши
Ко свое знаеш ти.:)

Штом денот твој се јави
Те види секој в сјај,
О земи нè нас тогаш,
Ти сите земи нè.
И големи и мали
Од земја води ти
(:Во небото кај тебе,
Во својот блажен дом.:)

160. Штом се дигне јака бура

Штом се дигне јака бура,
И штом ветар стресе сè,
Знам дек' тогаш Божја рака
Чува ме од неволји.

Хор: Тој ме штити, Тој ме штити,
И со него јас сум мирен.
Тој ме штити, Тој ме штити,
Тој ме брани в секој час.

Кога душа в маки пати
И го моли Спасот свој,
Знам дек' тогаш Тој ме слуша
И во свој ме води дом.

Кога дојде искушење
И во грев ме влече сјај,
Бог ме учи да не паднам
И да најдам пат за рај.

Нека бучи јака бура
И со смрт ми запрети,
Јас во Бога имам заклон,
Штит од лути неволји.

161. Златно сонце свој сјај праќа

Златно сонце свој сјај праќа
На цел овој широк свет,
Јасно свети и сè блиста:
Силно море, нива, цвет.
Само нема како тој сјај
Кој што свети в срцето
Бидејќи е в него Исус
Како верен чувар мој.

Хор: Јасно свети, о Сонце златно,
Спасе мој, на срце ми,
Кај си ти, знам нема јадој,
Красно свети мојот дом.

Сите грижи јас ги фрлам,
Сите маки на тој свет,
Ти ме, Спасе, мене красиш,
Среќа праќаш од небо.
Во присуство твое блажен
Јас те славам в секој час,
Тебе јас те навек слушам,
Ти ми даваш вечен спас.

И од гревој ти ме спаси,
И од гроб ме зеде, знам,
Сега јас ти живот давам,
Јас те славам, Исусе.
Твоја светлост в мое срце
Нека сјае в секој час,
И нек' свети таа љубов
С која љубиш грешници.

162. Во Господа најдов јас штит

Во Господа најдов јас штит,
Од гревот се заштитив јас.
О Спасе, ти биди мој град
И заклон во тој борбен час.
Хор: О чист, о чист,
Без гревој ќе наследам дом.
О чист, о чист,
И верен во животот свој.

Не плаши ме во темна ноќ
Со стрелите тој злотвор лут,
Мој Исус е светлост и штит,
Од болови ме чува Бог.

О Боже, во тебе сум жив
И имам си свој вечен спас,
О води ме до престолот свој,
Те славам што нè сакаш нас.

163. О, колку мила мисла

О колку мила мисла
Во срцето ми е,
Да, сега ни е поблизу
Тој убав вечен дом.

Хор: Близу е, знам, вечниот дом,
Близу е лице Татково,
Близу сум до својот дом.

Тој цветен крај е близу
И славен Господ мој,
Поблизу знам е домот мој,
Во слава небесна.

Ќе мине скоро сè,
И грижи и цел јад,
И овде песни пеам јас,
Го славам својот Спас.

164. О, уште има место

О уште има место
Во чамецот Христов,
За пристаниште трга,
Кај нема бол и јад.
О колку мило звучи
Тој сладок Христов глас,
Да мене Тој ме прима
Во својот дом.

Хор: О уште има место чуј,
О дојди ти,
О дојди сега веднаш
Кај Спасот свој.

И уште има место,
Те чека Исус знај,
И скоро Тој ќе појде,
Во радост, вечен рај.
О таму вечен мир е,
Ќе најдеш другар свој,
О дојди дур' е време,
Те вика Бог.

О ајде, бродот трга,
Во светол рајски крај,
Кај ѕвонат вечно харфи,
Кај вечно цвета рај.
И сега слушам звукој
Во пресрет, в овој час,
Се ори песна мила,
Во вечен дом.

165. Радосен сум што ме сака мој Бог

Радосен сум што ме сака мој Бог,
За мене даде Тој Единец свој.
Подобро нешто не постои в свет:
Но Исус да ме вечно сака мен'.

Хор: Радосен сум што ме сака Спас,
Ме сака Спас, вечно ме сака Спас.

И ако појдам по стариот пат
И стигнат ме пак неволјите зли,
В тешкиот јад о ќе чујам твој глас:
О врати се, те сака твојот Спас!

Најмила песна на земјата е
Да ме Бог сака, Тој Спасител мој,
И секој нека подигне свој глас:
“О среќен сум кога ме сака Спас.”

166. Среде силна бура плови

Среде силна бура плови
Еден чамец, глеј,
Виорот го страшен бие,
Да го потопи.

Хор: Храбро, само напред,
Чујте Христов глас:
“Јас сум со вас в сите деној,
Од смртта ќе ве спасам вас!
Да, јас сум со вас в сите деној,
Од смртта ќе ве спасам вас!”
Глеј бродарите се в умор,
Немоќни се, знај,
И го молат Спасот сега
Да ги избави.

Кога в твојот живот клоне
Надеж, вера, сè,
Чуј го твојот Спас, о чуј го:
“Веруј, веруј ти!”

Да те спаси Тој од смртта,
Еднаш умре знај,
Појди смело појди напред,
Тој те води в рај.

167. Во страшниот мрак и молњи

Во страшниот мрак и молњи
Дур' громовен слушам глас,
О знам дека јас не сум сам,
Јас знам да ме чува Спас.
И кога ми душман прети,
И тогаш јас едно знам,
Да не сум во својот живот,
Никаде јас никогаш сам.

Хор: /:(:Не, никогаш сам!:)
И Исус ми еднаш рече
Да не сум јас никогаш сам!:/

И кога нè тага души
Без утеха в тежок час,
Ми свети Тој с лице свое,
Пред мене е тогај Спас.
Со смрт кога ѓавол плаши,
О тоа јас само знам:
Да не сум во својот живот
Никогаш, о јас не сум сам.

И животот Тој си даде
Да плати за мојот грев,
Со љубов ме гледа вечно,
Стрпливо ме води Тој.
О знам дека скоро иде
Во слава и сила мој Спас,
И маки ќе минат тогаш
Штом в небо нè одведе нас.

168. О, приготви се, чуј те вика твој Бог

О приготви се, чуј те вика твој Бог,
Од Зборот му свет сила примаш ти, знај.
Пречките совладај и сврши свој пат,
Не клони пред зло, брзај ти кај Спасот.

Хор: (:Јуначки стој!:)
Те чека победа.

За Божјиот дом навек труди се ти,
На стража ти стој, моли се ден и ноќ.
О слушај го Спасот, неговиот Збор,
Знај, Тој ти е штит, само Тој ти е моќ.

Не сомневај се зашто силен е Бог,
О слушај го ти, патот прав Тој го знај.
Со љубов те води до победата,
О слушај го ти, сила Тој ќе ти дај.

169. Не плаши се, о, Спасе, силни граде

Не плашам се, о Спасе, силни граде,
Во тебе живеј сета моја надеж.
Во тебе јас се навек надевам,
Јас немам страв, јас немам страв.

Јас немам страв и в силни морски браној,
Без страв те, Спасе, моја душа слави.
Ти мој си штит, под крило чувај ме,
Да немам страв, да немам страв.

Јас немам страв, со тебе сè јас можам,
По патот прав ги водиш мојте стапки,
И лесен ти го чиниш мојот јад,
Јас немам страв, јас немам страв.

170. Да те следам о, мој Спасе

Да те следам, о мој Спасе,
Желба имам в срцето,
Ти ме води с твоја рака
Како твој и нејак створ.

Хор: Јас ќе одам, о мој Спасе,
Сè до крајот со тебе,
Знам дек' ти за мене, Спасе,
Отиде на Голгота.

Знам дек' патот е стрм, тесен
И да демне душманот,
Ти по него прв си минал,
И јас ќе те следам, знај.
Низ трпение и беда
В сиромаштво ќе појдам,
Зашто и ти зарад' мене
Даде својта слава, сè.

171. Со Христа храбро

Со Христа храбро ајд',
За борба готви се
Штом сила мрачна тргне в бој
И прети ѓавол лут.

О Бог е наша моќ,
Со него јаки сме,
И верно Тој нè води сам,
До вечна победа.

Низ свет нè праќа нас,
На далек тежок пат,
Од него сила бараме,
А ѓаволот е лут.

Со Христа сложно ајд'
Низ овој бродолом,
Во вечна слава небесна,
Во мили Татков дом.

172. Мој жижок е Бог

Мој жижок е Бог,
Ме прави Тој јак,
Во него е пат,
Штом се спушти мрак.
Тој ме чува верно
Во злокобен час,
О Тој ми е заклон
И помош и спас.

Хор: (:Мој жижок е Бог,
И Тој ми е моќ,
Ме води во слава
Чува во ноќ.:)

Мој жижок е Бог
И низ магли ѕид,
Тој ми дава, знам,
За вера нов вид.
Да гледам низ облак
Во Господа мој,
И видам дек' цари
Над силите Бог.

Мој жижок е Бог,
Штом дигне се бој,
Тој сила ми е
И помошник мој.
Во неволја сека
Тој ми праќа моќ,
Бог сигурно води
Низ магла и ноќ.

173. О, често пред нас паѓа ноќ

О често пред нас паѓа ноќ
И сè потежок патот е,
И грижи се множат на нас,
А ѓаволот нè плаши лут.
Хор: (:На Стената е заклонот наш;
Таа Стена е Исус наш Спас.:)

О често е долг тој наш ден
И колку е спор чекорот,
А трудот ни мине во јад,
О та' Стена е одмор наш.

Кај Стената, глеј, одам јас
Под товарот на грижите,
О Спасе, дај ми нова моќ,
Знам, ти си ми надеж и спас.

174. О, драги Спасе, Ти си пастир

О драги Спасе, Ти си пастир,
На своја паша води нè,
Дај ни нек' навек секој слуша
И добро пази на твој глас.
О нека расте твое стадо,
О дај ни надеж, вера дај,
Очисти нè од сите мани
И спреми за небесен Град.

Од сон ги дигни сите грешни,
На сите дај го Духот свој,
И нека вечно знајме сите
За твојта љубов, Спасе мој.
Нов живот само ти му даваш
И срце ново на твој син,
И твојот свет Збор да ме води
Во Татков дом, о Спасе мој.

Молбите наши, чуј ги, Спасе,
И како Пастир води нè,
Ти си ни глава, ние членој,
На Духот твој сме ние храм.
Ти чуј ги, Спасе, наш'те молби,
И права верност ти ни дај,
И нека секој твој Збор слуша,
Да дојде верен в твојот рај.

175. Храбро о, ти мало стадо

Храбро о ти, мало стадо,
Со тебе е Пастир твој,
Само напред, оди напред,
И во вера цврсто стој.
Слави го Пастирот добар,
Верно навек слушај го,
Татковата волја беше
Да ви даде царство Тој.

Хор: (:Татковата волја беше:)
Да ви даде царство Тој.

Чувај се од лажна слава,
Ѓаволот не спие, знај,
Пастирскиот глас го слушај,
Замки има голем број.
Штом се светот смее овде,
Радуј се ти в твојот Спас,
Знај дек' в небото те чека
Цветен венец, блажен час.

Ти од патот да не скршнеш,
Слушај го ти Спасот свој,
Сè до крајот верен биди,
Тој е Господ и Бог твој.
Скоро ваму Тој ќе дојде
Да те води в својот дом,
Храбро, храбро, само напред
В небесниот вечен дом.

176. Добро е, добро сè

Добро е, добро сè,
Како водиш добро е,
За небо ме готвиш ти,
Добро е, добро сè, Господе.

Добро е, добро сè,
После овој бол и јад
Знам ме чека вечен Град,
Добро е, добро сè, Господе.

Добро е, добро сè,
В твое царство в свети крај
Ти ми готвиш вечен рај,
Добро е, добро сè, Господе.

177. Глеј, ангелот Господен стои

Глеј, ангелот Господен стои
Покрај нас и будно чува
Кој од Бог се везден бои, ден и ноќ.

Хор: О ангеле Божји, огнени столбе,
Ти ме води в секој час.
О ангеле Божји, огнени столбе,
Води ме во вечен спас.

И кога јад и беда прети,
С крило свое штит ни дава,
И во помош нам ни лета ден и ноќ.

Да веруваме в Божје водство,
На тој пат за домот в небо,
Нас нè води в свое царство Господ наш.

178. Ме води Бог, јас пеам сам

Ме води Бог, јас пеам сам,
И Тој ми дава надеж, знам.
Се тешам овде в живот мој,
За рака сам ме води Тој.

Хор: Ме води Тој, ме води Тој,
Ме води мојот Татко знам.
Со него вечно ќе сум јас,
Со мојот Татко, мојот Спас.

Низ бурно море пеам јас,
Низ страшни браној в тежок час.
И верувам, не кајам се,
Што ти ме, Боже, водиш мен'.

А кога мине живот мој
И кога сврши страшен бој,
Во победа ќе појдам јас,
Таму ме води мојот Спас.

179. Глеј, ангел Божји лета

Глеј, ангел Божји лета
Низ земја в секој крај,
Тој да нè теши в грижи,
(:О Бог го прати, знај.:)

Од око мир му зрачи
И милост за цел род,
О појди ти со него
(:За спас нè учи Тој.:)

Тој навек верно води
Низ секој земни крај,
И тивко Тој ни збори,
(:Да ни е близу рај.:)

Штом беда ќе те стигне,
Те теши тогаш Тој,
Со тебе твој крст носи,
(:И добро прави сè.:)

180. На земја гости ние сме

На земја гости ние сме,
А небо наш е вечен крај.
Затоа горе сакаме,
Во небо кај нè чека рај.

Хор: На земја сме сè уште, знај,
За сакан крај свој копнејме.
О скоро ќе ни дојде Спас,
Во слава да нè води нас.

На светот земјин гревот в сјај
Напразно својот дига глас.
Нè чека горе на небо,
Кај Христа, сладок мир и спас.

Кон својот Татко бргу ај,
И стрплив да си в секој час.
Со вера овде живејме,
Во слава Бог нè води нас.

181. Неговата милост мој е спас

И кога крст свој одвај носам,
Исус мој ми помага,
И кога за помош го молам,
Тој ме крепи в темна ноќ.

Хор: Неговата милост мој е спас,
Мој Исус ме води и низ јад,
Со Христа сум едно јас,
Тој го знае патот прав,
Сигурно ме води Спас.

Болките и маките мои
Си ги носел, Спасе, ти,
Цел товар и крстот свој тежок,
Да ме спасиш, Исусе.

Во тебе се тешам, Спасе мој,
Кога ѓавол страв ми влеј,
И радосно крстот го носам,
Ти го знаеш мојот пат.

Блажен е кој оди со тебе
Овдека на земјата,
Низ облаци гледа на тебе,
Одовде, од земјата.

182. Кога Спасот ќе го видам

Кога Спасот ќе го видам,
И на лице тој мил сјај,
Колку среќен јас ќе бидам,
И на гревот ќе е крај.

Хор: Скоро в пресрет јас ќе појдам,
На облак го чекам јас,
Кога дојде Тој со сила
И со слава голема.

Уште сега, глеј ми свети
Таа слава, светол зрак,
Што ли јас ќе видам тогаш
Кога мине секој мрак.

Спасе, кога в очи Твои
Погледнам во славата,
Колку среќен јас ќе бидам
Кога дојдеш, Спасе мој.

183. Тој ми е штит пред зло

Дур' сум со Спасот мој,
Тој ми е штит пред зло,
И знам, ме брани навек Тој
Од зло и грижи мој.

Тој ми е пастир знам
И мир во секо зло,
На паша Тој ме води мен'
На води изворски.

И штом ќе дојде ноќ
И падне мојта моќ,
Знам, Бог е тогаш чувар мој,
И мир ми дава свој.

Бог ми е радоста
И знае што мислам,
Ме носи в свои раце Тој
И лечи рани мој.

184. В тебе се надевам, Спасе

В тебе се надевам, Спасе,
Тебе ќе ти кажам сè,
Надевам се в твојта милост,
Знам дек' ме сакаш ти.

Хор: Да, јас в тебе се надевам,
Во твоја милост спрема мене, Спасе,
В тебе само се надевам,
Во твојот мил, свет Збор.

Знам, ти секому ќе простиш,
И нам ќе ни простиш сè,
Верувам во твојта милост,
Знам дек' ме сакаш ти.

Чувај ме по твојот Збор свет
Да не залутам од пат,
Само в тебе се надевам,
Дај ми го Духот свој.

185. Напред ај, напред ај

Напред ај, напред ај,
Нека свети живот наш,
Нека гори права љубов,
Во единство со него
Нови дела нека твори.
По пат тесен за небесен Град,
Напред ај, напред ај.

Сложно ај, сложно ај,
Вратата е тесна, знај,
Јакни с вера, свој род носи
Како лоза винова.
Немој да ти падне сила,
О побрзај с цела душа ти,
Во свој дом, во свој дом.

Храбро стој, храбро стој,
На Бог верен секој ден,
С огнен дух ти везден биди,
Близу, знај е Господ твој.
За спасение се труди,
Храбро брзај ти кон Спасот твој,
Храбро стој, храбро стој.

186. Два пата се на земјата

Два пата се на земјата
Што водат во вечност,
И секој сам си избира,
Радост или жалост.

Хор: (:На широк пат те мами грев,
Во гроб, во гроб.:)
Само Исус од смртта спасува,
Во живот води Тој.
Сега верно кој ќе го следи знај,
Во вечен оди рај.

На грешен пат те мами сјај
Кај чека горчлив јад,
И кој по него одат, знај,
Ги чека страшно зло.

Ти можеш да избереш сам:
Избери тесен пат,
Со Христа в живот појди ти,
Во свети рајски кат.

187. Бори се ти овде верно

Бори се ти овде верно,
Милост Божја крепи те.
Немој да ти падне духот,
Во неволја, в тежок час.

Бори се на патот тесен,
Чувај се од гревој зли.
За влез во небесни врати,
Бори се со сила ти.

Бори се до крајот верно
И отфрли живот стар.
Бори се со срце цело,
Полуљубов не е дар.
Бори се и чувај будно,
Знај не спие ѓаволот.
Моли се и верно стражи,
В таа страшна земна ноќ.

188. Кој сака со нас на Сион

(:Кој сака со нас на Сион,:)
Нè води Исус нас.
(:Таму нè чека убав дом:)
И вечен мир и спас.

Хор: Сионе мили,
Бргу да те видиме.
Затоа брзаме радосни,
Да дојдеме побргу.

(:О таму сакам да сум јас:)
Во спасениот збор,
(:За кои вели Божји Збор:)
Да им е зготвен дом.

(:О ете иде Господ наш:)
Со својта славна моќ,
(:Кај себе да нè води нас:)
Во среќа блажена.

(:И сите маки, сиот јад:)
Тогаш ќе престанат,
(:И со палми во рацете:)
Верните ќе пеат.

189. О, слава му на Спасот мој

Небесна врата тесна е,
И тесен пат е тој,
Од тебе љубов сака Бог,
Да стигнеш таму, в рај.

Хор: О слава му на Спасот мој,
Ме прима с милост горе Тој,
Во дом, во дом, во вечен Татков дом.

Штом ѓавол стане ни на пат,
Пред Христа бега тој,
И Христос ни е помош нам,
И штит во борбите.

Не плаши ме на патот тој,
Ни потсмев, нити јад,
Сам Бог нè води в домот свој,
Во оној златен Град.

190. Нек' ве чува сегде Бог

Нек' ве чува сегде Бог,
Тој нека е штит ваш,
Вечно нек' ве води Тој,
Мили Господ, Бог наш.
Негов Збор нè храбри нас,
Тој е штит и вечен спас.
Догледање сега овде,
Или таму в небо.

Нек’ ве чува сегде Бог,
Па и преку море,
Чудно Господ води в рај,
Знај ти Божји створе.
Со вас Тој ќе биде сам
Сè до оној вечен храм,
И во пресрет таму горе,
Сите ќе бидеме.

Нек' ве чува сегде Бог,
Кога ѓавол плаши,
И нек' сила Тој ви дај
И со Дух ве води.
Скоро иде заден крај,
Скоро иде ваму рај,
Ако не на земја овде,
Тогаш в небо таму.

191. По патот песна ечи

По патот песна ечи
И надеж дава глас,
Нам ни ја даде Господ,
Во јад да нè храбри нас.
Со песна јад ќе мине,
Со песна свети пој,
И сега пејте сите
На Бога славопој.

Ќе одиме со песна
Кон Божји мил свет дом,
Во Божја вечна слава
Кај е наш рајски стан.
Ти слушај везден верно,
Слави го Спасот свој,
И песни пеј му свети,
Од зло те спаси Тој.

192. Дом ни готви Исус Спас

Кај со стапот пак во ноќта,
Што ве гони на тој пат?
Ние сакаме при Спасот,
Во тој убав сакан крај.
Таму кај е наш дом прави,
Там' нè вера води нас,
Таму кај во вечна слава,
Дом ни готви Исус Спас.

Зарем сами на кон целта,
Така слаби одите?
О небесни јаки чети
Следат нè на патот нас.
Напред со нас Исус оди,
Тој нè води в рајски дом,
Секој сега слава гледа,
Со него и ноќ и ден.

Што ќе биде со вас таму,
Во тој Божји рајски крај?
Венци ќе виеме таму
В сета слава небесна.
Таму нема лути мечој,
Нити болест, нити јад,
Таму нема повик плачни,
Ко што овде на земја.

Смееме ли ние со вас
По тој долг и тесен пат?
Добро дошле сега ваму,
На пат за небесен дом.
Одиме со вера таму
И низ пречки по тој пат,
Скоро борбата ќе мине,
Ние ќе сме в својот дом.

193. О, каква среќа кога стасам горе

О каква среќа кога стасам горе
И там' го видам небесниот Град,
И од туѓина се вратиме дома
Кај никој не знај за грижи и јад!
И кога потта од росното чело
На прагот рајски ја избришеме,
И кога секој с исполнети желби
Го фрли блажен патничкиот стап.

О каква среќа штом пред рајска слава
Во пресрет нам ни дојде Исус Спас,
И звучна песна од ангелски струни
Од крајот убав нè поздрави нас
И штом ќе екне: Алилуја Богу!
Од верни срца красен славопој.
О каква среќа штом видиме Татко
Во она слава вечна, небесна!

О каква среќа кога секој најде
Своите мили во тој чуден свет,
И штом се сетат да за навек нема
Разделба тажна, кај ќе нема јад
И кога сиот семир дојде со нас
Со песна да го слави Творецот!
О каква среќа кога ќе се збиде
И по нас дојде Господ наш и Бог!

194. Штом ќе екне Божја труба

Штом ќе екне Божја труба
И нè збере Господ нас,
Тогаш таму сите ќе сме среќни пак.
Ќе нè води в царска свадба,
Во небесен красен двор,
Каде в слава вечно ќе живееме.

Хор: Убав е состанок
Кога вечна радост
Јави трубен глас.
Убав е состанок
Кој за навек ќе нè соедини нас.

Хор за 2, 3 и 4 глас:
Добро ќе ни биде тогаш
Таму, кај мир вечен цари
Штом ни вечна радост јави трубен глас.
Штом пред таа Божја сила
Секој најде својте мили
И за навек тогаш Бог нè зближи нас.

Штом објави свети весник
Да на секој грев е крај,
И штом спасените појдат во свој дом,
И штом Господ с рака своја
Врата ни отвори сам,
Каква среќа ќе нè следи во тој час!

С песна нова ќе славиме
С цело срце Спасот свој
После таа тешка борба на земја.
И со харфи в таа среќа
Ќе го слават Творецот
Милијарди откупени, спасени.

195. Кој своите ќе ги најде

Кој своите ќе ги најде
Таму кај што нема јад,
Кој своите ќе ги сретне
Таму в оној свети Град?
Кој своите ќе ги најде,
Вечно да се заедно
И во рајското блаженство
Бога го слават вечно?
О да, верни ќе се сретнат
Там' пред лице Татково.
Таму разделба ќе нема,
Кај што вечно цари Бог.

Вечна радост ќе ни сјае
Во небесно царство знам.
Таму не ќе има јадој,
Нити трагој од грев клет.
Таму ние ќе сме среќни
Во небесна слава пој,
Здружени со свои браќа,
Ќе пееме славопој.
Храбро сега в пресрет слава,
Таму кај што радост е,
С вера в сите зборој Божји
Појди ти кон својот Спас.

196. Глеј, страшниот суд, тој отвара книги

Глеј, страшниот суд, тој отвора книги,
Свечено време сега е,
И секо дело и сè тајно
На судот се изнесува.

Хор: Пред Бога кој ќе опстане
И кој е готов за тој час?
Кој ли ќе чуе глас Господен:
“О влези, дете, сега в рај!”

Во книгите е и нашето име,
И близу ред е на нас глеј.
Сите ги знаат наш'те дела
И вера, љубов и цел труд.

Бог гревој знае, и сега е време
Да најдеме во Христа спас.
Тој гревој изми с крвта своја
И Тој ги прима грешните.

197. Дали в дворој Божји свети

Дали в дворој Божји свети
Среќни ќе се видиме,
Дали пак ќе пејме песни
С тие што ги сакаме?

Хор: (:Кој од нас:) ќе се најде таму горе
Кај е вечна слава, сјај,
Кој ќе дојде таму в рај?

Дали кога борба мине
Наш ќе биде оној час,
Во блаженство после мака,
Кај нè чека Исус Спас?
О зар тоа бол не ствара,
Кај ќе биде твојот род?
Дали срце ќе ти најде
Милите под оној свод?

Кој ќе чуе таму горе
Познат глас од својте браќа,
И во слава в среќни часој
Најде со нив вечен спас?

198. Кого ќе прими кај себе Бог

Кого ќе прими кај себе Бог
Во свој двор, во свој двор?
Кој ќе се спаси од гревот свој,
(:О ти, ил' јас?:)
Кој ќе се на небо најде млад
И влезе во златен, славен Град?
Кој ќе се со Христа сретне в рај,
(:О ти, ил' јас?:)

Венецот кој ќе го прими свој
В оној ден, в оној ден?
С победа кој ќе заврши бој,
(:О ти, ил' јас?:)
Кој ли ќе го гледа оној сјај
И влезе во сакан убав рај,
Кај ќе е на борба вечен крај,
(:О ти, ил' јас?:)

Кој ли му чука на Спасот свој,
Спасот свој, Спасот свој?
Моли за милост и бара спас,
(:О ти, ил' јас?:)
Кој ли ќе го чуе оној глас
Во слава штом дојде Исус Спас:
Ве гледам сал' сега не ве знам!
(:О ти, ил' јас?:)

199. Најмило време, молитво

Најмило време, молитво,
Те сакам од срце.
На Бога јас му кажувам
Што мен' ме боли сè.

Хор: Колку мило звучи глас:
Исус ми дава спас.
Мојте желби Тој ги знај
И од зло ме брани Тој.

Тенор и бас:
Колку мило звучи глас: “Јас сум Спас!”
Тој ме знај, Тој ме знај, знае сè,
Теши ме во неволја, теши ме,
И од зло ме брани Тој.

О колку блажен тогаш сум
Крај мојот премил Спас.
За мене Тој претрпе бол
На крстот голготски.

Бог ми го дава својот мир
Кога се молам јас.
И нова храброст дава Тој
Во јад и тежок час.

200. Бдеј и моли се до крајот

Бдеј и моли се до крајот верно,
Нека гори жижок твој.
Скоро Исус од небо ќе дојде,
В сета слава небесна.

Хор: Бдеј и моли се до крајот,
Будно стражи секој час,
Скоро ќе појдеме с Христа,
Таму кај е вечен спас.

Будно чувај сега срце свое,
Чувај се и ден и ноќ.
И од истина не те заведе
Ѓаволот со својта моќ.

Бдеј и моли се и должност врши
Сè до денот Господен.
Тогаш ти ќе примиш за сè плата,
Што ти готви твојот Бог.

201. Цркво Божја, моли се

Цркво Божја, моли се и посвети на Бог.
Дај му срце свое ти, Тој е многу добар.
Моли се, цркво ти,
Нека дојде смерно, секо' срце верно.

Кога ти со молитва в небо дигнеш душа,
Како мирис пријатен, Бог те тивко слуша.
Слуша Тој народ свој, кога тој се здружи
Верно да му служи.

Моли се на Бога ти
Благодари смерно,
Моли му се истрајно
Моли му се верно.
Благослов, навек нов,
Бог нам ни излива
Штом е вера жива.

202. Води ме о, драги Татко

Води ме о драги Татко,
Низ земниот, тој пуст крај,
Јас сум слаб, а ти си моќен,
Своја сила ти ми дај.
И со мана, и со мана
(:Храни ме во пустина,:)
Храни ме, храни ме во пустина.

Дај ми извор жива вода,
И од стена ти ме пој.
Од свет столб на слава твоја,
Ноќе биди водач мој.
Облак сјаен, облак сјаен
(:Нека биде заклон мој,:)
Заклон мој од жештини штити ме.

И низ Јордан ти ме води,
Ослободи ме од грев,
И воведи ме во Ханан
Како верен слуга твој.
Да те славам, да те славам,
(:Твое име да славам:)
Вечно јас, вечно да те славам јас.

203. Своја светлост, Боже

Своја светлост, Боже,
Дај ми в срце ти,
Спремност и за жртва
На олтарот твој.
Појќе твоја вера
Дај ми, Спасе мој,
Да ти служам верно
Како слуга твој.

Да те појќе славам,
Ревност ти ми дај,
Дај ми верност твоја,
И од Духот сјај.
Да помогнам сакам
На ближниот свој,
Верно да ти служам
Како слуга твој.

Дај ми совест будна
И од твој Дух моќ,
За Теб' да се трудам,
Дур' не дојде ноќ.
Вера ми ти снажи,
О ти, Спасе мој,
Да до крајот бидам
Верен сведок твој.

204. Спасе Ти нè води сам

Спасе ти нè води сам,
По тој тесен и долг пат,
Со нас навек биди ти,
Ѓаволот е многу лут.

Штом нè плашат грижи, јад,
Почуј ни ги молбите,
Со нас биди, Спасе наш,
Раскини ги примките.

Хор: Води нè по добар пат,
Чувај нè од маки, јад.
Нова сила ти ни дај,
Води нè во сакан крај.

Слаби сме, о Спасе наш,
Уште солзи рониме,
Дај ни помош и свој мир,
Да сме храм на твојот Дух.
Секој грев да сотреме
И држиме закон твој,
Дај го својот свети Збор
И до крајот со нас стој.

Дај животот вечен наш
Скапо да го цениме,
Да те с радост љубиме
И сè појќе сакаме.
А штом дојдеш в царски трон
И со безброј ангели,
Тогаш земи нè и нас
Таму, в дворој небесни.

205. Станујте, ноќ ќе дојде

Станујте, ноќ ќе дојде,
Станујте, зора е.
Брзај од рано утро
Ноќта доаѓа.
Додека Сонце свети,
Секој да работи.
Бргу ќе дојде ноќта,
Сè ќе престане.

Станујте, ноќ ќе дојде,
Ни малку не стојте.
Силите свој на Бога
Посветете ги.
Брзај со цело срце,
Работи вредно ти.
Бргу ќе дојде ноќта,
Сè ќе престане.

Станујте, ноќ ќе дојде,
Стануј, на работа.
Макар да вечер паѓа,
Ти пак работи.
Кога се сонце гаси
Ти вредно работи.
Бргу се ноќта спушта,
Милост минува.

206. Сеј ти штом светне прв сончев зрак

Сеј ти штом светне прв сончев зрак,
Сеј и на пладне во уморот јак.
Сеј и во мрак кога губиш моќ,
Сеј ти и тогаш штом падне ноќ.

Хор: Сеј в зора рано, ти сеј и во ноќ,
Сеј дур' е време за сетва и труд.
И ете скоро е жетвен час,
О иде, иде наш Исус Спас.
Ќе падне семе во трнлив кат,
Негде на камен, ил' негде на пат.
О ти во надеж и вредно сеј,
На плодна земја ќе никне, знај.

Сеј дур' е време и сетвен час,
Сеј ти во срца што пиштат од јад.
Сеј добро семе во секој час,
За среќен живот и вечен спас.

Збор Божји сејте на секаде,
И не ќе биде напразно тој труд.
Награда има и плата, знај,
Блаженство вечно и вечен рај.

207. Кој со солзи сее, радосно ќе жнее

Кој со солзи сее, радосно ќе жнее,
За нив таму горе радосно е сè.
Пратени од Бога, добро семе сеат,
С песни ќе ги носат својте снопови.

Хор: Својте снопови, својте снопови,
С песна ќе ги носат својте снопови.
Својте снопови, својте снопови,
С песна ќе ги носат својте снопови.

Сејте в зора рано, сејте зборој Божји,
И на пладне вредно с цела снага сеј.
Сејте и пред вечер, сејте Зборот вечен,
И во секо време и на секаде.

Сејте в секо срце кај што плодој нема,
Ако е и трнлив сега патот тој.
Знај да добро семе пак ќе најде земја,
Па и род ќе даде за небесен дом.

Сејте сегде, сегде, каде Бог ве праќа,
Збор и сила на нас Тој ќе даде сè.
С благослови свои сегде ќе нè прати,
Ќе носиме тогаш свои снопови.

208. Уште малку труд и солзи

Уште малку труд и солзи,
Уште малку маки овде,
Сеј во надеж, сегде сеј.
Ако од страв срце пати,
Господ сила ќе ти врати,
Ќе ти даде победа.

И јад појќе не ќе биде,
После лето есен иде,
И на маки ќе е крај.
Скоро Исус ќе ни дојде
И со него народ појде
Во небесен, славен рај.

Како патник што се нада,
Лесно трпи и не паѓа
По тој стрмен, тесен пат.
Така ние в таа сетва
Дур' не дојде време жетва
И наш вечен, рајски дом.

209. Ве праќам јас

Ве праќам јас,
Јас учител и Господ,
Со својта вечна моќ.
Ве праќам јас и сега полномошно
Вам пак ви давам јас.
И сите храбро на труд сега,
На патот грешен в зло и јадој.
Иако сегде прети смртен час,
(:Ве праќам јас!:)

Ве праќам јас
И зборој ќе ви дадам
Со силниот мој Дух.
Нек' земјата од вас за мене чуе
Да сум јас вечен Бог.
Во прави час јас збор ќе пратам
Да грешните од гревот вратам,
И да во мене најдат вечен Спас,
(:Ве праќам јас!:)

Ве праќам јас,
И еднаш ќе ве викнам
На свој небесен пир,
И за навек ќе живеете тогаш
Во мојто царство мир.
И ко што Христа слава прати,
На небо за вас венец цути.
Овде е бол, а таму вечен спас,
(:Ве праќам јас!:)

210. Наш Исус и Учител нам ни рече

Наш Исус и Учител нам ни рече:
Ве праќам вас во жолто поле јас,
А таму уште голем труд ве чека.
На жетва ај, на жетва в овој час,
И скоро ете, јас в небо ќе појдам,
Мојот пат води во небесен дом.
Ве праќам вас и ете, пак ќе дојдам,
Со вас ќе бидам јас во сите дни.

Со Христа ај и многу ќе се спасат,
На жетва ај во жолти полиња,
Со Христа ај во славно свето дело,
За венец свој и вечни блаженства.
Иако овде смрт нè сегде плаши,
И ѓаволот е баш на патот наш,
Без страв со Христа ти, о напред појди,
Во вечна слава, во небесен дом.

Ти ме викаш, со тебе идам, Спасе,
Да твоја волја с радост исполнам,
И многу од грев кај тебе се вратат
Во Татков мир, да вечно живеат.
И во висини води нè наш Спасе,
Од ова земја во небесен дом,
Пред тебе кај што сите верни стојат
За да ти пеат слава вечито.

211. За твојто дело, Спасе наш

За твојто дело, Спасе наш,
Ич не се боиме,
А тоа не ќе пропадне,
Со вера стоиме.
И ко што зрно пшенично
Пред да од земја изникне,
Во неа тоа изгние,
И кога сосем пропадне,
Од таа смрт се раѓа живот нов.

По тој пат ти си поминал,
Овде на земјава.
По исти пат нè водиш нас
Во царство, во дом твој.
Кога со тебе страдаме,
Дај со тебе да владаме.
Со дело свое води нè,
Низ смртна врата во свој спас,
Во светлост гор',
Низ ноќ во светлост гор'.

Од гробот ти, о стана знам,
И сега си ни Спас,
И многу уште оживи,
И сегде стој крај нас.
Ти прати вест во секој крај
И сила своја сегде дај.
За тебе кога одиме, о дај да верни бидеме
Во службата, во делото твое.

212. Дојдете на работа

Што без работа сте сега,
А на жетва вика Спас,
И на многу души в светот
Бие сега заден час?
Позив Исус сега праќа:
“Дојдете на работа!”
За да биде спасен светот,
Појдете, помогнете.

Хор: Сложно сите в дело Божје,
Жолто поле чека с клас,
Уште многу да го чујат
Евангелскиот свет глас.

Верно сите с Христа ајде
Макар и во солзи, плач,
Храбро сега по пат Божји
Зашто скоро иде Тој.
С вера напред сите сега,
Да и други најдат спас,
Вредно сите в дело Божје,
Скоро иде жетвен час.

213. Жетва е сега и заден е час

Жетва е сега и заден е час,
Во поле одамна нè чека нас,
И смело и брзо да појдеме,
Чуј, Господ нè вика на работа.

Хор: О кој ќе појде на жетвата,
Да благослов прими тој од Господа?
Кој ќе ни дојде во помош нам,
Одамна нè вика Господ сам?

О гледај, на сегде се жолти клас,
И многу го бараат својот Спас.
О малку се раце, и ти дојди
На жетва со радост ти работи.
О како ќе биде штом мине ден
И Господ нè земе во својот дом.
Нè чека нас плата за секој труд,
А неверен слуга, Господов суд.

214. Да спасиме многу од гревот и јадот

Да спасиме многу од гревот и јадот,
Нек' светлост им светне во темниот крај.
Да чујме тој повик од страдните души,
Што молат да чујат за вистината.
Копнеат за неа и нејзина светлост,
Свет чека на весници за мир и надеж,
И мелем за рани, да ублажи јадој,
О појди и носи го Божјиот Збор.

Во свое незнање се паднати тие,
Штом чуја за Спасот, подигнаа глас.
Не го знаат патот и викаат кај нас,
Да разберат зборој што водат во спас.
За вистина горат, со гревот се борат,
Да чујат, о сакаат за патот Божји,
Да светлост им засветли во темниот кат,
Нè викаат нас сега да дојдеме.

О нек' се разгорат факлите во ноќта,
И храбро низ мракот во секој нов крај.
А бесмртна слава знај Спасот ни спрема,
Штом борба се сврши, ќе даде Тој рај.
За сè што се гради, за стари, за млади,
Знај спремна е радост во вечната слава,
На крајот од трудот кога Бог се јави
И прими ги од сите талантите.

215. Молете се на Исуса

Слуги Господни, на жетва е ден,
Полиња зреат, отфрлете сон,
Господ ве вика, о чујте му глас,
Дојдете на жетва, тој е задниот час.

Хор: Молете се на Исуса,
Барајте помош и сила за труд,
Збирајте жито во житниците,
Спасот наш е близу, дојди, вика нè Тој.

Трудот е голем, а денот е мал,
Господ нè вика на жетвата нас.
Некој и жнијат и молат се, глеј,
Да и многу други дојдат на жетвата.

А штом се збере и задниот клас,
И штом во слава се јави наш Спас,
Тој ќе ни плати за нашиот труд,
Дојди веднаш сега, зашто те чека Тој.

216. Силно свети милост Божја

Силно свети милост Божја,
Цела земја е во сјај.
Животот наш нека свети
Како жижок в секој крај.

Хор: Нека горат светилници,
Нека пливат в силен сјај,
Нека уште многу в ноќта
Најдат пат за вечен рај.
Бурно море животот е,
Сегде цари грев и мрак,
И во стравот многу велат:
На светилник кај е зрак?

Нека гори светлост ваша,
Еден бродар бара спас,
Можда гине што не гледа
Жижок ваш во овој час.

217. Чуј од сегде иде глас

Чуј од сегде иде глас,
Зрел е в поле секој клас.
Повикот е небесен,
Одам и јас в овој час.

Хор: И јас сега в жетва одам,
Христов позив примам јас,
Брзам кога Спас ме праќа
В тие жолти полиња.

Алт, тенор и бас:
И јас сега, и јас сега
В жетва одам,
Христов позив, Христов позив
Примам јас.
Брзам јас, о брзам јас,
В тие жолти, в тие жолти полиња,
В полињата, ај в полињата.

Исус нас нè вика, чуј,
Жетвата е стасана.
Сега ај на работа
В тие жолти полиња.

Има многу работа,
Многу души викаат.
Веднаш ај да појдеме,
Сите ај, во овој час.

218. Ти работи за Христа

Ти работи за Христа,
Па и низ маки, сè.
Не штеди трудот,
Ти појди сегде
Кај што те праќа Тој.
Што сака Спас,
Нè води в небо нас.

Хор: (:Ти работи за Христа,:)
Ти работи за Христа,
Па и низ маки, сè.

Ти работи без почин,
За име Исус Спас.
Во Божје поле со цело срце
Нек' љубов води те.
Ти не си свој ни сам во службата.

Ти работи за Христа дури не дојде ноќ.
И в тешка мака,
Со својта рака Бог твој ти помага;
Со тебе е во сите твои дни.

219. В слава нас нè чека Тој

Во својот Збор е верен Бог,
Го праќа секој слуга свој,
Да јави тој на сиот свет
За правиот свој пат.

Хор: (:В слава нас нè чека Тој,:)
О дојди скоро, Спасе мој,
Во слава едемска.

Верните од гроб ќе станат,
Во небо с Христа ќе појдат,
А врзан ќе е ѓаволот
За илјада лета.

Тогаш ќе слезе свети Град,
Ќе оживеат грешните
Да примат суд за грешките
И безброј недела.

За спасените цвета рај,
И на гревот ќе биде крај,
И не ќе има жал ни смрт,
Тогаш во вечноста.

220. На работа за Спасот свој

Сега Исус гласно праша:
Кој ќе појд' на работа?
Ете дојде време жетва,
Жолто поле чека срп,
С молитва кај Бога сега
Појдете на жетвата,
Одамна о вика Исус,
Дека малку отишле.

Хор: На работа за Спасот свој,
Брзај штом те вика Бог.
Праша: Кој ќе појде в час,
Многу души чекат спас?

Гласно сега Исус вика,
Чујте што нè праша нас:
Зошто стоиш без работа,
Кога е за жетва час?
Појди сега в мое поле,
Награда те чека, знај,
Вредно работи до ноќта
Дур' не дојде на труд крај.

Гласно сега Исус праша:
Кој ќе појд' на работа?
Лозјето нè Божје чека,
Време е за берење.
Викнати сме сега ние,
Многу души чекаат,
А на крајот свидна плата
Ќе ни даде Исус Спас.

221. Мир кај Христа

Не стојте појќе мирно,
Чуј бие заден час,
О дојдете при Спасот
Дур' Тој ве вика вас.
Во смртта многу одат
Ги плаши сите гроб,
Знај поарно е с Христа,
Но на грев да си роб.

Хор: (:Там' кај Христа е мир!:)
(:Мир кај Христа!:)
О кај него е мир.

И скоро пак ќе дојде
Во слава Исус Спас,
Штом трубин глас одекне
Тој ќе нè собере.
Ќе станат сите верни
И тргнат веднаш, знај,
Спасените со Христа
Ќе појдат в негов крај.

Што окото не виде
И увото не чу,
О тоа Исус готви
За сите верници.
Ќе бидеме со Бога
Во оној среќен час,
Кај тече како река
Во вечност Христов мир.

222. Со зборот Божји појди ти

Над земја цари грешна ноќ
И многу, знам, ги тишти гробна моќ.
И овде патат многу души в мрак,
Под тежок јарем и без сончев зрак.
И долго надеж с блажен сјај
Од Бога светли низ тој темен крај.
О зошто многумина патат в страв,
Без надеж тие одат си во прав?

Со Зборот Божји појди ти
Кај душа која страда в грев и јад.
Да пустина процвета, Боже, дај,
Нек' многу души најдат вечен рај.

223. Сегде сум со вас

О дојде тој час
Да појдеш и ти
Таму, в лозјето,
Да однесеш мир.
Штом беснеј олуја
Не нè плаши нас.
Чуј зборој од небо:
“Сегде сум со вас.”

Штом покрие ноќ
Патот твој во мрак,
И тогаш да си
Во маките јак.
Во стравот свој тогаш
Ти слушаш ли глас?
Наш Спасител вели:
“Сегде сум со вас.”

Штом осеќаш страв
Од сатанска моќ,
О храбро ти стој
Со Христа во ноќ.
Со вера и надеж
Не паѓај в тој час,
О слушај го Спасот:
“Сегде сум со вас.”

224. Дојди ти

Не оправдувај се,
Појди на работа,
Твој Господ вика те,
На служба дојди ти.
О кажи, слушаш ли
Да труби Божји рог,
О дојди сега ти,
Те кани твојот Бог.

Хор: Дојди ти,
Не оправдувај се,
Дојди ти.
Те вика Господ твој,
Не оправдувај се,
Но кажи: “Еве ме!”
О сега одам јас
За теб' да работам.

Не оправдувај се
И не одлагај ти,
Ти сега јави се.
На Спасот предај се,
О предај му сè ти,
На Спасот вечен твој.
Во сешто слушај го
Тој венец ќе ти дај.

225. Ти немаш род

Ти немаш род, о жалосно!
Полн с тага стои Спас...
Зар толку малку верен си,
Така млак во љубовта?
О чуј ти Христов глас:
Ти немаш род, ти немаш плод.

Ти само лисје имаш, знај,
А кај е твојот род?
Те чека Исус долго, знај,
На време Тој ти даде сè,
О кај е твојот плод?
Ти немаш род, ти немаш плод.

А што ќе каже Спасот твој
Во оној заден час?
О кога трње горат в плам,
Секому плата ќе се дај,
О што ќе рече Бог?
Ти немаш род, ти немаш плод.

226. Од небесните висини

Од небесните висини
Трите ѕвезди праќ'ат зрак,
Светат силно в далечини
Низ земниот ноќен мрак.
С красен сјај, глеј, свети една,
Крепи грешна душа бедна,
И кој ќе ја бара в рој
(:С вера ќе ја најде тој.:)

Ако друга ѕвезда бараш,
Барај ја над Голгота,
Таа вечно в слава свети,
Води во небесен дом.
Тоа љубовта е Божја,
Свети мило од висини,
Таа праќа вечен спас,
(:И кон Бог нè води нас.:)

Мали деца уште в лулка
Надежта ги грее в сјај,
Таа нив ги води славно,
Нив ги води в Божји крај.
Сега среќни ќе појдеме
Со Христа во живот вечен,
В бура кога паѓа сè,
(:Ѕвезда надеж нè теши.:)

227. Кој с вера живеј

Кој с вера живеј и победи себе,
Бргу ќе седне на мојот престол.
За смрт и тага нема тој да знае,
О кој му служи верно в овој свет.
Јас ќе му дадам дар свој од небо
(:И живот вечен во мојот рај.:)

Кој с вера живеј и победи себе,
Над него нема власт тој смртен гроб.
Во Божје лице тој ќе гледа слава,
На гревот нема појќе да е роб.
Штом борба мине, јас ќе му дадам
(:Свој венец славен и вечен дом.:)

О Христе, дај ми победа над себе,
Да ги совладам сите пречки јас.
О дај ми сила да победам себе
И јак да бидам јас во секој час.
За да ти вечно на небо пеам
(:Ти скоро дојди, о Спасе наш.:)

228. Крст свој носи, гледај в Христа

Штом за Христа свет те мрази,
Со вера стој!
Ти со ништо не се жали,
Со вера стој!

Хор: Крст свој носи, гледај в Христа,
Со вера стој!
Слушај што ти Бог твој вели,
Со вера стој!

И штом гледаш дека паѓаш,
Со вера стој!
Господ с цела земја владеј,
Со вера стој!

Штом те страв и тага плаши,
Со вера стој!
Ти од Христа сила барај,
Со вера стој!

229. Со срце в Бога верувам

Со срце в Бога верувам,
На него само мислам.
На небо гледам в овој час,
В поубав свет сум таму.
На тебе гледам, Боже мој,
(:И не ме плаши ѓаволот,:)
Ме чува Спасот вечен.

На земја борба куса е,
Но добра ми е плата.
Ме чека вечна среќа знам,
И Град од чисто злато.
За мене Исус даде сè,
(:Во славата ме води Тој,:)
О води, Боже, поглед мој
Од ова земја сега,
Во небо кај е престол твој
Кај вечна правда цари.
Земната слава куса е,
(:А Божја вечно ќе трае,:)
На небо гледам сега.

230. Веруј само секој ден

Веруј само секој ден,
Веруј, вели Исус сам.
И во деној тешки, зли,
Исус вели: “Веруј ти!”

Хор: Верувам до крајот сè,
Сè што велиш, Господи.
Јас го слушам твојот глас:
“Веруј, веруј, в секој час!”

Јасно свети Духот твој,
Во животот тажен мој.
Помош ти ми испрати
Кога рече: “Веруј ти!”

Сега одам весело
В домот горе на небо.
Исус дава сила, моќ,
Со зборојте: “Веруј ти!”

231. Ни човечки ум

Ни човечки ум
Во барањето
Не најде прав пат
За небесен дом.
И патник на земја
Ќе загине в час,
Штом отфрли вера,
Не ќе најде спас.

Штом изгубиш мир
И паднеш во зло,
Забораваш ти
Што може твој Бог.
И кога си в јадој,
Во сомнение,
О сети се тогаш:
Бог Спасител е.

Штом бегаш од страв пред мислите зли,
Крај Бога ти стој и следи го ти.
На Голгота гледај и помоли се,
Глеј пишува таму: Бог Спасител е.

232. Кој го нашол мирот Христов

Кој го нашол мирот Христов
Тој е среќен секогаш,
Божјата го љубов чува,
Не ја губи надежта.

Кај да појде в земен живот,
С Исус тој е на прав пат,
И го слави Спасот сегде,
Христос му е радоста.

Кој во Христа надеж има,
Мирен е во Спасот свој,
И без гревој тој се готви
За небесен славен дом.

233. Кај Бога с вера појди

Кај Бога с вера појди
И ти му кажи сè,
Пред него с фала стапи
И тогаш не бој се.
О кажи како знаеш,
О кажи му ти сè,
Бог гледа в срце твое,
Заблагодари му.

За доброто се сети
Што ти го Бог стори,
Кај него често оди
Со вера срце дај.
А Тој ни помош дава
И светол сончев зрак,
Кај него верен појди
Со него ќе си јак.

234. Таму в туѓа земја глеј

Таму в туѓа земја глеј,
Во Вавилон зли,
Даниел се бори сам,
На Бога верен тој.

Хор: Ко Даниел служи
На Бог секој ден,
Ти од маки не се бој,
Биди сведок прав.

Бори се, о храбро ти,
Бог е заклон твој,
И в надеж ко Даниел,
Од ништо не се бој.

Ко Даниел верен ти,
Држи закон в страв,
Немој да се умориш,
Ти биди јак и прав.

235. Верувај во Спасот свој

Душо, ако те грев мачи,
Моли се на својот Спас.
В совршенство Тој те води,
И низ маките на тој свет.
Хор: Ти не паѓај, сè ќе пројде,
Веруј што ти вели Бог.
Тој што сака, сè ќе дојде,
Верувај во Спасот свој.

Немој да те грев надвлада,
Црна мисла, лажен глас.
Знај низ борби и низ маки,
И сам Исус поминал.

Тоа што те често мачи,
Твоето е старо “јас”.
Учи се од Спасот верен,
Да си искрен в секој час.

В ништо немој да сомневаш,
За Исуса држи се.
Тој ти дава своја рака
И од грев те спасува.

236. О да имам мудрост сека

О да имам мудрост сека
И знаење од цел свет,
И да можам да разберам,
Сè што намерава Бог:
Пак би тоа сè пред Оној,
Кој што тајни мисли знај,
Ако братска љубов немам,
Било само ништо знам.

О да имам ширни дворој,
Да умеам сè да знам,
И на славни серафими
С гласот свој да личам јас;
Да е мојот збор без мана
И да имам царски трон,
Ако братска љубов немам,
Сè ќе биде празен ѕвон.

О јас и од патријарси
С вера поголем да сум,
И да дадам сè што имам,
Па и живот свој да дам;
И со добра волја да е,
Пак е вечна вистина:
Ако братска љубов немам,
Сè е само ништо знам...

237. Во љубовта сме среќни

Во љубовта сме среќни,
И таа радост е,
С неа сме добри, пријатни,
Далеку сме од зло.

Реф:
Среќни сме како Божји деца,
Среќни сме што нè сака Бог.
Во љубовта сме среќни
Та ни е радост нам.
С неа сме добри, пријатни,
Далеку сме од зло.

Во маките од гревот,
Се мачат многу в јад,
Нè гони Божја љубов нас
Во помош на тој свет.

Со радост сме пред Бога
Од гревот спасени,
И пееме му, среќни сме,
во љубовта вечна.

238. Мир во Божје срце добро

Мир во Божје срце добро
Барајте во секој час,
Нека се кај Спасот дига
Пламенот на љубовта.
Тој е глава, ние членој,
Тој е светлост, ние сјај,
Тој е учител и Господ,
Ние овде браќа сме.

Нек' со Христа срце секо
Си обнови завет свој,
И на Спасот обеќајте
Љубов, верност, с гревот бој.
Ако силата е мала,
Силата на љубовта,
Тогаш дојдете кај Спасот,
Молете се здружени.

Спасе, ти нè здружи с тебе
Како ти со Татка си,
И да уште сега овде
Едно сме во сите дни.
Наша светлост нека земе
Само од твој оган зрак,
Да сме твои ученици
На цел свет да биде знак.

239. Ах, колку е радосно

Ах, колку е радосно
Кога с Христос едно сме,
И на овој братски пат
Да сме близу в Божји кат.
Сегде ечи еден глас:
Јас во Христа најдов спас
И во негов Свети Дух
Сè сме браќа, еден Бог.

Бог нè љуби вечно нас
На сите е Исус Спас,
С едно срце пееме
Делата на милоста.
Секој кој нè гледа нас
Пат да најде за свој спас.
Наша е слога знак,
Да е со нас Господ јак.

Срце му ти поклон дај
О за сите блаженства
Кои ни ги даде Тој
Преку Синот верен свој.
Води не во рајски стан
С верна рака ноќ и ден.
Фала му за милоста
Сега и во вечноста.

240. Глеј , Бог е љубов

Глеј, Бог е љубов,
Од зло ме спаси,
Глеј, Бог е љубов,
Ме сака Тој.

Реф:
Јас знам од Спасот мој,
Бог да е љубов,
Мој Бог е љубов,
Ме сака Тој.

Во оков тежок
Јас знам бев фрлен,
Во оков тежок
За вечна смрт.

Бог прати Христос,
Откупителот,
Бог прати Христос
За спасот мој.

И Тој ме викна,
Во милост своја,
И Тој ме викна
Со Духот свој.

241. Кои се моите браќа

Кои се мојте браќа,
Кои сестри се?
Сите деца Божји,
Кои верни се.

Тоа мало стадо
Што свој Пастир знај,
Чуј го тоа вели:
Тој е вечен Спас.
Тие кои прават
Сè за Спасот свој,
За нив живот в слава
Готви вечен Бог.

Тие ми се браќа
А и сестри се,
Сите Божји деца,
Свети нека се.

242. О, дал го чувам братот свој

О дал' го чувам братот свој
Ил' чувам себе сам,
Зар само мен' ме сака Бог
За мене прави сè?
Да не е брат ми паднат
Во грев и смртен јад,
Што жижок мој не свети
И јас не бдеам сам?

Хор: О има л' братска љубов
Да чува братот свој,
Да врши своја должност
И спаси го од зло?
Нек' гори братска љубов,
О љубов Христова.
И тој за брат се смета,
Кој чува го.

И дури в нас е завист зла,
Ја нема љубовта,
И напразно се жртвите
И сите дарови...
Знај, само права љубов од сите бара Бог,
Сал' тој за брат се смета,
Кој бдеј над братот свој.

О теши срца жалосни и рака дај им ти,
Покажи братска грижа ти,
Оживи надежта.
О дај ни, Боже, сила и братска љубов дај,
Да гори љубов права и секој види сјај.

243. Не суди му на братот свој

Не суди му на братот свој,
На суд и теб' те вика Бог.
А ако ти му судиш, знај,
И твојот суд е страшен крај.

Проштавај мирно в секој час
И сакај ко што сака Спас.
Ти добро прави на свој брат,
Помагај им на бедните.

Кој лесно рака отвора,
На ближен свој да помош дај,
Од небо ќе му даде Бог,
Во полна мера добро сè.

244. Немој надеж ти да губиш

Немој надеж ти да губиш,
Па и сè да скрие мрак,
(:Вечно работи и сакај,
Знај, ќе светне среќен зрак.:)

Бргу виор ќе замине,
Ќе се смират бранови,
(:В нова среќа пак ќе дојдеш,
Спасен ти од неволји.:)

Бог те навек добро води,
Ако си и грешен ти,
(:Тој те љуби с цело срце,
Затоа си уште жив.:)

Бог од јадој прави среќа,
А од мракот сончев сјај,
(:После зима мајско цвеќе,
И на земја прави рај.:)

245. Бог е добар

“Бог е добар!” - с' ори глас,
Тој нè учи, наш е Спас.
“Бог е добар!” - цвеќе пеј,
А јас пеам славопој.

Хор: (:Добар Бог!:) - нек се ори:
“Добар Бог!”
(:Добар Бог!:) - сè го слави
Творецот.

“Бог е добар!” - птичји глас
Во утро нè буди нас.
“Бог е добар!” - поток леј,
Од брег песна тој ни пеј.

“Бог е добар!” - ѕвезди рој,
Поздрав праќа ваму тој.
“Бог е добар!” - в сончев зрак,
Блиста тој штом мине мрак.

“Бог е добар!” - наш е Спас,
В детски грла ечи глас.
“Бог е добар!” - грижи се,
Затоа го слави сè.

246. О, среќа е

О среќа е штом цвета сè
На брегот и во полето.
Сум блажен јас во сјајот тој,
(:И шират ми се градите.:)
И сè што знам во рајот тој
Ми збори, чуј за Спасот мој.
(:И делата му гледам јас,
Го славам што сум јас, о млад,:)
О млад.

О красен е тој детски рај
И младоста во Господа.
Од срце знај го славам јас
(:За сиот сјај во светот тој.:)
Го гледам јас тој Чудотвор,
О колку Исус љуби свет.
(:И среќен јас го славам пак,
Го славам што сум јас, о млад,:)
О млад.

247. Сите добри дарој

Рамнини а и гори,
Убавини в небо;
Езера, реки, море:
Сè створи мили Бог.

Хор: Сите добри дарој
Од Бога нам ни се,
(:Од красно сино небо наше.:)

На сонце зраци дава,
Тој праќа месец блед,
И води јаки бури,
Тој прави снег и лед.

Бог праќа дожд и роса,
И златен сончев сјај,
Да носи свој род поле
И цвета вечно рај.

Тој створи шуми, цвеќе,
И нам ни даде дом,
И рано утро, вечер,
Тој створи молња, гром.

Бог нам ни радост дава,
Добрини голем број,
За стока дава трева
И леб на народ свој.

248. Како цвета красно глеј

Како цвета красно глеј,
Лилјанот, о чудо!
Како тоа расте сè
Ко без грижи и труд?
О кој ги создал нив,
Така добро украсил,
(:Поарни да нема?:)

Добар Бог ги создал сам
Земја да се кити,
И оживи срцата
Со тие добрини.
Учи нè да навек в пој
Нему дајме цел свој јад,
(:Бог за нас се грижи.:)

Храбро мое срце ти,
Нек' те теши ова:
После темни ноќи, чуј,
Иде утро ново.
Штом за цветот мисли Тој,
Мисли и за народ свој,
(:Вечно ти го слави.:)

249. Гледај бистар поток тече

Гледај бистар поток тече
Таму во далечен крај,
И кој може да го спречи
Да не прави по пат рај?

Хор: Мили поток, јас те сакам,
Твојта убост јас ја знам,
Твојот Творец јас го славам,
За нас Тој те даде сам.

О зар уште некој пие
Лути опој, отров клет,
Да во јад и беда дојде
Од тој опој отровен?

Глеј во чиста вода бистра
Како птица паѓа в лет,
После пак со песна лета,
Творецот го слави свет.

Дали тече како река,
Ил' ко бистар поток тој,
Дај на земја, мили Боже,
Само вода ти ми дај.

250. О, ајде сега в цветен рај

О ајде сега в цветен рај,
Во шума, поле, сончев сјај,
Во нежни летни шари.
И сегде гледај Божји дар,
За сиот овој цветен шар
(:На Бога благодари.:)

На сонце роса дава сјај,
А славеј с песна кани, знај,
Твој живот да ти слади.
Во шума, липа, јавор, дрен,
Во бавча трендафил, невен,
(:А на рид лозја многу.:)

Низ ридот стрмен поток пеј,
Со жубор тече шум се леј,
А мирта пат му краси.
Низ ридот с песна мине тој,
И бргу кај нас минува,
(:А стадо мирно пасе.:)

Тој мине, брза в далек крај,
Кај ниви носат богат род,
Кај тежок клас се руди,
И не напразно тече пот;
Се радува и стар и млад,
(:И гради им се шират.:)

И штом ме чува овде Тој
И прави добро за свој род,
Што ли ни в небо спрема,
Во рајска бавча добар Бог,
За својот прав и верен син,
(:Смрт каде појќе нема.:)

Кога ќе стигнам таму јас,
Кај вечно грее сончев сјај
И растат родни палми,
Да дишам оној рајски цвет,
Пред лице Божје вијам сплет
(:И да му пеам псалми.:)

251. О, каков мир е и среќа

О каков мир е и среќа
На Божјата земја,
О кога птици навечер
(:Запеат свој весел пој,:)
Запеат свој весел пој.

И макар цвеќе да молчи,
На Бог се моли пак,
И свои крунички свива,
(:На молитва вика те,:)
На молитва вика те.

И кај да тргнам и гледам,
Се моли тивко сè,
И ѕвезди треперат в небо
(:А месецот свети млад,:)
А месецот свети млад.

И сиот народ се моли
За одмор блажен свој...
И мене нежно ме вика:
(:О моли се, ај и ти,:)
О моли се, ај и ти.

252. Свежа, бистра вода

Свежа, бистра вода
В бистар извор свој,
Како кристал чиста, нам ни даде Бог.
Сегде вода тече, сегде в земјин шир,
Носи нова сила и блажен Божји мир.

Хор: Водо, водо, ти си наша сласт,
Бог те за нас даде, нему слава чест.

Нежно цвеќе расте
Што ни даде Бог,
Поле се румени
И носи свој род.
Кај што суша гори,
Вене, тажи сè,
Сета радост гине
И живот мртов е.

Кој што вино бара
Покрај водна сласт,
Здравје тој си губи,
Сека надеж, власт.
И во маки паѓа
Кој е негов роб,
И на крајот оди
Во беда и во гроб.

253. На небо владар Господ е

На небо владар Господ е,
И цар на сите ангели,
(:Крај мене ден и ноќ е Тој,
Тој чува секој чекор мој.:)

Ги храни Бог и врапците,
Наутро буди птиците,
(:Со цвеќе краси ливади
И сите нас нè негува.:)

Од глава влакно не паѓа,
Во тој час Бог да не гледа,
(:И нема тајно место знам,
Кај не ме гледа Господ сам.:)

О Татко колку добар си,
Да сторам лошо не дај ми,
(:На ангел јас да личам дај,
Кога ќе дојдам горе в рај.:)

254. Дали знаеш колку ѕвезди

Дали знаеш колку ѕвезди
Сјаат горе на небо,
Колку облаци се шетат,
И нивните патишта?
Бог наш мили ѕвезди брои,
Знај кај секој облак стои
(:Во тој бескрај голем број.:)

Знаеш ли ти колку крила
Треперат под сонцето,
А и колку риби има
В длабоките езера?
Бог во живот нив ги држи
Да го красат целиот свет,
(:Да е полна земјата.:)

Знаеш ли ти колку деца
Стануваат наутро,
Да без грижи и во среќа
Везден слават својот Спас.
Сите деца Бог ги сака
Нив ги чува Тој од мака,
(:А и теб' те љуби Тој.:)

255. Јагне сум на Спасот мој

Јагне сум на Спасот мој,
Добротвор е голем Тој.
Радосен сум, Бог е мој спас,
Чува ме Тој, знам в секој час.
Тој ме сака, Тој ме знај,
Ќе ме води сè до крај.

Стапот му е навек благ,
Заклон негов ми е драг.
Свидна паша Исус спрема,
И кај него жед ќе нема.
На свој извор води в сен'
И ме чува секој ден.

Јас сум среќно јагненце,
В срце мое пее сè.
Штом од небо Исус дојде,
И со мене горе појде,
Ќе ме води в дворот свој,
Горе в небо Исус мој.

256. О дајте чест

О дајте чест,
На Бога пејте сега,
Со радост слуша
Од срце песни свети,
О пејте му на Спасот свој.

До небо пеј,
Нек’ ори само слава,
Го слуша тој глас
Од срца мали наш Бог,
И среќен е, и среќен е.

Наш глас е слаб,
Но Исус наш е близу,
Со нас е сега
Во домот негов свети,
Нè слуша Тој, нè слуша Тој.

О иде ден,
И скоро зора зори,
Да верен народ
На небо Бога слави
Во вечноста, во вечноста.

257. Исус те кани

Исус те кани, чуј, побрзај, о душо млада,
Живот ти даде Тој и в твоја љубов се нада.
Младост му дај, спрема ти слава и рај,
Вечно те брани и чува.

Најарно време на земјата даруј му сега,
Исус е твојот Спас, слушај го навек ти него.
Жртвуј му сè, од зло те спасува Тој
И вечно те води и чува.

Радост со него е поарна од грешна слава,
Живот и здравје Тој ти дава, добро ти прави.
Сега е час, дури му слушаш ти глас
Предај се на својот Творец.

258. В срцето да ни е радост

В срцето да ни е радост
И благодарност вечна,
Што нè Таткото наш вика,
Да сме деца негови.
Хор: Везден радост, везден радост,
В секој ден е сончев сјај,
Патот ни е полн со Божја слава,
Радост води срца в рај.

Божја рака нас нè води
И во бој нè брани нас,
Секој ден ни милост дава,
Готви нè за вечен спас.

Праведните напред одат,
По патот на правдата,
Кој на Христа верно служи,
В славата ќе влезе Тој.

259. Учи нè, о Боже свети

Учи нè, о Боже свети,
Прво да размислиме,
Па потоа с Духот твој Свет
И да проговориме.
Зашто сите наши зборој
На суд ќе ги изнесеш,
И за секој збор наш празен
Пресуда ќа донесеш.

С милост ти ни чувај јазик,
Дај ни говор чист и нов,
Јазикот ни да е извор
Од кој тече благослов.
Зашто појќе е од отров
Тоа што ни брани Спас,
Нека сите зборој наши
Бидат како Божји глас.

Чувај нè од лоши зборој
И од мисли нечисти,
Да од наша уста, Спасе,
Само добро извира.
Нека чуе цела земја
Твојте зборој преку нас,
Само дај ни Дух твој Свети
И во срце твој тих глас.

260. Цветна пролет е

Од секо доба пролет е
На земја најарно,
Тогаш е срце радосно
Што цвета красно сè.

Хор: Цветна пролет е,
Среќна младост е.
Се сее сè и расте сè
Во пролетта.

Штом секој грм и в гора лист
На сонце расте млад,
И секо срце среќно е
И шири гради в лад.

О цветна младост, пролет е
За секо срце мај,
И блажен ти ќе бидеш знај,
На Спасот живот дај.

О сега е тој дојден час
Да одиме во сјај,
На Бога дај му живот свој,
А Тој ни спрема рај.

261. Чуј што ти вели Бог

Чуј што ти вели Бог
Да бидеш среќен ти:
Не гледај вино зло
Ни чаша опојна.
О в него смртта дреме
И гроб ти вечен спрема,
А ништо добро нема
Во тоа пиење.

Хор: Чуј што ти вели Бог:
Да презреш чаша ти,
Те води таа в гроб,
Во пропаст вечна знај.

Знај, тоа демон клет,
Те нуди с вино тој,
Да сруши в тебе сè,
Да паднеш в ропство ти.
И сека винска чаша
За нас е гробна рачка
Што не знае за јунак,
Но води го во смрт.

262. Нека дојдат сите деца

“Нека дојдат сите деца
Да им царство свое дам!”
Исус мило деца вика
И кај нив Тој оди сам.

Хор: Нека дојде секо дете
Сега в раце кај него,
Како татко Тој нè сака
И ни спрема рајски дом.

И јас кај него ќе појдам,
Ќе ги викнам децата,
Да и тие таму дојдат
Во небесен златен Град.

Многу деца не го чуле
Христов позив, милен глас,
Сега јас нив ќе ги викнам,
Знам, и нив ги сака Спас.

Сите деца нек' се молат
Да се молат и за нив,
Да ги спаси и одведе
Во свој красен, вечен дом.

263. Мали капки вода

Мали капки вода,
Ситен песок, знај,
Чинат силно море
И тој земјин рај.
Деновите наши
Кога минат в ред,
Чинат минатото
Па и вечноста.

Мали раце можат
Да те послужат,
И на Бога тие
Верни да му се.
Верни очи будно
Бдеат ден и ноќ,
Љубов многу чини,
Силна и е моќ.

Кој и малку греши, паѓа веќе роб,
Гревот бргу расте, води тој во гроб.
Мало доброчинство,
Љубов наша знај,
Може и од смртта
Да нè води в рај.

264. О, колку ни е добар Спас

О колку ни е добар Спас,
Од небо слезе сам,
И стана дете како нас,
Во наше тело знам.
И зарад' нас Тој плачеше,
Тој умре место нас,
И Тој ги вика децата,
На сите дава спас.

И денес нежно чука Бог
На секо срце знај,
А кога в дом ќе го примиш,
Тој радост ќе ти дај.
Тој ни ги слуша молбите
И дава среќа вир,
Ни праќа своја љубов Тој
И вечен рајски мир.

Не може да се види Бог,
Ни пречи гревот нам,
Но с вера пак го гледаме
В светиот негов храм.
О колку нежно гледа Тој
Со светло лице в нас,
И храбри, теши в срца јад,
И љубов дава Спас.

О дојди сега, Исусе,
Во овој детски круг,
На секо дете в срце ти,
Да бидеш другар прав.
За да те ние славиме,
О ти ни сила дај,
Да љубов твоја јавиме
И дојдеме во рај.

265. Свое детско стадо

Свое детско стадо
Будно гледа Спас,
И Тој навек слуша
Ѕвонлив детски глас.

С' рака дете води,
Сегде чува Тој,
А и помош дава
На цел народ свој.

Господ нас нè храни,
Бдее Тој над нас,
И од зло нè брани
Навек Исус Спас.

266. Исус мене ме сака сам

Исус мен' ме сака сам,
Јас од Свето писмо знам,
Секо дете прима Тој
Таму в Градот златен свој.
Хор: Исус мен' ме сака сам,
Јас од Свето писмо знам.

Исус мен' ме сака знам,
Тој на крстот умре сам,
И ме носи в раце Тој
Како пастир јагненце.

Исус мен' ме сака глеј,
И ме чува од зло Тој,
Ќе ме води сè до крај
Во небесен красен рај.

267. Како ѕвезди ќе светат

Кога Исус, кога Исус
Ќе дојде ко цар,
Ќе нè води таму в небо
Во најголем дар.

Хор: Како ѕвезди ќе светат
Сите спасени.
Венци Тој ќе ни даде
И златен свој Град.

Сите деца ќе ги води
Тој за раце сам,
Таму има рајска бавча
И блаженство знам.

Затоа му срце дајте
И свој живот млад,
Сигурно нè Исус води
В небесниот Град.

268. С мене биди, Спасе мој

С мене биди, Спасе мој,
Води ме по патот твој,
Јас да сум ти секој ден
С цело срце послушен.

Иако сум слаб и млад,
Спреми ме за работа,
О ти којшто гледаш сè,
Чувај ме од гревојте.

269. Осана, осана

О ајде деца да пејме
На Спасот славопој.
Да го славиме Исуса
Што нас нè сака Тој.

Хор: (:Осана, осана! Осана на небо!:)

Камењето ќе прозбори
Штом молкне детски глас.
Исус ги сака децата,
И Тој им носи спас.

Затоа пејте од срце
На Спасот славопој.
Нек' радоста се шири в лет
Низ широкиот свет.

270. Деца мали, чујте сега

Деца мали, чујте сега
Што ви вели Божји глас:
Добри да сте, деца мали,
Слушајте го својот Спас.
Којшто слуша, тој ќе расте,
Не ќе знае јад и зло;
Родители што ви велат,
То' е штит од лошото.

Бог ќе даде добар живот
На децата послушни,
Родители кој ќе слуша,
Не ќе умре овде млад.

271. Иако сум јас дете

Иако сум јас дете,
Иако уште млад,
Го сакам Спасот свети,
Во негов сакам Град.
Мој Исус пак ќе дојде
И славен ќе е Тој,
Со него јас ќе појдам
На небо в домот свој.

О колку јас те сакам,
Што ми ти даваш сè,
Од сето срце свое,
Те сакам Исусе.
Ти добро здравје даваш
И слушаш детски глас,
За тебе да живеам
До крајот сакам јас.

И кога голем станам,
Јас пак да бидам твој,
И тогаш ќе ти пеам
Од срце славопој.
За да ти верно служам,
О сила ти ми дај,
Од небо кога дојдеш,
Одведи ме во рај.

272. Знам за едно јагне јас

Знам за едно јагне јас,
Кое згреши в еден час,
И од стадо ојде в глад,
Там' си најде бол и јад.
Да, в тој час бев тоа јагне јас,
Да, в тој час бев тоа јагне јас.
(:Но мој Исус,:)
Но мој Исус бара ме.

Знам за едно јагненце,
Не сака да врати се,
Најде се во неволји,
Лути рани задоби.
Да, в тој час бев тоа јагне јас,
Да, в тој час бев тоа јагне јас.
(:Но мој Исус,:)
Но мој Исус најде ме.

Знам за едно јагненце,
Што во трње најде се,
Лута ѕверка пројде знај,
Близу веќе дојде крај.
Да, в тој час бев тоа јагне јас,
Да, в тој час бев тоа јагне јас.
(:Но мој Исус,:)
Но мој Исус спаси ме.

Тоа јагне си бев јас,
Но се враќам в овој час,
Јас ќе слушам Пастир свој,
Храмот негов мој е дом.
Да, в тој час бев тоа јагне јас,
Да, в тој час бев тоа јагне јас.
(:Но мој Исус,:)
Но мој Исус води ме.

273. Крај Него близу да си

Дал' има што подобро
На сиот овој свет,
Но живот свој да дадеш
Со вера на свој Бог.
Крај него близу да си
О права среќа е,
Што Тој ни радост дава
И брани нè од зло.

Но кога уста молчи,
Нек' срца зборат в нас,
И нека мисли летат
Во небо секој час,
Кај Божја благост крепи
Нè храбри сите нас,
И којшто само сака,
Во него има спас.

А кога Господ дојде,
Над гробот застане
И каже: “Ајде чедо,
Јас да ти царство дам!”
А после што ќе биде
Кој може сè да знај?
Ќе биде вечна слава
И радост бескрајна.

274. О, блажен дом

О блажен дом е кој те, Боже, прима
И тебе чека, мили Спасе наш,
Кај теб' те ценат појќе од сè друго
Ти да им дадеш благослов и мир.
Кај секо срце само за теб' бие
И само теб' те бара с поглед свој,
Кај твоја љубов в секо срце зрачи,
Со тебе почна сè, о Спасе мој.

О блажен дом е кај се сите верни,
Во твоја љубов, Спасе, искрени,
Кај само твојот добар глас се слуша,
Со тебе стојат верни и во зло.
Кај еден за друг само радост молат
И сложно стојат в деној тешки, зли,
Со тебе тие секој товар делат
И со тебе се навек радосни.

О блажен дом е кај и деца мали
Од рано знаат кој е нивни Спас,
И знаат да се Бог и за нив грижи
И да ги чува Тој во секој час.
Кај покрај столот Збор ги Божји збира
Да чујат тогаш негов свиден глас,
И да од срце рано Бога слават
Во копнеж да им биде вечен Спас.

275. Родители, спасете ги

Зар во небо одиш сама,
Твојте деца каде се?
Зошто и нив не ги водиш
В небесниот вечен Град?

Хор: Родители, спасете ги
Од гревојте децата.
Кај Исуса водете ги,
И нив ќе ги спаси Тој.

Зошто мајко деца твои
Не се овде в овој час?
Зошто тие в срце свое
Не го примат својот Спас?

Сега стоиш в домот Божји
Среќна што те љуби Спас,
А на синот твој во гревот
Можеби е заден час.

Вие татковци и мајки,
Кој го знајте патот прав,
Учете ги својте деца,
Дури не е предоцна.

276. О, блажен дом е кај е Спас

О блажен дом е кај е Спас,
И кај се слуша негов глас.
Во него сите среќни се,
Во срце навек радосни.
Кај секој сака Божји Збор
Наутро сите пеат в хор.
Кај дух тој цари нема слом,
О блажен, знај, е таков дом.

Во Христа кај е среќа вир,
Во таков дом, о цари мир.
По децата се познава
Да Господ таму станува.

Да служи верно секој в дом,
И варди се од страшен слом.
Да слуша секој Божји глас,
И спрема се за вечен спас.

277. Душо моја страдна

Душо моја страдна
Не тажи о ти,
Бог твој изненадно
Ќе ти помогне.
Ангелот те чува
В таа мрачна ноќ,
И во секо време
Тој ти дава моќ.
Ако патем прети
Непријател лут,
Каде згрешат други,
Ти ќе најдеш пат.

Нека извор тече
Полн со отров лут,
Милост ти ќе најдеш
На Божјиот скут.
Срце, ти не тажи,
Свет е твојот долг,
Зашто сè на добро
Ќе изведе Бог.
Тој те верно води
И низ бол и јад,
Среќно ти ќе дојдеш
В оној Божји Град.

278. Чуј о, чуј му глас

О ти, солзи истриј,
Чуј, о чуј му глас,
Грижа ти да немаш,
Знај, сè гледа Спас.
Ти за сè му кажи,
Ќе те чуе Тој,
Сила ќе ти даде
Да издржиш сè.

Секому што страда,
И го мори јад,
Кажи му за Христа,
Надеж дава Тој.
Со нив ти се моли,
Дигни својот глас,
Бог за маки знае,
Ќе ви даде спас.

Скоро мир ќе дојде,
Мир и одмор твој,
Кога Исус дојде
Лут ќе мине бој.
Немој да се грижиш,
Ќе те чува Спас,
Еве веќе иде,
Да нè спаси нас.

279. Бог знај, затоа го чекај ти

Ти кога тонеш в тежок јад
И штом те мачи товар твој,
На смрт, о кога мислиш ти,
Не тажи, но со вера стој.

Хор: (:Бог знај затоа го чекај ти,:)
Бог знај за јад,
Со вера чекај го.

И патот твој, глеј, трнлив е?
О трнлив венец носи Спас.
Ти имаш јадој големи?
И Исус трпи зарад' нас.

На Бога верен биди ти
И кога цари мрачна ноќ,
Сè додека не дојде ден,
Ти верувај во Божја моќ.

280. Зошто гледаш тажно

Зошто гледаш тажно
Бедно срце, ти,
Зар во љубов Божја
Нема радост, мир?
(:Гледај, срце драго,
Глеј го својот Спас,
Круна, рајска слава,
Ќе ти даде Бог.:)

Мачат ли те гревој,
Мачи ли те страв,
В срце мир ќе најдеш,
Глеј на Голгота.
(:О зарем не текла
Крв од Спасот твој?
Веруј, цврсто веруј,
Помош дава Тој.:)

Па и да те плаши
Која страшна ноќ,
Не бој се од ништо
Бог е твоја моќ.
(:О не гледај тажно
Ни во еден час,
Знај блаженство готви
Да ти даде Спас.:)

281. Знам сè ќе мине

Знам сè ќе мине,
Жалост и јад,
Маките, борбите,
Умор и глад.
И после маки
На овој свет,
Радост ќе дојде пак
И рајски цвет.

Хор: Радост ќе дојде
Штом ноќта пројде,
И после борбите
Те чека мир.

Низ солзи сееш
На земјата,
Радост ќе жнееш ти
Во славата.
На сите маки
Ќе дојде крај,
Бог ќе ти даде мир
И вечен рај.

Скоро ќе дојде
Господ и Спас,
Да води народ свој
Во вечен дом.
Затоа пеам
Јас свети пој,
Нему му давам сè
За венец свој.

282. Надеј се, о душо

Надеј се, о душо
Во Бога ти,
Сè му ти, о кажи,
Сè во овој час.
Без страв и јад,
Бог е вечен град,
Маките ќе минат,
Болот твој и јад.
Во сека бура
Во животот,
Заклон ќе ти даде
Вечниот Бог.

Надеј се, о душо
Во Бога ти,
Својот страв му кажи,
Сè во овој час.
Штом паѓа сè
Брани те твој Бог,
Тој крај тебе стои
В сите неволји.
И Тој те чува
Од напад строг,
Чува те од гробот
Вечниот Бог.

Надеј се, о душо
Во Бога ти,
Сè му ти о кажи,
Кажи сега ти.
И в близок час
Ти ќе чуеш глас
Дека в вечна слава
Иде Исус Спас.
И после маки
Во оној час,
Радост ќе ти даде
Твој Исус Спас.

283. Добар е Господ мој

Со мирот Господен во страшниот гнет,
Не плаши ме бура ни гром,
Со истрајна вера јас пеам на глас:
Добро ми е, и Господ е мој.
Хор: Добар е Господ мој,
Добро ми е и Господ е мој.

И кога ми ѓаволот прети со страв,
Со Христа се тешам, што знам
Да Исус за мене извојува бој,
Еднаш Тој за мене умре сам.

Со Христа јас живеам, слушам му глас,
О среќен сум, го слушам јас,
При него е одмор и небесен мир,
И со него сум среќен, о јас.

284. Сега немој да ме минеш

Сега немој да ме минеш,
Спасе, чуј ми глас,
Немој а да не ми простиш,
Дај ми мир и Спас.

Хор: Спасе, Спасе, чуј го мојот глас,
Ти опрости ми гревојте,
Дај ми живот нов.

Милостив за мене биди,
Дај ми заклон свој,
Признавам ги мојте гревој,
Дај да бидам твој.

Ти си утеха и надеж,
Ти си ми, о сè,
Сјаен бисер в мојот живот,
Мили Исусе.

285. Добро дошло утро красно

Добро дошло утро красно,
Божје сонце изгреа,
Срце мое радосно е
И од грижи слободно.
Сјаат висовите горски
И во сјај се топи сè,
Птиците ни пеат песни:
(:Гајле да не берете!:)

Зошто да сте в грижи сега,
Кога жив е Спасот ваш,
Зарем вие не сте чуле,
Дека Тој е чувар наш?
И во среќа и во тага
Него да го следиме,
Зашто најарно Бог води,
(:Тој нè води в својот дом.:)

Тогаш и ти, утро красно,
После ноќта последна,
Ќе нè огреј сонце јасно
И престанат грижите.
Исус сам е наше Сонце,
Божја љубов, наш е спас,
Среќно ќе е нашто срце,
(:Во тој среќен блажен час.:)

286. Секо утро Боже мили

Секо утро Боже мили,
Твојта ме рака буди,
Зато' прими Татко благи,
Благодарност ти од мене.

Сиот свет, о мили Боже,
С твоја рака ти го храни,
И од секо зло и мака
Ти го Спасе вечно брани.

Јас ти давам срце свое,
Што ти ми го даде мене,
Нека вечно биде твое,
Полно с вера и со надеж.

287. О, со својта харфа душо

О со својта харфа, душо
Гласно слави Творецот.
Ноќеска од грев и јадој,
Твојот Бог те чуваше.

Звучи красно мој псалтиру,
Сега в слава небесна.
Пеј за Спасот, Тој е пастир
Што ти готви вечен дом.

Колку мил е тој час светол,
Кога Христа славиме,
Што од секо зло нè брани,
Пееме му радосно.

288. Божја љубов е бескрајна

Божја љубов е бескрајна,
Секој ден е нова, знам.
Бог ме навек верно води,
Среќен сум што не сум сам.
Затоа му давам сè,
Знам, Тој вечно љуби ме.

Божја рака мен' ме буди,
Кога ден се јави нов.
Сека ноќ, знам, Тој ме чува
И ми дава благослов.
Затоа му давам сè,
Знам, Тој вечно љуби ме.

Твојте раце нек' ме држат,
Вечно да сум само твој.
Не ме пуштај ти од раце,
Да ме лаже ѓаволот.
Затоа сè предавам,
Што ме вечно сакаш ти.

289. Ти на срце одмор дај

Уморен сум, мина ден,
Очите ми тежат в сон.
Дојди Татко в мојот дом,
Бдеј над мојта постела.

Не ги сметај ти за зло
Мојте грешки денешни.
Прости ми го гревот мој,
За да бидам вечно твој.

Ти го чувај мојот дом
Ова ноќ од секо зло.
Големи и мали сè,
Чувај нè, о Исусе.

Ти на срце одмор дај
Да на болки биде крај.
Дај на сите сладок сон,
Да те слават секој ден.

290. На Христа мисли секој час

На Спасот кој му срце дај,
Спас му е тогаш радоста,
(:На Христа мисли секој час
И навек слуша негов глас.:)

И рано в зора и пред сон
На Бог му пее радосен,
(:Се моли тој на Спасот свој:
“О дојди сега в домот мој.”:)

О дај да бидам само твој
И чист во сиот живот мој,
(:Со зборој и со делата
Ко дете да ти угодам.:)

291. О, Спасе сè ти давам јас

Во таа ноќна тишина
Јас пеам славопој,
На премилиот Спасител,
Едини другар мој.
О колку јас сум среќен, глеј
Во ова темна ноќ,
Што Тој ме води в својот дом
И Тој ми дава моќ.
(:О Спасе, сè ти давам јас,
Ти си ми овде сè,
Со цело срце молам те:
Кај себе води ме.:)

Јас одам да се одморам,
О дај ми мирен сон,
Над мене бдеј во ова ноќ,
До рано утро в ден.
И тогаш Спасе, буди ме,
О мили Спасе мој,
Теб' да те славам в радост јас,
И пеам славопој.
(:А кога дојде задна ноќ
На борба биде крај,
Во слава, Спасе, води ме:
Во вечен Татков рај.:)

92. О Свети Душе, молба чуј

О Свети Душе, молба чуј,
На крштението дојди.
Осветли нè и учи нè
По патот за наш вечен спас.

Во воден оди сега гроб,
И нема да е веќе роб.
Со крвта твоја чисти го
Ти примаш, Спасе, секого.

Со нас ги благослови нив,
Ко деца твои јакни ги.
До крајот, Спасе, води нè
Во блажен мир и вечен спас.

93. Во воден гроб се спушти Спас

Во воден гроб се спушти Спас
Да сека правда исполни,
Со тоа Тој нè учи нас
Да прават така верните.
По твојте стапки в живот нов,
И ние с радост одиме,
Нам дај ни ти свој благослов,
О Христе, Спасе едини.

Во сè си ни ти пример нам,
О Спасе, слава краси те
Што гробна моќ ти победи,
Нè водиш в живот сите нас.

294. Спасител пример нам ни остави

Спасител пример нам ни остави,
Пред својте верни Тој се понижи,
Со чиста крпа беше опашан,
На сите им ги изми нозете.

Кога ти, Христе, тоа го стори,
И пред нас беше толку понижен,
По твојте зборој, Спасе, и ние,
Примерот твој го верно следиме.

Понизноста своја ти дај ни ја,
Секој на братот да му служи свој,
Да прости секој, ко што прости ти,
И слични на тебе да сме во сè.

295. Јас мирот свој го наоѓам

Јас мирот свој го наоѓам
Во крвта твоја, Спасе мој.
Во тебе ми е надежта,
О дај да бидам сосем твој.
Мој бисер и мој живот чист,
Полн со милост си, Спасе, ти.
Во крвта своја ти миј ме,
Од гревот ти ме очисти.

Обнови, Спасе, живот мој
Да бидам сосем како ти.
За навек да сум само твој,
Во сè да бидам чист и прав.

296. Нека в овој нов дом Божји

Нека в овој нов дом Божји
Бог во слава пребива
И во него благослови
На свој народ излива.

И во овој свети дом твој
Нека многу најдат Спас
И во него нека чујат
Од Божјите зборој глас.

Мир и радост нека живеј,
Бог во срце дојде сам,
На спасение да служи
Сè до крајот овој храм.

297. Во Бога мирно заспал тој

Во Бога мирно заспал тој,
Тој мир е дело на милост.
Блажен и мирен покој е,
Го прати него надежта.
Во Бога мирно заспал тој,
Само за час се раздели.
Ќе чека воскресение,
Во вечен живот ќе стане.

Во Бога мирно заспал тој,
Спремен за вечен живот свој.
И сите ќе нè земе Спас,
Бог сам ќе нè пробуди нас.

298. Почивај ти!

Почивај ти, маката се твоја, о сврши...
Почивај ти, твојот живот е знај в Божји раце.
Почивај ти, почивај ти!

Почивај ти! А кога се јави наш Господ,
Ќе станеш ти во радост и во вечна слава.
Почивај ти, почивај ти!

Почивај ти, и наскоро Господ ќе дојде,
Ќе станеш тогаш, в живот со него да појдеш.
Почивај ти, почивај ти!

299. Почивај ти мирно!

Почивај ти, о почивај мирно....
Спиј на рака од вера и надеж.
Полн с блага нежност бдее твој Исус:
Теши нè Тој и блажи ни јадој,
Почивај ти...

Почивај ти во тој мир безгрижен,
Осветлен с вера, мирен во надеж.
Твојот Спасител за тебе умре:
Од љубов Тој и живот свој даде.
Почивај ти...
Почивај ти под светлата надеж,
Творецот бдее дур' ден не самне.
Небесен мир и радост ти спрема
Спасител твој дур' сонце не грејне.
Почивај ти...

300. После борба

После борбата што беснеј,
Смртта, знам, е краток сон,
И штом Христос пак ни дојде,
Ќе нè викне во тој ден.
И од тоа сино море,
И кај цари сенка смрт,
Сосем здрави ќе станеме,
Смрт и гроб ќе дадат плен.

После борбата што беснеј,
После ова кратка ноќ,
Нова зора пак ќе светне,
Да разбуди заспани.
И за навек ноќ ќе мине,
Ќе престане бол и сон,
Кога Христос пак ќе дојде,
Ќе раздени вечен ден.

301. Твоја е слава и славопој твој

Твоја е слава и славопој твој,
Победа твоја во нашите дни.
Твоја е сила во светите твои,
Твоја е слава за успесите.
Твоја е мудрост и на разум глас,
Душите твои се, ти чиниш сè.
Твоја е силата, слаби сме знај,
Твоја е славата в понизноста.

Никогаш нам не, но на тебе сè,
Прими ти слава на соборот свет.
В животот верен на народот свој,
Прослави себе ко Господ и Бог.

302. Славно е името вечно свето

Слава, слава да му е на Спасот верен,
Секој нека го слави радосно.
Свет, свет, свет, свет, нек пеат ангели јаки,
Сложно да го слават спасените.
Како пастир води Тој стадо свое,
И во раце свој јагне носи Тој.

Хор: Славно, славно е името вечно свето,
Нек’ го слават радосно сите с пој.

Слава, слава да му е на милиот Спас,
Тој умре, знам, за да нè спаси нас.
Достојно е то' Божје невино Јагне
Да го слават спасените со глас.
Алилуја на Спасот нек' се ори,
Зашто до крај нè сакаше Тој нас.

Слава, слава да му е на силниот Спас,
Вечна врата сега се возвиши,
Вечна врата да мине кој победи гроб
Ко цар славен, Господ на силите.
Ете иде Бог во слава небесна,
Моќ и сила за навек да му е.

303. Во мојот Спас јас имам мир

Во мојот Спас јас имам мир и радост,
И кога в животот прети ми јад
Тој ми е штит и Тој ми дава храброст,
С љубов ме крепи во надежта Тој.

Хор: Во мојот Спас јас имам сè,
Тој ми е радост права,
Во Спасот мој, о среќа е,
Блаженство вечно и слава.

Во мојот Спас јас имам верен другар,
Затоа радосен јас трпам сè,
По патот тесен Тој ме води верно,
С милоста своја ме спасува Тој.

Во мојот Спас животот полн е среќа,
Крај нозе негови го слушам јас,
Крај него да си тоа радост ти е,
Од него светли сал' едемски сјај.

304. О, Граде ти, кај живеј Бог

О Граде ти, кај живеј Бог,
Копнеж ми е на срцето
Да прејдам праг и видам те,
И сè што Бог ни спрема нам.

Хор: Во копнеж тој со вера гледам јас
Низ ѕвезди рој, во Ерусалим град,
Во Спасот мој и негов убав двор,
Во вечен дом кај сите пеат в хор.

Хор за 2, 3 и 4 глас:
Во копнеж гледам тој,
Со вера гледам јас,
Низ ѕвезден гледам рој,
Во Ерусалим град.
Во Спасот гледам мој,
И негов мили двор,
Во вечен гледам дом,
Кај сите пеат в хор.

Химната чуј, тој силен глас,
И харфин звук околу нас,
Тој славопој од спасени,
Јагнето Божје ги води.

Да одам јас, кај појде Он,
И седнам баш до негов трон,
Јас се надевам, копнеам,
И затоа го следам јас.

305. Ќе одиме горе во небесен Град

Ќе одиме горе во небесен Град,
Што сјае во злато и бисер е цел,
И многу се пречки на нашиот пат,
Сè поблизу до нас е тој вечен кат.

Хор: Ќе одиме горе кај вечен е ден,
Кај престол е Божји и наш мирен стан.

Штом бура се дигне и навали страв,
Од напори кога изгубиме дах,
Низ темните ноќи ни свети нам зрак
И дома нè води наш Заштитник јак.
О минува ноќта, на борба е крај,
На обала сјајна е цветниот рај,
И таму наш Исус ни отвора двор,
И с песна нè чека небесниот хор.

306. О, над сонце глеј

Богатство не сакам в мојот живот овде,
Јас знам да во слава имам еден дом.
Прогонет од сите сум во светот студен,
В мојот Спас јас имам радост в срцето.

Хор: /:(:О над сонце глеј!:)
О таму е домот мој, убав дом,
О над сонце, глеј!:/

Така само напред одам како патник
Јас низ сите борби и низ маките.
Знам да Бог ме води овде и низ проби,
Со него ќе минам преку реки зло.

Со доброта нежна и за сите раси,
О за својте Исус спрема вечен Град.
Тој со рака ѕида, на свој верен слуга,
Дом во земја славна, горе над сонце.

307. Драгоцен си ми Спасе

Драгоцен си ми, Спасе, за тебе копнеам,
На патот за кај тебе, чуј моја молитва:
(:За тебе лесно страдам, јас твоја љубов знам,
О дај ми таква вера, и живот да ти дам!:)
Драгоцен си ми, Спасе,
За тебе копнеам,
Со душа јас те барам
Во искушение.
(:О ти ми подај рака,
На стена стави ме,
Уцврсти мојте нозе
Да бидам верен твој!:)

Драгоцен си ми, Спасе,
За тебе копнеам,
Мој пријател си верен
Во радост и во зло.
(:Ти в душата ми даваш
Спокојство, мир и спас,
И води ме со тебе
Во царство радосно!:)

308. Штом си тажен, штом си разочаран

Штом си тажен, штом си разочаран,
Кажи на Спасот, кажи на Спасот.
Штом си скршен, штом си обесхрабрен,
Кажи му на Спасот твој.

Хор: Кажи на Спасот, кажи на Спасот,
Најдобар другар е твој.
Како него верен другар немаш,
Кажи му го јадот свој.

Кога течат покајнички солзи,
Кажи на Спасот, кажи на Спасот.
Кога патиш за гревојте тајни,
Кажи му на Спасот свој.
Плаши ли те темен облак грижи,
Кажи на Спасот, кажи на Спасот.
За иднина кога ти се боиш,
Кажи му на Спасот свој.

Кога дојдат смртни мисли мрачни,
Кажи на Спасот, кажи на Спасот.
Кога мислиш на небесно царство
Кажи му на Спасот свој.

309. О, красен час за молитва

О красен час за молитва,
Од ова земја водиш ме
Пред нозете на Татко ми
Со мојот тежок товар цел.
На патот мој штом падне мрак
И плаши ли ме злотвор лут,
Ми дава храброст Исус мој,
Ме теши Тој на молитва.

О красен час за молитва,
О кога Исус слуша сè,
Штом признавам јас да сум крив,
Тој вели: “Јас сум милостив.”
На својот Збор ме потсеќа,
И вера ми оживува,
Свој мир и одмор дава Тој
Јас дури сум на молитва.

О красен час за молитва,
На крило Тој ме подига,
И гледам горе среќно јас
Во дух го гледам мојот Спас.
И кога дојде твојот ден,
Ќе примам венец приготвен,
И навек ќе го гледам јас
Во радост мојот вечен Спас.

310. Чуј, Боже, гласот наш

Чуј, Боже, гласот наш,
Те вика народ твој,
Те моли, Боже, тој
Одбрани го.
Ко слаб, го знаеш ти,
Со тебе јак е тој,
Отстрани секо зло
Биди му Спас.

Хор: Чуј, Боже, гласот наш,
Јави се ти.
Со лице расветли
Во ноќта пат.

Над гревот моќ ми дај
И води народ свој,
Со твојот силен Збор,
Во победа.
Нек твојот Збор се сјај
Во нас на земјата,
На сите кажи ја
Вистината.

Со успех крунисај
Трудот во делото,
Да биде слава на името ти.
Честа ти припаѓа,
Возвишен биди ти
Сред народ верен свој
На светот тој.

311. Исус силен пример, оди Тој пред нас

Исус, силен пример, оди Тој пред нас,
И со спремно срце чујте негов глас.
Многу да се спасат сега баш е час,
Жолти се полињата.

Хор: Напред, напред, заповеда Тој,
Напред, напред, во небесен Град.
Напред, напред, напред в овој час,
Сигурно нè води Исус Спас.

Позивот е свечен, јасен е до крај,
Веста нека пламне како сончев сјај.
И во таа служба живот дај на Бог,
Жолти се полињата.

Исус пред нас оди, победник е Тој,
Триумфално оди, помош дава сам.
Одиме со него горе во Ханан,
Жолти се полињата.

312. На сиот свет се јавува

На сиот свет се јавува,
Глас евангелски буди сè,
Исус се враќа, светот знај,
Па дур' и незнабошците.
Ете го сега иде Тој,
Во слава блиста негов трон,
Тој иде како силен цар
На сиот семир господар.

Сега е време на милост,
Тој да ни прости готов е
И вечен живот да ни дај,
Ти сега веднаш прими го.

313. Моли се без почивка

Господ твој те вика,
Чуј ти негов глас,
И со својте зборој
Тој ти дава власт.
Во делото свето
Биди верен ти,
Да на крајот примиш
Венец славен ти.

Хор: Моли се без почивка,
Моли се и с љубов верно прави сè,
А штом дојде Господ твој,
Тогаш ти ќе примиш славна награда.

Оди ти кај брат ти
Уморен од зло,
Гревот тешко ропство
Го измачува.
Истргни го брат ти
Од страшниот мрак,
Веста му ја јави,
Да го сака Бог.

На тие без надеж
Што се ближи крај,
И на сите жедни
Евангелие дај.
Со љубов им кажи
Да е Господ благ,
И на сите дава
Вечен живот драг.

314. Вика Тој, о, доди ти

С љубов прима Исус Спас
Душа од грев ранета.
С нежен глас ти проштава,
В своја милост голема.

Хор: (:Вика Тој: “О дојди ти!”,
Добар е и милостив.:)

С радост прима Исус Спас
Души уморни од грев.
Терет твој и маки знај,
Вечна љубов Таткова.

Тој ги прима грешните
Кој од грев се жалосни.
Да не грешиш храбри Тој,
Слушај му ги зборојте.

315. Од небо скоро ќе дојде наш Бог

Од небо скоро ќе дојде наш Бог,
Може и вечерва,
Сите ќе видиме славата му,
Може и вечерва.
Тој ќе ги збере верните
Од сите земни краишта,
На облак ќе ги земе Тој,
Може и вечерва.

Хор: Слава, слава, од небо иде Тој,
Слава, слава, ќе дојде Господ сам.
Слава, слава, скоро ќе дојде Спас,
Слава, слава, ќе дојде Тој по нас.

Скоро ќе исчезнат грижи и бол,
Може и вечерва,
Жалост ќе мине и радост ќе е
Може и вечерва.
На Бога в пречек спремам се
Скоро во таа долга ноќ,
Утро на вечност ќе светне
Може и вечерва.

316. Време појќе сега нема

Време појќе сега нема
Свечено е доба, глеј,
Својот народ Бог го спрема
С евангелска вистина.
Незнабошците се будат
И во ноќта свети зрак,
Дојде време да се збиде
И исполни заден знак.

С љубовта и твојте дела
Ти уцврсти венец свој,
Твоја љубов нека гори
Што те љуби Господ твој.
Оној кој се бори право
Сигурно ќе победи,
Зато' нека се разгори
Од сè срце љубовта.

Својте Господ не ги пушта,
Сегде Тој е покрај нив,
Ангелите Божји стојат
Околу неговите.
Дур' е овде мрак и врева,
Чуј небесен харфин ѕвон,
Бог отвора своја врата
Тебе да те прими Тој.

317. Да сееме сите во овој час

Ко сејач што е с' сила полн
Да сејме Зборот Господен,
За срце кое бара спас
Да вложиме го секој труд.

Хор: Да сејме сите в овој час
Во секо срце, в секој дом,
Во името на својот Спас
Дури е ден и дури вика Бог.

В облаците не гледаме,
Но в својот силен Спасител,
И од него се учиме
Да трпиме за ближните.

О како драгоцен е час
За работа дур' трае ден,
А венец ќе ни даде нам
Наш Бог и Господ семоќен.
Хор ИИ: Да сејме сите в овој час
Дури е времето за спас.
Работете за Спасот свој
Дури е ден и дури вика Бог.

318. Како во зора што ѕвезди се гаснат

Како во зора што ѕвезди се гаснат
И расне спомен за нивниот од,
Така и ти ќе го оставиш трудот,
Дела ќе останат на љубов плод.

Хор: Заборав нема да скрие љубов,
Венец на правда е припремен знај.
И кога ѕвезди ќе угаснат в небо,
Дела ко сонце ќе даваат сјај.

Имаш ли вера и дела за Спасот,
Христова љубов и волја за труд?
Свети ко ѕвезди и небесна светлост,
Чини што можеш и со љубов ти.

Многу се мили даровите Божји,
И со нив сега те дарува Тој.
Твоите жртви ги памети Господ,
И не напразно е напорот твој.

319. Глеј ноќен мир

Глеј ноќен мир се спушта
Штом мине денот красен
И мирот саботен.
Кај тебе, Татко, праќам
Од овој дом твој свети
Благодарност од сè срце.
Твојте зборој свети
Нек' светат в мојот живот
И вечна твоја моќ;
В срце на твоите деца
Посилно нека светат
Штом појќе паѓа темна ноќ.

320. Кога светат сјајни ѕвезди

Кога светат сјајни ѕвезди,
Кога мисли прават лет,
Како да ме канат тие
В оној убав чуден свет.
Желбата ме влече горе
В небесните висини,
Горе гледам и го молам
Вечно да ме води Бог.

Светете, о златни ѕвезди,
В тажни срца светете,
Викајте ги сите болни
В небесните висини.
Да со нова вера, надеж
Летат, Боже, кај тебе,
Таму вечно да те слават
На небесниот собор.

321. На Бога чест, слава и фала

На Бога чест, слава и фала
Му пеат милиони.
На Бога чест небеса пеат,
Му пеат милиони.
Спасени одат во слава
Горе во приготвен дом,
Облак ги носи на небо
Горе во златниот Град.

Хор: На Бога чест, слава и фала
Радосно сите пејте.
Исус нè води во слава,
Таму во приготвен Град.

На Бога чест, слава и фала
Му пеат милиони.
Исус е овде со нас сега,
Му пеат милиони.
В борбата верни на Бога,
Со Христа се спасени.
Одмор ги чека во слава,
За нив е приготвен Град.

На Бога чест, слава и фала,
Борбата свршена е.
Победата ја слават сите,
Крај е на страшниот грев.
Радосни лица им светат,
Победа зрачи од нив.
Мали и големи с Христа,
Со вера гледајте ги.

322. На Голгота

На Голгота, на ридот тој,
Кај распнат е сам Господ мој,
О гледам јас низ трнлив сплет,
Колку Бог го љуби тој свет.
Хор: О жално е на ридот тој,
На крстот страда Господ мој,
И радост е во таа жал,
Зашто за нас Тој живот дал.

Зар Божји Син на крстот тој
Да умре сам за гревот мој?
Зар можам јас, крај крстот тој,
Да не мислам на Спасот свој?

Голгота се потресува,
Во неа Бог и не гледа.
Да спаси свет е пратен Тој,
Да умре Тој за гревот мој.

323. Законот Твој

Отвори ми ги очите
И Свети Дух ми дај,
Во законот да гледам твој,
О мили Боже мој.

Научи ме, о Боже мој,
Да држам закон твој,
И в него најдам силна моќ,
И мислам ден и ноќ.

Со твоја уста, Господе,
Твој закон даде ти,
Да држам твојте наредби,
Ти љубов даруј ми.

Ти помош дај ми, Спасе мој,
И благослов ми дај,
Знам, законот е добар тво,
Ме чува вечно тој.

324. О, Христе, дојди Ти

О Христе, дојди ти од небо
И благослов свој даруј им.
Две млади срца соедини,
Да едно бидат в љубовта.

Хор: Ти стој крај нив,
Свој мир им дај,
И љубов ти им дај.
Ти стој крај нив,
Свој мир ним им дај,
И вечен благослов.

На нивни свети завет сега,
Свој вечен печат стави ти.
Во добро со нив, Спасе, биди,
Па и во тешки деној зли.

Расветли им го патот нивни,
И среќен живот дај им ти.
И ти со своја силна рака
Низ сиот живот води ги.

325. Доаѓа пак, доаѓа пак

Гласници, с' труба огласете знак:
Исус ни доаѓа пак.
Патници, носете светлост низ мрак:
Наш Исус доаѓа пак.

Хор: Доаѓа пак, доаѓа пак,
Исус ни доаѓа пак.
Нека се чуе на сегде тој глас:
Исус ни доаѓа пак.
Бескрајна војска е со него глеј,
И славна песна се леј.

Бранови морски, разнесете глас:
Исус ни доаѓа пак.
В далечни земји нек' се чуе глас:
Наш Исус иде по нас.

326. Знам за мене дојде Тој

Јас сум чул да ме сака Исус
И за мене е Тој милостив.
Дали вистина дојде Спас мој
Да ме спаси со љубовта Тој, с љубов,
Да ме спаси со љубовта Тој?

Хор: Знам, за мене дојде Тој,
Дојде за мене.
Знам да Христос од небото слезе,
И Тој умре на крст
За да ме избави.

Јас сум чул да ја даде крвта,
Да за мене Тој умре на крст.
Дали тоа навистина е
Да за мене Тој пролеа крв, пролеа,
Да за мене Тој пролеа крв.

Јас сум чул да небесен дом
Сега Тој готви за верните.
Дали таму, во тој славен дом,
Ќе има место и за мене, беден,
Ќе има место и за мене?

327. О, Ти, пред којшто е откриено сè

О Ти, пред којшто е откриено сè
И овде на земјата и на небо.
Кај тебе јас идам, испитај ме ти,
(:Од грев и од ропство ослободи ме.:)

Ти пат да ми бидеш и виделина,
Јас кога се скитам во темнината.
Не ме плаши злобната ѓаволска моќ
(:Сè дури е Христос, о заштитник мој.:)

И кога ќе дојдат најмрачните дни,
И бранови силни ме застрашуваат,
Со помош од горе ми помогни ти,
(:О храбри ме тогаш и поткрепи ме.:)

Иако е трнлив и стрмен тој пат,
Ти според потребата благодат дај,
Сè дури на солзите не дојде крај
(:Во радосен, мирен и вечен твој рај.:)

328. Молитвен час

Молитвен час, молитвен час,
Ме кани мило Татков глас,
Нè вика Тој од плачен дол,
При престолот на милоста.
И вика Тој: Од лажен свет
О бегај ти во своја клед,
И там' го барај својот Спас,
Во молитвен и сладок час.

Молитвен час, ти за мене
О заклон си во тежок час,
Во маките и борбите
Ти штит си мој и слобода.
Со тебе јас победувам
И гревот тежок, секо зло.
Ме храбриш ти на молитва
И подигаш во висини.

Молитвен час, о секојпат
Ти радост, помош биди ми
Сè дури в небо стигнам јас
Кај милиот мој вечен Спас.
И кога бидам земен јас
При Бога, кој е мојот Спас,
О не ќе имам потреба
Од земниот молитвен час.

329. Благородни спомени

Не ми збори жални зборој,
Како сон е животот,
Што се гледа, сè е лажно,
Кои спијат, мртви се.

Своја цел животот има,
Важна со значение,
Работа за тебе има,
Работа и за мене.

Секој век си имал борци,
Смели, добри, работни,
Да оставиме и ние,
Благородни спомени.

330. Грее сонце, Славно сонце

Јасно Сонце в душата ми греј,
О сè посилно е,
Од сето земно, Исусе,
Тоа си сонце ти.

Хор: Грее Сонце, славно Сонце
Кога сум во мир со Исуса,
Кога ме гледа насмеан,
В душа Сонце ми грее.

Душата ми денес в радост пеј
Слава на Спасот мој,
И песните на срцето,
Јас знам, ќе чуе Тој.

Како пролет ми е в душата
Кога се слави Бог,
Живот нов во срцето ми е,
И цути благодет.

В душата ми почит царува,
Фала па и надеж,
За милоста на Господа,
За мир во вечноста.

331. Тој вечен живот дава

О тежок животот е,
Преполнет е со грев,
И лага и лакомство,
Успех е тоа цел.

Ти ако бараш среќа,
Та близу е до нас,
Тоа е живот вечен,
Од Христа подарен.

Во срцето со Бога
Ние сме негови,
Штом со нас Тој е сега
Друго не сакаме.

Тој вечен живот дава
На своите верници,
Цел живот да ни мине
С љубов и молитви.

332. О, чедо дојди ти

Штом ме Исус тивко викне:
“О чедо, дојди ти!”
Во тој позив радост трепне,
Слатка музика ми шепне:
О дојди ти, о дојди ти, чедо, о дојди ти.

Бегај од гревојте страшни,
О чедо, бегај ти.
Секој којшто бара помош
Нема празен да се врати,
О дојди ти, о дојди ти, чедо, о дојди ти.

Сега в тие дни на младост,
О чедо, дојди ти,
И со срце полно радост
Тргни по патот на светост,
О дојди ти, о дојди ти, чедо, о дојди ти.

333. Сејачи сејте!

Сејачи сејте и доброто посејте
В младата нива во нас,
Вистини здрави во душите внесете,
Важен е денешен час.
Сејачи сејте и доброто посејте
В младата нива во нас.

Сејте и копнеж за правда божествена,
Љубов посејте не зло,
Милост во срцата и братска доверба,
Нека го прати тој труд.
Сејачи сејте и доброто посејте
В младата нива во нас.

334. Широк е патот

Широк е патот за во смрт,
По него одат илјади,
По тесен пат на мудроста
Малцина одат, малцина.

Од себе ти се одречи
И тогаш појди по мене,
Крст носи со трпение,
Та' заповед од Бога е.

Јас ако одам по него
И да сум негов се решам,
За ништо јас не ја сметам
Славата овде световна.

О Боже мили, варди ме
Од патот широк на гревот,
И уште сега готви ме
За слава вечна, небесна.

335. О, чудно е Божјето слово

О чудно е Божјето слово,
Со чудење го читаме,
За чудното дело од Христа,
За планот откупителен.

Хор: О верувај в таа вест чудна,
Си откупен и оправдан,
О веруј в љубовта бескрајна,
И покорен, о биди ти.

О дојдете кај Спасителот
Што жалите и патите,
Радосна вест Тој нам ни носи
И нежно Тој да теши знај.

Скривалиште поарно нема
О нигде по целиот свет,
Не гледајте земната слава,
Но чујте спасителен глас.

336. Блажен ден, честит ден

Јас среќен бев во оној ден,
При Христа кога примен бев,
Од срце кога решив сам,
Да бидам Христов ученик.

Хор: Блажен ден, честит ден,
Јас бев на Христа посветен.
Тој срцето ми промени,
И живот нов ми подари,
Блажен ден, честит ден,
Јас бев на Христа посветен.

Јас среќен бев, што прими ме
Да станам негов ученик.
Со милост и со благодат
И с љубов неискажана.

И сега мирно почивај,
О срце мое в Исуса,
И секогаш од денеска
Ти служи му на Господа.

337. Божјиот закон Свет

Зошто јас, о лоши зборој
Готов сум да зборувам,
Зошто срдба и омраза
Место љубов, блажен мир.

Хор: Божјиот закон свет тој,
Нека нè учи нас,
Тоа е желбата на Спасот наш.
О да се сакаме,
Желба на Бога е,
Тоа ни вели Христос сам.

Таа љубов Божја света
Сите нас нè врзува,
Ништо друго како неа
Не ни носи радост, мир.
Непромислените зборој,
Ако малку и да се,
Жалој големи ни носат,
Прават тешки разделби.

338. Отвори, о, Боже врата

Отвори, о Боже врата,
Во Сион да влеземе.
Тоа место мило е,
Полно с мир и веселба,
Кајшто душата е среќна,
И те чека в твојот храм.

Еве, јас кај тебе дојдов,
И ти дојди кај мене,
Кај јас тебе ќе те најдам,
Земја не е, небо е.
Дај во срце радост вир,
Дух на живот нов и мир.

Сè за твојта слава овде
Твое семе сееме,
Благослов ти дај ни, Боже,
Сите род да носиме.
Биди богат с благодет,
Дај ни Дух твој чист и свет.

Зборувај да чујам, Боже,
Твојот Татков сладок глас,
Само твоја волја, Боже,
Да владее меѓу нас.
Душата ни храни ти
Со небесни добрини.

339. Биди со нас!

Биди со нас, денот Твој минува,
ноќта се спушта, сегде паѓа мрак,
Во ноќта слаби ние лутаме,
Сами без сила сме, биди со нас.

Засенува мрак в сиот живот наш,
Денот си оди, слава минува,
Иако овде сè се менува,
Ти не се менуваш, биди со нас.

Само со поглед не нè радувај,
О, Боже мили, со нас биди Ти,
Христе, со Твоја рака води нè,
Ти вечно држи нè, биди со нас.

340. Јас те сакам Иусе

Драга душо тебе, знај,
Сака да те спаси Бог,
Тој те вика сега, чуј,
Сакаш ли ме, грешниче?

Скитнику изгубен в грев,
Јас те барав в темнина,
В мракот јас те огреав,
И ти дадов светлина.

Нежна мајка може ли
Рожба да заборави?
Ако и заборави,
Но јас тебе никогаш.

Јас те сакам, Исусе,
Но бессилен сум и слаб,
Љубов твоја, Христе, ти
В мое срце разгори.

Copyright 2017. All Rights Reserved.